ROME 22-27 september 2016

 

Programma

 

 

Rome, ‘de eeuwige stad’, gebouwd op zeven heuvelen, is een fascinerende stad, waar de stenen vertellen over een lange geschiedenis en een rijke cultuur. De bezoeker vindt er overblijfselen van bij het ontstaan van de stad in de 8ste eeuw voor Chr. Bovendien is Rome ten gronde doordrongen van de christelijke cultuur, die zich laat lezen in catacomben, basilieken en kerken, in de kunst.

 

 

Een betoverende aantrekkingskracht gaat uit van de grandioze pleinen en paleizen, de parken, de klaterende fonteinen en de pijnbomen, die tal van kunstenaars inspireerden. De diverse musea bezitten een unieke rijkdom aan kunstschatten.

Rome laat zich bij voorkeur te voet ontdekken. Dit is de uitgelezen manier om ook de aparte sfeer van de stad te snuiven. De verschillende wijken van Rome hebben immers elk hun eigen specifiek karakter.

 

Het hart van de stad klopt in het centrum rond de drukke Piazza Venezia. Het plein wordt gedomineerd door het Palazzo Venezia en het monument van Victor Emmanuel II, symbool van de eenmaking van Italië op het eind van de 19de eeuw. Vanuit dit plein, dat de navel is van Rome, vertrekt een aantal hoofdstraten: de Via del Corso, die loopt naar de Piazza del Popolo; de Via del Plebiscito en de Corso Vittorio Emanuele naar het Vaticaan; de Via dei Fori Imperiali naar het Colosseum en de Via del Teatro di Marcello naar de Tiber.

 

Een unieke indruk maken de trappen naast het monument van Victor Emmanuel, die leiden naar het Capitoolplein, een prachtige aanleg door Michelangelo.

 

Piazza Venezia

Capitoolplein

Capitooltrappen

 

Op de plaats van een vroegere Romeinse tempel verheft zich het stadhuis. Ernaast bezoeken wij de Capitolijnse musea met een collectie Romeinse beeldhouwkunst, o.a. het ruiterstandbeeld van keizer Marcus Aurelius, de Romeinse wolvin, Amor en Psyche, de Venus van het Capitool, de Doornuittrekker.

 

Amor en psyche

Brutus

Marcus Aurelius

Doornuittrekker

Stervende Galliër

Wolvin

 

Tussen Piazza Venezia en het Colosseum ligt de Via dei Fori Imperiali.

Boog Constantijn

Colosseum

Colosseum

 

Op het republikeinse forum betreden wij de oude Via Sacra met tempels en basilieken, die dienden als beurs of als gerechtsgebouw, met triomfbogen, de senaat en het huis van de Vestaalse maagden. Wij vinden ook de resten van het forum van Caesar en de keizerlijke fora.

Boven het republikeinse forum verheft zich de hoogte van de Palatijn, die een heel aparte sfeer ademt. Volgens de traditie ligt de oorsprong van de stad Rome op de Palatijn. Nu bevinden zich hier de ruïnes van de keizerlijke paleizen met stadion en thermen. Het paleis van keizer Septimius Severus kijkt uit op het imposante Circus Maximus, waar paardenwedrennen werden gehouden.

 

Forum Romanum

 

Het prille christendom vinden wij in de catacomben, die begraafplaatsen en cultusplaatsen waren van de eerste christenen.

 

Catacomben

Catacomben

Catacomben

 

De meeste catacomben, o.a. die van Callixtus en Sebastianus, liggen aan de kant van de Via Appia Antica, die liep naar het zuiden van Italië. Heel interessant zijn steeds de vroeg-christelijke fresco’s in de catacomben.

Bijzonder mooi zijn de mozaïeken in een aantal kleine kerken. Santa Pudenziana heeft in de apsis nog mozaïeken uit de Romeinse periode. Grandioos zijn de 9de eeuwse in de Santa Prassede.

