Zwijnaarde3

 

Normandië

Vallei van de Seine

Cotentin

 

Donderdag 12 – woensdag 18 september 2013

7 dagen – 6 nachten

 

Normandië is een schitterende reisbestemming. De Haute Normandie bestaat uit de Pays de Bray, de Pays de Caux en de Pays d’Auge. Doorheen de Haute Normandie kronkelt de Seine voorbij Rouen tot aan Honfleur en Le Havre. De Basse Normandie strekt zich uit van Caen tot aan de Mont-Saint-Michel aan de grens met Bretagne en vormt westwaarts het schiereiland Cotentin.

Normandië biedt een waaier aan landschappen. Uitgestrekte landbouwgebieden vormen de rijkdom van de Pays de Bray en de Pays de Caux, die uitloopt op de krijtrotsen van de Côte d’Albâtre met Sainte-Adresse en Etretat. De Pays d’Auge vormt het achterland van de Côte Fleurie met Deauville en Honfleur. Deze streek is bekend voor de kazen, de cider en de calvados. Het westelijke punt van de Cotentin met zijn grillige kusten doet al denken aan Bretagne. De schilderachtige meanders van de Seine hebben een groot aantal schilders geïnspireerd. Monet bracht de laatste jaren van zijn leven door in Giverny. De oevers van de Seine liggen bezaaid met pronkstukken van kastelen en abdijen.

 

Valleeseine3

Paysdauge

Cotentin2

Vallée Seine

 

Pays d’Auge

Cotentin

 

De oorsprong van Normandië gaat terug op Willem de Veroveraar, die halfweg de 11de eeuw van Caen zijn residentie maakte. In die periode ontwikkelde zich de karakteristieke Normandische romaanse stijl, die in zijn puurheid juwelen van architectuur heeft nagelaten zoals de kerk van Lessay, de Abbaye-aux-Hommes en de Abbaye-aux-Dames in Caen, de abdijen Saint-Georges-de-Boscherville en Jumièges. Van unieke waarde is de tapisserie van koningin Mathilde, een juweel van romaanse kunst. Op een uiterst levendige manier wordt het verhaal verteld van de strijd bij Hastings tussen Willem de Veroveraar en zijn rivaal Harold. In de 13de eeuw infiltreerde de gotische stijl in Normandië. De kathedraal van Coutances is daar een schitterend voorbeeld van. In Rouen viert de vlamgotiek hoogtij in de kathedraal en in Saint-Maclou.

Tussen Caen en Carentan werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geschiedenis geschreven met de landing in Normandië op 6 juni 1944.

 

 

Donderdag 12 september

 

Wij vertrekken uit Gent en houden een korte koffiestop in Rue, hoofdplaats van Marquenterre, dat in de middeleewen een havenstadje was. Wij rijden verder naar het goed bewaarde Saint-Riquier, dat helemaal Frans aandoet en mag trots zijn op een verrassende abdijkerk in flamboyante gotiek.

We gebruiken in Saint-Riquier onze zelf meegebrachte lunch of bevoorraden ons in een plaatselijke gelegenheid.

Zuidwaarts rijden wij Normandië binnen en in de vallei van de Seine vinden wij Saint-Martin-de-Boscherville. De vroegere abdijkerk Saint-Georges en de resten van de abdij behoren tot de parels van de streek.

 

Rue3

Saintriquier4

Saintmartinbosscherville

Rue

Saint-Riquier

Saint Martin-de-Boscherville

 

 

Vrijdag 13 september

 

De tocht gaat naar de prachtige Côte d’Albâtre met de imposante falaisekust. Fécamp is bekend om zijn interessante kerk van de H. Drievuldigheid maar niet minder omwille van het Palais Bénédictine. Het herbergt de distillerie van de gerenommeerde drank en bezit ook een gevarieerde kunstcollectie met o.a. albasten sculpturen en merkwaardige miniaturen.

Langs Etretat, dat een onvergetelijk zicht biedt op de falaisekust, bereiken wij het elegante Honfleur.

 

Lunch in Honfleur.

 

Met zijn haventje, zijn pittoreske straatjes en huizen en het Sint-Catharinakwartier met houten kerk, was Honfleur voor een heel aantal schilders uit de 19de en 20ste eeuw een onuitputtelijke inspiratiebron. De liefhebbers kunnen het interessante Musée Boudin bezoeken, genoemd naar de voorloper van de impressionisten.

