Daguitstap Waals Brabant:
Villers-la-Ville, Louvain-la-Neuve, Rixensart


zondag 25 mei 2003

 Villers-la-Ville : Abdij Sainte-Marie

Het abdijcomplex van Villers behoort tot de meest unieke en waardevolle sites van ons land.  Het ademt nog steeds de geest van de orde van Cîteaux.  Deze orde gaat terug tot 1098.  Toen stichtte Robert, abt van Molesmes, die afhankelijk was van de benediktijnerabdij van Cluny er een nieuwe abdij.  Hij wou vernieuwing in een geest van eenvoud en versobering doorvoeren.  Van het in 1112 nieuw gestichte klooster in Clairvaux werd Sint-Bernardus de eerste abt.  Vanaf dat moment vond het gedachtengoed van de Cisterciënzers weerklank in de hele christelijke wereld.  Het had niet alleen invloed op de architectuur van hun abdijen maar woog zelfs op de Europese politiek van die tijd.

De cisterciënzerabdij van Villers werd gesticht in 1146 door Sint-Bernardus zélf op een afgelegen beboste plaats.  De huidige constructies gaan in hoofdzaak terug tot de 13de eeuw, tevens de bloeitijd van de abdij.  Tijdens de Franse Revolutie worden de monniken verjaagd en de abdij verkocht.  Vanaf dan treedt het verval in.

In 1893 wordt de abdij eigendom van de Belgische staat en gedurende heel de 20ste eeuw heeft men op een wetenschappelijk verantwoorde wijze restauraties uitgevoerd.

Het wapenschild van de abdij: “Post tenebras spero lucum” (Na de duisternis verwacht ik licht) is er wonderbaarlijk van toepassing.

 

 

In de loop van de tijden geraakten vele mensen in de ban van de inspiratie die uitging van deze cisterciënzerabdij.  De schitterende, in hoofdzaak vroeggotische abdijkerk, weerspiegelt door haar structuur en unieke lichtspelingen de waardige soberheid en harmonie die de bouwmeesters haar wilden meegeven.  De abdijgebouwen en het omgevende domein zijn de stille getuigen van het leven van de monniken, die de spiritualiteit van Sint-Bernardus wilden beleven in werken en bidden.

 Nog steeds wordt de huidige bezoeker gefascineerd door de eenvoudige grootsheid van Villers.

 links:    http://home.zonnet.nl/fvhelvoirt/cluny.htm

             http://www.citeaux-abbaye.com/

             http://www.heiligen.net/aug/frm2008.htm

             http://www.villers.be/nl/

 

Louvain-la-Neuve

Het was sinds de stichting van Charleroi in 1666 geleden dat er nog een stad gesticht was in België. Daar kwam verandering in toen de UCL (Université Catholique de Louvain) op 7 juli 1966 alle gemeenten van het kanton Waver aanschreef met de vraag of ze de inplanting van een universiteit op hun grondgebied zouden zien zitten. De gemeente Ottignies aanvaardde het voorstel met open armen, terwijl de anderen eerder afkerig op het voorstel reageerden.

 Nadat de regering Eyskens in juni 1968 een besluit had uitgevaardigd waardoor de Franstalige afdeling van de Leuvense universiteit verplicht werd om autonome pedagogische centra op te richten in een nieuwe site, kreeg de UCL in juli 1969 een krediet van 764 miljoen oude Belgische frank voor het aankopen van terreinen voor haar uitbreiding in Wallonië.

  

 

 

 

 

 

 

De eigenlijke constructie van Louvain-la-Neuve ving aan in 1971: op 2 februari kwam koning Boudewijn de eerste steen leggen. Op zeven jaar tijd, vanaf de eerste academische rentree op 20 oktober 1972, tot deze in 1979, werden 12.000 studenten en 9 faculteiten naar Louvain-la-Neuve overgeplaatst. De tiende faculteit, die van geneeskunde, werd gevestigd in Woluwe, nabij de universitaire ziekenhuizen St-Luc.

 

Jaar na jaar deinde de stad uit en tot op de dag van vandaag vinden er belangrijke bouwwerken plaats. Een van de hoogtepunten daarvan is ongetwijfeld de Aula Magna die in 2001 werd ingehuldigd. De aula biedt plaats aan 1200 personen en wordt niet alleen voor academische, maar ook voor allerlei socio-culturele activiteiten gebruikt.

Om volop van Louvain-la-Neuve te proeven, kan men er best in wandelen. Er is trouwens opzettelijk voor een radicale opsplitsing tussen het auto- en voetgangersverkeer gekozen: de parkeergarages en wegen lopen onder een betonnen plateau, zodat het hele centrum autovrij is gebleven.