Santa Prassede

Santa Maria Trastevere

 

In het intieme kerkje Santa Maria in Trastevere schitteren mozaïeken uit de 12de en de 13de eeuw.

In Vaticaanstad domineert de Sint-Pietersbasiliek het imposante plein met de colonnade van Bernini.

Indien mogelijk, bezoeken wij de ‘scavi’, de opgravingen onder de crypte van Sint-Pieter rond het graf van Petrus.

 

Sint-Pieters

Sint-Pieterskoepel

Sint-Pietersplein

Sint-Pietersplein

 

In de Vaticaanse musea moeten wij een bewuste keuze maken: Griekse en Romeinse sculpturen, de tapijten van Rafaël, de ‘Stanze’ van Rafaël met de beroemde fresco’s, o.a. de School van Athene en als eindpunt de Sixtijnse Kapel met fresco’s van grootmeesters uit de renaissance en de onovertroffen fresco’s van Michelangelo.

 

Michelangelo Pietà

Crypte Sint-Pieter

Sibillen

Fresco’s

Fresco’s

Rafaël Stanza

Rafaël Stanza

Rafaël Stanza

Sixtijnse kapel

Sixtijnse kapel

Sixtijnse kapel Adam

Sixtijnse kapel Adam

 

Even noteren dat paus Franciscus het jaar 2016 uitgeroepen heeft tot ‘het jaar van de barmhartigheid’.

Verspreid in de stad liggen de andere grote basilieken, die teruggaan op het plan van de Romeinse basilieken: Santa Maria Maggiore op de Esquilijnheuvel, Sint-Jan van Lateranen met de doopkapel en de indrukwekkende Sint-Paulus buiten de Muren, even buiten de stad, richting Ostia.

 

Sint-Jan Van Lateranen

Sint-Paulus buiten de Muren

Santa Maria Maggiore

 

Wat is het gezellig wandelen in de wijk rond de barokke Piazza Navona, die gonst van een gezellige drukte met restaurants, terrasjes en animatie allerhande! Kleine steegjes voeren naar het plein van het Pantheon, een trekpleister in Rome zoals het Colosseum.

Piazza Navona

Vierstromenfontein

Pantheon

 

In zijn huidige vorm dateert het Pantheon uit het begin van de 2de eeuw. Het interieur is overweldigend qua afmetingen en bravoure van bouw. Het Pantheon bleef zo goed bewaard doordat  het in het begin van de 7de eeuw kerk is geworden. In de sympathieke steegjes kuieren wij verder naar de San Ignazio, de Quirinaalheuvel met het paleis van de Italiaanse president en de onlangs gerestaureerde Trevifontein.

 

Trevifontein

 

Hebben wij een centje bij om in de fontein te gooien en zeker te zijn dat wij terugkomen in de ‘città eterna’?

Tussen de Piazza Navona en de Tiber ligt een ander deel van het oude Romeinse Marsveld. Een wandeling in deze buurt heeft oneindig veel te bieden. Waardige paleizen als het uiterst harmonische Palazzo Farnese en het Palazzo Spada; renaissancehuizen met patio’s in de Villa Giulia; het gonzende Campo dei Fiori met zijn markt en typische eethuizen en vlakbij, even verdoken, het theater van Pompeius, waar Caesar werd vermoord.

 

Joods Ghetto

Santa Maria in Cosmedin

Gesukerk

Santa Maria in Cosmedin

 

In deze buurt treffen wij San Giuliano dei Fiamminghi, waar sedert de middeleeuwen Vlamingen komen. Via een pronkstuk uit de vroege barok, de Gesùkerk, bereiken wij het joodse ghetto met de synagoge. Aan de Tiber ligt de Romeinse groenten- en veemarkt. Op deze plek staan twee Romeinse tempels en de intieme Santa Maria in Cosmedin, waar toeristen zich verdringen om de Bocca della Verità te benaderen. Wanneer wij de Tiber oversteken, komen wij via het schilderachtige Tibereiland in de wijk Trastevere aan de voet van de Janiculusheuvel. Tot voor kort was dit een volkse wijk, die nu sterk opgewaardeerd wordt. Deze buurt is bekend om een paar interessante kerkjes als de Santa Maria en de Santa Cecilia en om lekkere eethuizen.