 

Fécamp3

Etretat

Honfleur

Fécamp

Eretrat

Honfleur

 

 

Zaterdag 14 september

 

We rijden richting Caen en volgen daarna de kust van de landing in Normandië We stoppen in Arromanches waar we zicht hebben op de kunstmatige haven aangelegd voor de landing en we bekijken een film in 360° over dit gebeuren. Vervolgens houden we even halt in Colleville-sur-Mer waar we onder de indruk komen van het Amerikaans kerkhof bij Omaha Beach. Wij vervolgen onze route naar Bayeux.

 

Lunch in Bayeux.

 

In Bayeux gaat onze hoofdaandacht naar de vermaarde tapisserie.

 

Arromanches3

Collevillesurmer

Bayeuxtapijt2

Arromanches

Colleville-sur-Mer

Bayeux

 

 

Naargelang de tijd het toelaat, verloopt de terugweg over Lessay, waar de kerk als voorbeeld geldt van wat de romaanse stijl in Normandië heeft voortgebracht, en verder over Coutances met zijn waardevolle gotische kathedraal.

 

Lessayabdij

Coutances

Lessay

Coutances

 

 

Zondag 15 september

 

Rouen staat op het programma. In de oude stadskern waant men zich letterlijk in de middeleeuwen en in de renaissance. Het is er gezellig flaneren door de straten met rijk versierde vakwerkhuizen. Wij bezoeken de kathedraal en de Saint-Macloukerk. Wij kunnen er de eucharistieviering bijwonen.

Rouen bewaart ook de herinneringen aan Jeanne d’Arc, wiens proces gehouden werd in het aartsbisschoppelijk paleis op 29 mei 1431.

 

Lunch in Rouen.

 

In de namiddag rijden wij langs de Seine naar de imposante ruïnes van de 11de eeuwse abdij van Jumièges. Dit is een fascinerend en onvergetelijk bezoek.

 

Rouenkathedraal2

Rouensaintmaclou

Jumieges

Rouen kathedraal

Rouen Saint-Maclou

Jumièges

 

 

 

Maandag 16 september

 

Wij maken een rondrit in de Pays d’Auge. Het is een lieflijke streek met haar huizen, boerderijen en rustieke manoirs in typisch vakwerk. Wij rijden langs Pont-l’Evêque, centrum van kaasproductie, Saint-Hymer (met eventueel een kort bezoek) naar Coquainvilliers (degustatie van Calvados).

 

Pontleveque2

Sainthymer

Cocquainvilliers

Pont-l’Evêque

Saint-Hymer

Coquainvilliers

 

Lunch.

 

Verder gaan we over Ouilly-le-Vicomte met zijn oude kerk naar Saint-Germain-de-Livet met zijn kleurrijk kasteel (eventueel bezoek interieur) en verder langs Beuvron-en-Auge.

 

Quillylevicomte

Saintgermaindelivet

Beuvronenauge

Quilly-le-Vicomte

Saint-Germain-de-Livet

Beuvron-en-Auge

 

 

Dinsdag 17 september

 

Wij bezoeken de stad Caen, die de herinneringen oproept aan de tijd van Willem de Veroveraar (11de eeuw). De stad wordt gedomineerd door het kasteel en kan bogen op de pracht van twee abdijen in typisch Normandische stijl, de Abbaye-aux-Hommes en de Abbaye-aux-Dames. Hier komt een onovertroffen zin voor harmonie in de architectuur tot uiting.

 

Lunch in Caen.

 

We vatten de reis aan naar Chartres. Onderweg passeren wij Crèvecoeur-en-Auge met zijn charmant kasteel in de typische stijl van de streek.

 

Caenabbayeauxhommes3

Caenabbayeauxdames2

Crevecoeur

Caen Abbaye-aux-Hommes

Caen Abbaye-aux-Dames

Crévecoeur-en-Auge

 

 

Woensdag 18 september

 

In de voormiddag nemen wij uitvoerig de tijd om de kathedraal van Chartres te bezoeken. Zij is een wonder van architectuur, van beeldwerk aan de portalen en van alles doorzinderende glasramen. Begonnen in romaanse stijl, ging de bouw ervan door in de gotiek, wat de vergelijking tussen de visie van de twee periodes bijzonder boeiend maakt.