Frederik Van Holle, die zelf als student in Louvain-la-Neuve het leven in deze jonge stad aan den lijve heeft meegemaakt, zal onze gids zijn gedurende de stadswandeling.

leuke link: http://www.schamper.rug.ac.be/schamper378/378-LLN2.phtml

 

Het Museum van Louvain-la-Neuve, het museum van de dialoog

De verscheidenheid van de collecties geeft aan het  

                          

                      u s e u m  

van Louvain-la-Neuve                   

een bijzondere aantrekkelijkheid. Vooral de museografische presentatie is zeer gedurfd: er is geen ordening per tijdscategorie of stijl, maar alle werken worden door elkaar tentoongesteld. Op die manier ontstaat er als het ware een dialoog tussen verschillende kunststromingen. Middeleeuwse kunst en moderne kunst, Afrikaanse beelden en Egyptische bas-reliëfs reiken elkaar de hand.

Onder leiding van een gids zullen we dit rijke museum bezoeken.

link: http://www.muse.ucl.ac.be

 

Het kasteel van Rixensart

Het kasteel van Rixensart, dat nog steeds bewoond wordt door de prinsen de Mérode, is een parel van renaissancebouwkunst, met kleine toegevingen aan de barok.

Het huidige gebouw gaat deels terug tot de jaren 1631-62 en werd oorspronkelijk opgetrokken in opdracht van Jean-Charles de Gavre, graaf van Frésin en later van Hipolyte Spinola, graaf van Bruay. De tuinaanleg zou gebeurd zijn volgens tekeningen van André Le Nôtre (1612-1700), de befaamde architect-tekenaar van Lodewijk XIV, die onder andere het park van Versailles ontwierp.
Onder meer door de omringende tuinen straalt het kasteel rust en voornaamheid uit. Overigens luidt de wapenspreuk van de Merodes: Plus d’honneur que d’honneurs (Meer eer dan eerbetuigingen).

link: http://www.skene.be/RWJP97TXT/rixensart.html

 

Dagindeling

 08.15    Vertrek aan zaal Melac, Dorpsstraat 31 te Zwijnaarde

10.00 – 11.30 Bezoek aan de abdij van Villers-la-Ville

11.45    Vertrek per bus naar Louvain-la-Neuve

12.15    Aankomst in Louvain-la-Neuve en vrij middagmaal

13.45    Geleid bezoek aan het museum van Louvain-la-Neuve

15.00    Geleide standswandeling in Louvain-la-Neuve

16.45    Vertrek per bus naar Rixensart

17.15    Bezoek aan het kasteel de Mérode in Rixensart

19.00    Terug in Zwijnaarde

 

Zondag 25 mei staat er, zoals steeds, weer een comfortabele bus ter beschikking die ons naar Waals-Brabant brengt.

Tijdens de rit naar Villers krijgt u van Irène Vander Cruyssen achtergrondinformatie over de Cisterciënzerabdij en tevens een grondplan waarmee u het prachtige domein kunt verkennen.  Wij raden u aan goede (wandel)schoenen aan te trekken.  Voorspelt het KMI een regenachtige dag, dan is het vanzelfsprekend dat u aangepaste kledij aan heeft. In Louvain-la Neuve zijn er in het centrum verschillende eetgelegenheden waar u terecht kunt voor een kleine of een grote hap.  Geeft u de voorkeur aan een picknick, dan kan dat op de talrijke aangename plekjes.

In het Musée de Louvain-la-Neuve, ook het Musée du Dialogue genaamd, worden we door twee gidsen opgewacht.  Zij geven uitleg over de zeer bijzondere aanpak bij het tentoonstellen van de collecties.

De stadswandeling wordt verzorgd door Frederik Van Holle.  Bij regen wordt de route wat gewijzigd en gaat de wandeling onder de arcaden door.

Het bezoek aan het prachtige kasteel van Rixensart gebeurt eveneens met een gids.  De geschiedenis van het kasteel, sinds 1715 in het bezit van de familie Mérode, gaat terug tot de 13de eeuw!  Beslist een interessant verhaal.

 

inschrijven :

 

De prijs voor deelname aan deze daguitstap is € 37 voor DF-leden en  € 42 voor niet leden.  Hierin zit begrepen: comfortabel vervoer per bus, fooi chauffeur, toegang tot de abdijsite, museum en kasteel alsook alle gidsbeurten. 

Inschrijven gebeurt door storting van het deelnamebedrag vóór 12 mei 2003 op onze Davidsfondsrekening 891-0140131-73 p/a Axelwalle 2 – 9700 Heurne met vermelding “Waals-Brabant”.  Wie na 12 mei annuleert kan slechts de helft van het deelnamebedrag terug krijgen.

Terug naar de kalender.