 

Michelangelo Mozes

Michelangelo Mozes

 

Na een bezoek aan het Colosseum kunnen wij wandelen naar de San Pietro in Vincoli om het majestueuze Mozesbeeld te zien van Michelangelo en verder naar San Clemente.

In de San Clemente spreekt nog meer dan elders de continuïteit van de geschiedenis.

 

San Clemente

 

Boven de Romeinse bestrating met huizen en een Mithrastempel werden twee kerken boven elkaar gebouwd. Even hogerop ademt de kloostertuin van het Santi Quattro Coronati-klooster een innige rust: een oase in de stad. Eenzelfde rust heerst er ook op de Aventijn aan de flank van het Circus Maximus.

Wanneer wij de stad noordwaarts uitwandelen langs de Via del Corso, komen wij in een modieuze buurt met exclusieve modezaken. Hier moeten wij even pleisteren in het befaamde Café Greco. Dit is het meest originele koffiehuis van Rome, waar in de voorbije eeuwen kunstenaars kwamen en waar bovendien heerlijke koffie wordt geserveerd, zoals in de bar Eustachio niet ver van Piazza Navona. Vlakbij komen wij uit op de Piazza di Spagna  met de Spaanse trap.

 

Spaanse trap

Met fontein

Trinità dei Monti

 

Je kan de slingerende trap bestijgen in de richting van de weidse Piazza del Popolo, waar in de Santa Maria del Popolo prachtige werken te zien zijn van Caravaggio: de ‘Kruisiging van Petrus’ en ‘Paulus op weg naar Damascus’.

Buiten de muur van Aurelianus ligt een van de mooie parken die Rome rijk is, de Villa Borghese met de befaamde Galleria Borghese.

 

Villa Borghese Apollo en Daphne

Villa Borghese

 

Dit museum is in hoofdzaak gewijd aan de kunst van de barok, inzonderheid van Bernini.

De geschiedenis van Rome begint in de eerder duistere tijden van de 8ste eeuw voor Chr. In de eerste periode, onder de koningen, kwam Rome in contact met de Etrusken en hun cultuur, die een hoogtepunt kende in de 6de eeuw. Het Etruskisch museum bij uitstek is de Villa Giulia.

 

Villa Giulia

Sarcofaag echtgenoten

Apollo Veji

 

Deze renaissancevilla herbergt beeldhouwwerk, vazen bronzen, sarcofagen en terracotta’s. Meesterstukken zijn o.a. de Apollo van Veji en de schitterende sarcofaag van ‘de echtgenoten’.

Niet ver van de vlieghaven Fiumicino liggen de opgravingen van de oude Romeinse havenstad Ostia, die een bezoek overwaard zijn.

 

 

Scavi Ostia

 

 

Wij flaneren er langs de hoofdstraten, de decumanus en de cardo maximus en de kleinere straten. Wij vinden er het Romeinse forum met de tempels, het theater, een aantal thermen, de appartementsgebouwen of ‘insulae’, de pakhuizen, de winkeltjes en de cafés. Een klein museum toont beelden, die in het opgravingsveld van Ostia antica zijn gevonden.

Een ontdekkingstocht door Rome en omgeving is ongetwijfeld een boeiend en verrijkend avontuur! Een stad om van te houden!


 

 

Logement

 

We logeren in Residenza Madri Pie. Dit is een eenvoudig logement, niet luxueus, maar verzorgd en met een goede basisuitrusting.

Zie: http://www.residenzamadripie.it/en/

 

 

De kamers hebben geen, TV. Deze is wel aanwezig in de gemeenschapsruimte (bar). ’s Morgens wordt er een verzorgd ontbijt opgediend met ruime keuze. ’s Avonds gaan we eten in een restaurant in de onmiddellijke omgeving van het gastenverblijf. De residentie is eigenlijk een religieus gastenhuis, een oud klooster.