 

Chartres4

Chartresglasraam

Chartres3

Chartres

Chartres

Chartres

 

Wij kuieren nog door de schilderachtige steegjes en pleintjes van het oude Chartres en langs de Eure.

 

Lunch in Chartres.

 

Daarna vatten wij de terugreis aan naar Gent. Terugkeer rond 22u.

 


Logement

 

Wij logeren het grootste deel van de reis in hotel Eden Park in Pont-l’Evêque.

Av. de la Libération. RD 48 14130 PONT-L'EVEQUE

Tél : 02.31.64.64.00 | Fax : 02.31.64.12.28

Email : info@edenparkhotel.com

http://www.edenparkhotel.com/hotel-restaurant-deauville

 

Dit driesterrenhotel beschikt over 50 comfortabele kamers. Ze zijn rustig gelegen aan de oever van het meer. Ze zijn warm en functioneel aangekleed en voorzien van alle comfort (TV, haardroger, telefoon, wifi)

 

Edenparkalgemeen

Edenparkingang

Edenparkrestaurant

Edenparkrestaurant3

Edenparkslaapkamer2

Edenparkslaapkamer3

Edenparkslaapkamer8

Edenparkbadkamer

Edenparkbadkamer2

 


 

Op de terugreis logeren we in Chartres in het Mercure hotel

3 rue du General Koenig

28000 – CHARTRES

Telefoon : (+33)2/37331111Fax : (+33)2/37331212

E-mail : H7386@accor.com

http://www.mercure.com/nl/hotel-7386-mercure-chartres-cathedrale/index.shtml

 

 

Mercurealgemeen

Mercurebar

Mercurebar2

Mercureslaapkamer

Mercureslaapkamer2

Mercureslaapkamer3

 

L'hôtel Eden Park propose 50 chambres confortables, calmes et fonctionnelles L'hôtel Eden Park propose 50 chambres confortables, calmes et fruits frais.

 

Kostprijs van deze reis

 

De kostprijs per persoon is als volgt:

 

Leden

 

Voorschot

Resterend

Totaal

Enkel

350

810

1160

Dubbel

285

655

940

 

 

Niet leden

 

Voorschot

Resterend

Totaal

Enkel

355

830

1185

Dubbel

290

675

965

 


 

Deze prijs omvat

o   Luxe touringcar gedurende het volledige verblijf

o   Nederlandstalige begeleiding gedurende het volledige verblijf

o   Eén overnachting in Chartres in hotel Mercure Chartres Cathedral op basis van half pension

o   Vijf overnachtingen in hotel Eden Park in Pont l’ Evêque op basis van half pension

o   Zes middagmalen met inbegrip van water en wijn

o   Toegangen voor alle vermelde uitstappen en bezienswaardigheden

o   Annulatie- en bijstandsverzekering

o   Btw, baantaksen en garantiefonds

 

Deze prijs omvat niet

o   Persoonlijke uitgaven

o   De lunch de eerste dag

 

Praktische afspraken

 

o   Kandidaten melden zich best zo vlug mogelijk aan bij de voorzitter Luc De Vos (09/2211589 of 0479/337684 of ldv.zwyn@skynet.be).

 

o   Wil het voorschot voor deze reis voor 1 maart storten op:

BE27 8910 1401 3173

Davidsfonds Zwijnaarde, Brouwerijstraat 27 bus 10, 9810 Eke

 

o   Het resterende bedrag verwachten we tegen 1 juli op onze rekening.

 

o   U wordt later nog via een afzonderlijk schrijven op de hoogte gebracht van de verdere afspraken en inlichtingen in verband met de reis.

 

o   Meer inlichtingen bij de voorzitter Luc De Vos (09/2211589 of 0479/337684 of ldv.zwyn@skynet.be) of bij de reisleidster Irene Vander Cruyssen (03/2542841 of 0472:854840 of dar.de.smet@skynet.be

 

o   Wil steeds onze website volgen, waar alle documenten raadpleegbaar zullen zijn: www.davidsfondszwijnaarde.be