Zwijnaarde3

 

 

Bezoek aan Louvre-Lens en musée de Flandre in Cassel

Het bezoek kan niet doorgaaan op 16 maart 2013.

Het is verschoven naar 21 september 2013.

 

Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan onze uitstap van zaterdag 16 maart 2013 met bestemming: Louvre-Lens en Cassel.

 

Het dagprogramma ziet eruit als volgt:

 

07u45

vertrek met de bus van ’t Soete Waeslant aan de kerk van Belsele, waar parkeergelegenheid is

08u15

Opstap voor de deelnemers uit het Gentse aan de Land van Rodelaan te Gentbrugge, waar parkeergelegenheid is onder de brug van de autostrade

10u00 – 14u00

Bezoek met multimediagids aan het Louvre-Lens en gelegenheid om vrij een kleine hap te gebruiken

14u00

Vertrek naar Cassel

15u30

Geleid bezoek aan het Musée de Flandre en daarna korte wandeling in Cassel

17u30

Vertrek naar Gent-Oostakker, waar wij om 19 uur een gezamenlijk avondmaal nemen in het restaurant Boerenhof, Gentstraat 2 – 9040 Oostakker – tel.:09.251 07 72

20u30

Terugrit naar Gentbrugge

21u30

Terugkomst in Belsele.

 

Voor het avondmaal is volgend menu voorzien:

 

Kaaskroketten

 

Stoverij met frietjes

of

Forel met amandelen

 

Ijs of koffie

 

 

De deelnameprijs voor deze uitstap bedraagt € 55. Hierin zijn begrepen:

²  Bus

²  Fooi chauffeur

²  Toegangen

²  Multimediagids

²  Geleid bezoek in Musée de Flandre

²  Avondmaal (drank exclusief).

 

Wil het bedrag overmaken op het rekeningnummer BE50 0682 1349 6118 van Kallipègè, Belseledorp 120, 9111 Belsele, uiterlijk tegen  5 maart 2013.

 

Vergeet niet te vermelden: uw opstapplaats en uw keuze van hoofdgerecht.

 

De betaling bepaalt de volgorde van inschrijving.

 

Hierbij enkele inlichtingen, over de te bezoeken musea:

 

Louvre-Lens

Rue Paul Bert, 62300 Lens

Téléphone : +33 (0) 321 186 321

Mail : reservation@louvrelens.fr

 

 

Museum Louvre Lens geopend

 

Acht jaar geleden nam de Franse regering de beslissing om in Lens een filiaal van het beroemde Louvre te openen. Er zijn vier delen waarvan twee tot eind 2013 gratis toegankelijk zijn: La Grande Galerie en Le Pavillon de Verre. Aan de andere zijde van het gebouw ligt de Galerie des Expositions Temporaires (tijdelijke tentoonstellingen) en La Scene, een polyvalente zaal voor film en theater

De Grande Galerie is veruit de grootste ruimte (3000 en 120 meter lang) en bevat officieel de 'permanente' collectie. 205 werken worden in chronologische volgorde gepresenteerd vanaf de 4de eeuw v.Chr. tot 1850: 70 kunstwerken uit de Oudheid, 45 uit de middeleeuwen en 90 uit de Nieuwe Tijd. Volledig permanent is deze tentoonstelling niet. De zogena amde vaste werken zullen op regelmatige basis gewijzigd worden (tussen 1 en 5 jaar). Zo krijg je minstens om de paar jaar een totaal nieuw museum te zien. Doordat je doorheen de tijdslijn van de geschiedenis wandelt noemt men dit ook wel de 'Galerie du Temps'. Je krijgt hier een totaal ander 'Louvre' te zien.

 

In de Pavillon de Verre krijg je elk jaar een andere thematische tentoonstelling. Bedoeling is de bezoeker even tot rust te laten komen na al die meesterwerken in de Grande Gallerie.

 

De galerij voor de tijdelijke tentoonstellingen is 'slechts' 80 meter lang (1800 ). De openingstentoonstelling is de 'Renaissance' gevolgd door 'Rubens en Europa'. Jaarlijks gaan er twee grote tijdelijke tentoonstellingen door die een ruim publiek moeten aantrekken. Omdat er in de regio Nord - Pas-de-Calais er nog veel kleinere musea zijn zullen die dikwijls mee betrokken worden. Tot 11 maart 2013 zijn er 250 werken te zien onder de titel 'Renaissance. Révolutions dans les arts en Europe, 1400-1530'.

 

Louvre-Lens

Louvre-Lens2

Louvre-Lens3

 

 

Waarom een tweede Louvre?