 

We hebben in deze residentie gereserveerd voor 22 personen (10 enkele en 6 dubbele kamers).

 

Aangezien we reeds met 28 deelnemers zijn hebben we bijkomend logement moeten zoeken. We hadden vier dubbele kamers tekort. Hiervoor hebben we een oplossing gevonden in The pope’s window. Zie: http://www.thepopewindow.it/en/. Deze bed en breakfast bevindt zich vlak bij Madri Pie. We hebben hier alle beschikbare kamers gereserveerd (2 dubbele, 1 driepersoonskamer, 1 vierpersoonskamer, 1 suite). Alle kamers hebben tweepersoonsbedden, maar op twee kamers is ook een enkel bed aanwezig. We gebruiken deze locatie enkel voor overnachting en ontbijt, zoals Madri Pie.

 

 

Diegenen die laatst bijgekomen zijn en een dubbele kamer nodig hebben zullen hier logeren.

 

Het jaar 2016 is in Rome uitgeroepen tot een Heilig Jaar. Het zal er dus behoorlijk druk worden. Dit is de reden waarom we zo vlug mogelijk het definitief aantal deelnemers willen kennen.


 

 

Kostprijs

 

 

Prijs per persoon

 

 

Leden

 

Voorschot

Resterend

Totaal

Enkel

390

915

1305

Dubbel

365

850

1215

 

 

Niet leden

 

Voorschot

Resterend

Totaal

Enkel

400

925

1325

Dubbel

370

865

1235

 

 

Deze prijs omvat

 

 

­      Vliegreis

­      Vervoer van luchthaven naar hotel en omgekeerd in Rome

­      5 nachten in hotel op basis van kamer met ontbijt

­      5 avondmalen in restaurant op basis van all-in formule

­      3 middaglunches op basis van all-in formule

­      Uitstappen en ingangstickets zoals vermeld in programma

­      Verplaatsingen met de metro in Rome

­      Annulatieverzekering

­      Een ganse week voortreffelijk begeleiding door ons Irene

 

Deze prijs omvat niet

 

­     Persoonlijke uitgaven

­     Taxivervoer naar en van de luchthaven in België

­     Twee vrije lunches ‘s middags

 

 

Vlucht

 

We vliegen met Brussels Airlines.

Vlucht Brussel - Rome - Brussel met volgende vluchtgegevens:

­      22/9 - SN 3175 - BRUFCO - 07u40 - 09u40

­      27/9 - SN 3184 - FCOBRU - 21u20 - 23u25

 

Aanmelding

 

 

­     Meld je zo vlug mogelijk aan bij Luc De Vos (ldv.zwyn@skynet.be 0479/337684 09/2211589).

 

­     Uiterste inschrijvingsdatum: 31 december.

 

­     Wil meedelen: Naam (officieel), geboortedatum, nummer identiteitskaart, adres, telefoon, email). Voor de trouwe medereizigers zijn deze gegevens bekend, met uitzondering van de geboortedatum en het nummer van de identiteitskaart. Wil dit laatste zeker laten weten. Controleer voor alle zekerheid of jouw identiteitskaart nog geldig is op het moment van de reis.

 

­     Meer inlichtingen bij de voorzitter Luc De Vos (09/2211589 of 0479/337684 of ldv.zwyn@skynet.be) of bij de reisleidster Irene Vander Cruyssen (03/2542841 of 0472:854840 of dar.de.smet@skynet.be

 

­     Wil steeds onze website volgen, waar alle documenten raadpleegbaar zijn: www.davidsfondszwijnaarde.be

 

Betaling

 

­     Wil het voorschot voor deze reis ten laatste op 1 februari storten op:

BE27 8910 1401 3173

Davidsfonds Zwijnaarde, Brouwerijstraat 27 bus 10, 9810 Eke

 

­     Het resterend bedrag verwachten we tegen 1 juli op onze rekening.