Zwijnaarde

Reis naar Auvergne

Donderdag 20 tot donderdag 26 september 2012

Zeven dagen en zes nachten

 

Auvergne, gelegen in het Centraal Massief, is een prachtige streek. Het is een land van vulkanen, bronnen, kratermeren en weidse landschappen. Oude vulkanen hebben aan Auvergne een heel apart karakter gegeven en maken het tot een uniek natuurgebied met een grote verscheidenheid.

 

Auvergnevulkanischlandschap

 

Kerken, abdijen en kapellen blijven er de stille getuigen van een lange religieuze en culturele traditie. Doorheen de eeuwen pelgrimeerden bedevaarders doorheen deze streek. Uit de 11de en de 12de eeuw bewaart Auvergne tal van juwelen uit de romaanse periode. Een eigen, sobere, harmonieuze romaanse stijl is te bewonderen in de kerken van o.a. Le Puy, Brioude, Issoire, Saint-Nectaire, Saint-Saturnin en Orcival. De kapitelen uit deze kerken zijn van een ongeëvenaarde schoonheid.

 

Issoirestaustremoinealgemeen

 

De verering van Maria manifesteert zich in de waardige en statige beelden, die tot de mooiste scheppingen behoren van de romaanse beeldhouwkunst, en in de charmante voorstellingen uit de gotische periode.  Zij zijn zelfs te vinden in kleine dorpskerken als Mozac, Marsat, Riom, Auzon.

 

Mozacreliekschrijnsaintcalmin

 

Auvergne telt ook een aantal waardevolle abdijen, waarvan La Chaise-Dieu een prachtig voorbeeld is.  De muurschilderingen ‘De dodendans’ uit de 15de eeuw en de wandtapijten uit de 16de eeuw behoren tot de pronkstukken uit La Chaise-Dieu.

De schilderachtige site van Le Puy is een bezoek overwaard. Aan O.-L.-Vrouw is de romaanse kathedraal gewijd. Boven het historisch centrum prijkt ook de merkwaardige Chapelle Saint-Michel d’Aiguillhe.

 

Lepuyenvelaystmichelaiguilhe

 

Auvergne is ook vele streekproducten rijk, o.a. lekkere kazen als de Cantal, de Salers, de Saint-Nectaire, de Bleu d’Auvergne en de Fourme d’Ambert.

 

De heen- en terugreis verlopen langs de abdij van Fleury in Saint-Benoît-sur-Loire. Deze benedictijnerabdij is een meesterwerk van vroege romaanse kunst.

Bourges, de hoofdstad van de Berry, bezit een interessant historisch centrum en een grandioze kathedraal met unieke glasramen uit verschillende periodes.

De cisterciënzerabdij van Noirlac verwijst in haar sobere ontdaanheid naar de geest van Fontenay.

 

Vanuit Saint-Nectaire, waar wij het grootste deel van de tijd logeren in het hotel Mercure, verkennen wij de schitterende  natuur en het rijke kunstpatrimonium van Auvergne.

 

Hotelmercureslaapkamer

 

 

Kostprijs van deze reis

 

Leden

 

Voorschot

Resterend

Totaal

Enkel

335

775

1110

Dubbel

260

610

870

 

 

Niet leden

 

Voorschot

Resterend

Totaal

Enkel

340

795

1135

Dubbel

270

625

895

 

 

Deze prijs omvat

o   Luxe touringcar gedurende het volledig verblijf

o   Nederlandstalig begeleiding gedurende het volledige verblijf

o   Zes nachten in driesterrenhotel op basis van half pension met inbegrip van water en wijn bij het avondmaal (vijf nachten in Mercure Saint-Nactaire en één nacht in Bourges (hotel nog te bepalen)

o   Zes middagmalen met inbegrip van water en wijn (geen lunch de eerste dag)

o   Toegangen voor alle uitstappen en bezienswaardigheden in het programma vermeld

o   Annulatie- en bijstandsverzekering

o   Btw, baantaksen en garantiefonds

 

 

Deze prijs omvat niet

o   Persoonlijke uitgaven

 

Praktische afspraken

 

o   Kandidaten melden zich best zo vlug mogelijk aan bij de voorzitter Luc De Vos (09/2211589 of 0479/337684 of ldv.zwyn@skynet.be).

 

o   Meer inlichtingen op hetzelfde adres.

 

o   Wil het voorschot voor deze reis voor 1 maart storten op:

BE27 8910 1401 3173

Davidsfonds Zwijnaarde, Brouwerijstraat 27 bus 10, 9810 Eke

 

o   Het resterende bedrag verwachten we dan tegen 1 juli op onze rekening.

 

o   U wordt later nog via een afzonderlijk schrijven op de hoogte gebracht van de verdere afspraken en inlichtingen in verband met de reis.

 

o   Wil ook steeds onze website volgen waar alle documenten raadpleegbaar zullen zijn: www.davidsfondszwijnaarde.be

 

o   Je vind hier nu ook reeds het uitgebreide programma voor deze reis