 

Het Parijse Louvre is nietttegenstaande zijn immense afmetingen te klein geworden. Uitbreiden is zowel praktisch als financieel geen haalbare kaart. Met dit filiaal in Lens bereiken ze eveneens heel wat bezoekers die niet tot Parijs zouden komen en kunnen ze belangrijke werken uit hun kelders aan het publiek tonen. Men verwacht zo'n 500.000 bezoekers per jaar die wellicht de lokale economie een boost zal geven. Totale kostprijs: 150 miljoen euro. Exploitatiekost per jaar is geschat op 15 miljoen euro per jaar.

 

Een bijzonder gebouw

 

Een architectuurwedstrijd heeft in 2005 bepaald wie het gebouw mocht ontwerpen. Het werd het Japanse Sanaa die zoals steeds koos voor eenvoud en grote lichtinval. De werken werden opgestart in december 2009. Door te kiezen voor slechts één verdiep is het een immens gebouw geworden (28.000 - 380 meter lang) met centraal de ontvangstruimte. Links daarvan de tijdelijke tentoonstellingen, rechts de 'permanente' tentoonstellingsruimte. Eveneens het park is een belangrijk deel van de beleving, zowel buiten als binnen het museum.

 

Waarom Lens?

 

Lens is een oude mijnstad die economisch enorm heeft te lijden van de sluiting van de mijnen (1986). Dat was een belangrijke motivatie toen de regering in 2004 koos voor Lens. Het gebouw staat op een voormalige mijnsite die totaal vervallen was. Uiteraard waren ook andere factoren van belang zoals de ligging langs de autosnelweg, in het rijke noorden met Lille op een half uur rijden en Vlaanderen op minder dan een uur. Bovendien ligt Lens langs een route die de Engelsen nemen op weg naar het zuiden.

 

 

Musée de Flandre Cassel

Adresse : 26 Grand Place 59670 Cassel

Téléphone (accueil) : 03.59.73.45.60

Téléphone (réservations) : 03.59.73.45.59

Fax : 03.59.73.45.50

Email: museedeflandre@cg59.fr

Email service réservations: reservations.museedeflandre@cg59.fr

 

Cassel is een pittoresk stadje, gelegen op een hoogte, dat nog helemaal het Vlaamse karakter ademt. De Grote Markt biedt een prachtige aanblik met zijn oude huizen uit de 16de,17de en 18de eeuw. Het Musée de Flandre is gehuisvest in het statige Hôtel de la Noble Cour, gebouwd in harmonieuze renaissancestijl. Het is een heel apart museum, dat op de eerste plaats de culturele eigenheid van Vlaanderen wil tonen in de regio dicht bij de grens. Het bezit waardevolle collecties van oude meesters, volkskunst en hedendaagse kunst. Tijdens een geleid bezoek maken wij kennis met de hoogtepunten ervan.

 

Het museum, dat eind oktober is geopend, is een initiatief van het Département du Nord. Het is een klein maar wel bijzonder museum omdat het op een heel multidisciplinaire manier ‘oude' en ‘hedendaagse' kunst in de opstelling vermengt met etnografie. Daardoor wordt de cultuurgeschiedenis van die Vlaamse regio verbreed, omdat geen scheidslijnen worden getrokken tussen ‘high' en ‘low', en omdat er een soort conversatie plaatsvindt tussen voorwerpen, schilderijen, prenten en kritische statements.

 

Cassel

Museum

Winter

 

 

Het is het enige museum dat zich verdiept in de ‘culturele identiteit van Vlaanderen', in een heel bijzondere regio dicht bij de grens. In de opstelling wordt sterk de nadruk gelegd op de rebelse eigenheid van die streek, waar de Beeldenstorm is begonnen, waar de slagvelden zijn van de Eerste Wereldoorlog, waar linguïstische knopen zijn en grote belangstelling bestaat voor het Nederlands, en waar vooral een rijke historiciteit sluimert die nog niet helemaal is ontsloten.

Na een langdurige restauratie zijn Reuze Papa en Reuze Maman, de negentiende-eeuwse giganten van Cassel, weer op de been. De twee reuzen, dé figuranten van de folklore in de Franse Nederlanden, zijn de blikvangers van het nieuwe Musée de Flandre. De metershoge poppen refereren aan de culturele eigenheid van Noord-Frankrijk, een regio met een groot en indrukwekkend cultureel patrimonium. "Ze baden in geschiedenis", zegt directrice Sandrine Vézilier.