Sicilië


Op zaterdagavond 25 januari organiseren we in de personeelsruimte van O.C. St-Jozef een gezellig samenzijn rond het thema Sicilië. 

Wat bieden wij u aan?

Drie causerieën van ongeveer 20 minuten door Iris Vandermeirsch en Siciliaan Fabricio Gentile  én een typische Siciliaanse maaltijd. 

Hoe ziet de avond er uit?

18.00 u : verwelkoming met aperitief en typische hapjes met om 19 u de eerste causerie over de geschiedenis van Sicilië

19.30 u : voorgerecht ‘Canneloni’ met rond kwart na acht een diareeks over de mooiste plekjes op Sicilië

20.45 u : hoofdgerecht ‘Ossobucco’, gevolgd door een causerie over het dagelijkse leven op het eiland en het toerisme

22.00 u: nagerecht ‘Cassata’  met koffie/thee en Italiaanse gezelligheid

De culinaire en geestelijke geneugten van de avond kunnen weggespoeld worden met o.a. zonrijke Siciliaanse wijn. 

De Siciliaanse avond vindt plaats op zaterdag 25 januari 2003 in de personeelsruimte van het O.C. St-Jozef (volg de pijlen), E. De Deynestraat 1 te Gent en begint om 18.00 u.  De deelnameprijs bedraagt    25 Euro voor DF-leden en 30 Euro voor niet leden.  De prijs omvat de voordracht, aperitief, voor-, hoofd- en nagerecht met koffie/thee.   Wijn en frisdranken zijn apart verkrijgbaar.

Inschrijven is noodzakelijk.  Graag zien wij uw betaling tegemoet vóór 6 januari 2003 op onze DF-rekening 891-0140131-73 p/a Axelwalle 2 – 9700 Heurne met vermelding “Sicilië + naam en adres”.

Wie na 6 januari annuleert, kan slechts de helft van het bedrag terugkrijgen.

Achtergrond

Sicilië is een eiland in de Middellandse Zee en wordt van het Italiaanse vasteland (Calabrië) gescheiden door de maar drie kilometer brede Straat van Messina (Stretto di Messina). Het eiland vormt samen met de Eolische Eilanden de Egadische eilandengroep, heeft een oppervlakte van 25.708 km2 en is daarmee het grootste eiland in de Middellandse Zee en is ongeveer net zo groot als België.  De kust van Sicilië is 1030 kilometer lang en alleen aan de brede zuidelijke klifkusten komen lange zandstranden voor. Sicilië ligt op dezelfde hoogte als Zuid-Griekenland, Noord-Tunesië en Zuid-Spanje.

Oost-Sicilië wordt gedomineerd door de imposante vulkaan Etna en het omliggende Etna-massief. De Etna is de grootste actieve vulkaan van Europa en een van de grootste van de wereld. De vulkaan heeft een hoogte van 3340 meter en is daarmee het hoogste punt van Sicilië. De vulkanische bodem rond de Etna is uiteraard zeer vruchtbaar. Het 590 km2 grote Etna-massief is een nationaal park. Van de Etna zijn minstens 80 uitbarstingen bekend.

Sicilië heeft ruim 5 miljoen inwoners en dat is ongeveer 9% van de totale Italiaanse bevolking. Behalve de zuidkust zijn de kustgebieden het dichtst bevolkt. Palermo is met ca. 700.000 inwoners de grootste stad. De Sicilianen zijn de afstammelingen van de vele rassen die het eiland in de loop der tijden bevolkt hebben.

In het verleden zijn veel Sicilianen in verband met de slechte economische omstandigheden naar de Verenigde Staten geëmigreerd; sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw vindt er een trek plaats van het binnenland naar de kustgebieden en de steden en naar het Italiaanse vasteland.

Het Siciliaans Statuut van 1946 regelt dat de “regione Sicilia” een vrij vergaande autonomie kent. Deze regels zijn ook vastgelegd in de Italiaanse grondwet van 1948. De Italiaanse regering werd hier destijds bijna toe gedwongen door de sterke drang van de Sicilianen naar

meer zelfstandigheid. Velen wilden zich zelfs helemaal afsplitsen van Italië.

Sicilië kende een uiterst woelige geschiedenis en was door de eeuwen heen een speelbal van volkeren en naties.  Het eiland kende onder de Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden bloei en verval.  In 1860 kwam er met Giuseppe Garibaldi een eind aan de eeuwenlange overheersing.  Korte tijd later zocht het eiland aansluiting met Italië.

Sicilië is economisch gezien een van de zwakste regio’s van Italië. Industrialisatie en miljarden lires subsidie van de Europese Unie en Italiaanse overheid hebben tot nu toe nog niet veel geholpen. De werkloosheid, vooral onder vrouwen en jongeren, is met ca. 20% van de beroepsbevolking hoog. De dienstensector is de belangrijkste economische sector op Sicilië, voornamelijk geconcentreerd in de steden Palermo, Messina en Catania. De overheid is de grootste werkgever naast de spoorwegen (ca. 17.000 werknemers) en Telecom Italia (ca. 6.000 werknemers).  Verder wordt het toerisme steeds belangrijker.

 Terug naar naar de kalender.