Zwijnaarde3

 

 

Europa

 

Heirbaut Rob

 

Dinsdag 07.03.2017

om 20u

JOC Variant

Heerweg Zuid 124

9052 Zwijnaarde

Toegang leden: € 7

Niet leden: € 10

 

 

 

Rob Heirbaut (Sint-Niklaas, 14 november 1967) is een Belgisch politiek journalist.

 

Hoewel hij er als kind net als zovelen van droomde om profvoetballer te worden, maakte hij toch de verstandige keuze om Rechten en Communicatiewetenschappen te studeren aan de UGent. Na zijn studies werkte hij kort als freelancer voor Het Volk en voor een industrievakblad. Daarna ging Heirbaut even aan de slag als jurist bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Hoewel hij het jaar daarvoor al slaagde voor het journalistenexamen bij de toenmalige BRT, moest hij toch nog tot december 1993 wachten vooraleer hij een plaatsje kreeg. Hij kwam terecht op de redacties van Het journaal en Terzake, en na de invoering van de euro specialiseerde hij zich in Europa.

 

 

Hij was eerst algemeen verslaggever voor de nieuwsdienst maar sinds 2002 fungeert hij als specialist voor de Europese Unie. Voor Het Journaal doet hij onder meer de rechtstreekse verslaggeving naar aanleiding van bijeenkomsten van de Europese Raad.

 

In 2008 won hij samen met de Gentse hoogleraar Hendrik Vos de Wablieft-prijs voor klare taal voor het boek Hoe Europa ons leven beïnvloedt.

 

In datzelfde jaar nam hij deel aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal, in de categorie van de prominenten.

 

Samen met Hendrik Vos maakte hij ook de televisiereeks Het IJzeren Gordijn, die in het najaar van 2014 door Canvas werd uitgezonden. Met de fiets trokken beide presentatoren langs het traject van het ijzeren gordijn dat in 1989, vijfentwintig jaar eerder, was gescheurd, wat het einde van de Koude Oorlog betekende.

 

Tegen het einde van dat jaar maakten beiden ook jaarlijks een ludiek Europees jaaroverzicht, dat ze in enkele zalen in Vlaanderen brengen voor een breder publiek.