Melac retro

 

3/4 november 2012

 

55 jaar parochiezaal Melac (1954-2009)

58 jaar Melac (1954-2012)

 

In dit weekend brengen we de voorbije 55 jaar van de parochiezaal en de voorbije 58 jaar van zaal Melac opnieuw tot leven.

 

Film

 

We doen dit op de eerste plaats door de Melac terug op te roepen als filmzaal. Op zaterdagavond om 19u30 en zondagnamiddag om 14u30 vertonen we de film ‘Cinema Paradiso’. Dit is een film die handelt over het verdwijnen van de kleine dorpscinema.

 

De internationale, verkorte versie won de speciale juryprijs op het Filmfestival van Cannes in 1989 én de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film.

De hoofdrollen worden vertolkt door Jacques Perrin, Philippe Noiret, Leopoldo Trieste, Marco Leonardi, Agnese Nano en Salvatore Cascio. De productie werd gedaan door Franco Cristaldi en Giovanna Romagnoli. De muziek is van de hand van Ennio Morricone.

Cinema Paradiso was een groot succes en wordt door sommigen gezien als een oerklassieker.

 

 

 

Een beroemde filmregisseur keert terug naar zijn geboortedorp voor het eerst in 30 jaar. Hij denkt terug aan de Cinema Paradiso, waar Alfredo, de projecteur, hem zijn liefde voor de film heeft bijgebracht. Hij denkt ook terug aan zijn jeugdliefde, Elena, die door haar vader gedwongen werd Salvatore (Toto) te verlaten. Op het einde van de film komen ze elkaar weer tegen, allebei oud en grijs. Terwijl ze praten, blijkt dat het Alfredo was die er voor gezorgd heeft dat ze wegging, zodat Salvatore zijn dromen zou kunnen volgen. Uiteindelijk bedrijven ze de liefde in een auto, waar Toto de relatie terug wil starten, maar Elena vertelt hem dat dit onmogelijk is.

De film eindigt met een filmspoel die Salvatore erft van Alfredo, die bestaat uit stukjes die uit films geknipt waren (gecensureerd door de priester). De stukjes zijn kussen uit elke film die in Cinema Paradiso gespeeld heeft, hetgeen de tranen in Salvatore's ogen brengt.

 

Dit is een prachtfilm die zeer herkenbaar is, prachtig vertolkt werd en de kijker zeker zal ontroeren.

 

Na de film wordt een receptie aangeboden. Een gratis consumptie wordt aangeboden aan al wie in klederdracht uit de jaren 50 naar de film komt kijken. Kwestie van in de sfeer te blijven

 

Als voorfilm wordt een uniek document geprojecteerd over de bouw van de zaal. Het is meer dan de moeite waard om dit te bekijken. Met ongeloof ziet men de vorderingen. Uiteindelijk werd het hele project vanaf de tekentafel tot de opening op kerstmis 54 in nauwelijks drie kwart van een jaar gerealiseerd.

 

Tentoonstelling

 

Naar aanleiding van deze vertoning wordt ook een tentoonstelling opgezet. Deze tentoonstelling heeft onder meer te maken met het filmgebeuren. We brengen een prachtige verzameling van een veertigtal oude filmaffiches die allemaal te maken hebben met het verdwijnen van de dorpscinema. Ze zijn mooi ingekaderd. Er zitten werkelijk unieke stukken bij.

 

 

De tentoonstelling gaat echter ook over de Melac zelf. 55 jaar parochiezaal Zwijnaarde wordt tot leven geroepen. Er is aandacht voor:

˛ De filmzaal

˛ De bibliotheek

˛ De kring

˛ De polyvalente zaal

 

De tentoonstelling is open op zaterdag van 10u tot 17u en op zondag van 10u tot 14u.

 

 

Boek

 

Naar aanleiding van de herdenking van 55 jaar parochiezaal wordt ook een vrij lijvige brochure uitgegeven over de voorbije jaren. Ze bevat originele getuigenissen en heel wat oorspronkelijk bronnenmateriaal. We durven er de aankoop ten zeerste van aanbevelen.

 

In dit weekend mag je dus beslist niet vergeten naar de Melac te komen. Er is reden genoeg om onze ondertussen oude parochiezaal eens flink in de bloemetjes te zetten.

 

 

Kaarten voor de film zijn te krijgen in voorverkoop bij Luc De Vos. Kostprijs € 5. Aan da kassa zullen ze € 7 kosten. Wil laten weten of je de voorstelling wil bijwonen op zaterdagavond of op zondagnamiddag. We bezorgen je de kaarten op voorhand.