Kunstverzameling

Universiteit Antwerpen

 

Zaterdag 25 maart om 14u

Prinsstraat 13

2000 Antwerpen

 

Deelnameprijs:

leden: € 7

niet-leden: € 10

 

Inschrijven voor 25 februari

bij Luc De Vos (0479/337684 of 09/2211589, bij voorkeur ldv.zwyn@skynet.be)

 

De Universiteit Antwerpen telt een collectie van om en bij de 1100 schilderijen, sculpturen en andere uitingen van hedendaagse kunst. Topwerken van Sam Dillemans en Fred Bervoets sieren de muren van de Stadscampus en op de buitencampussen verrijzen beeldhouwwerken van Yvan Theys en Jean Bilquin. Kunst is alomtegenwoordig op de Universiteit Antwerpen.

 

Kunst ontdekken

Dankzij een samenwerking met de Antwerpse stadsgidsen kunnen bezoekers een kunstrondleiding volgen op de Stadscampus, Campus Middelheim en Campus Drie Eiken. Het kader van deze rondleidingen is uniek: kunst ontdekken in een academische omgeving terwijl je een mooie (natuur)wandeling maakt en van bijzondere architectuur geniet.

 

Een hart voor kunst

De Commissie Kunst op de Campus wil de universitaire gemeenschap en de studenten in het bijzonder sensibiliseren voor de (plastische) kunst. Het verwerven en ontsluiten van kwaliteitsvolle kunstwerken is dan ook de hoofdtaak van de commissie. Verder besteedt de commissie bijzondere zorg aan de adequate plaatsing van de kunstwerken, waarbij rekening wordt gehouden met sensibiliteit van de personeelsleden en het kader van hun werkomgeving.

 

Volgens Ernest Van Buynder, voorzitter van de commissie, is het mee dankzij de aanwezigheid van kunst dat er zo weinig vandalisme is op de campussen van de Universiteit Antwerpen. “Kunst dwingt onbewust respect af voor de omgeving. Daarom brengen we onze schilderijen en sculpturen niet onder in een afgebakend ‘museumpje’, maar integreren we ze in de leefwereld van personeel en studenten. Want kunst is als wetenschap: ze zijn allebei grensverleggend.”

 

Van Buynder Ernest

 

Wij worden rondgeleid door Ernest Van Buynder zelf. We bezoeken de stadscampus en het vroegere gebouw van de UFSIA in de Prinsstraat 13. We zien elkaar op de binnenkoer van het Hof van Liere.

 

Stadscampus

Binnenkoer Hof van Liere

 

 

Hierbij enkele beelden uit deze rijke verzameling:

 

 

 

 

Een uitstap om volop van cultuur te genieten.

Dit mag je niet missen!

Daarom raden we je aan om zeker ook nog eens onderstaande link te proberen.

Deze geeft je nog meer en betere informatie over wat je allemaal te zien krijgt.

https://youtu.be/E23iqSfttpU

 

Aarzel dus niet en schrijf je meteen maar in!

 

Hoe bereik je de plaats van afspraak (Hof Van Liere, Prinsstraat 13)?

­     Een mogelijke reisweg voor wie met de wagen gaat: Park and Ride Melsele, vandaar de tram naar Antwerpen, afstappen ter hoogte van Meir (Koninklijk Paleis)

­     Voor de treinreizigers:

o    Vanuit Antwerpen centraal te voet via De Keyserlei naar de Meir. Halfweg de Meir naar rechts. Kortte Nieuwsstraat en vervolgens Prinsstraat.

o    Metro naar Meir (Koninklijk Paleis)

 

Voor diegenen die vertrekken vanuit Gent-Sint-Pieters stel ik voor dat we de trein nemen van 11u53. We komen aan in Antwerpen centraal om 12u54. We verzamelen met diegenen die uit een andere richting komen met de trein om 13u in de inkomhal van het centraal station. Vandaar wandelen we rustig naar de Prinsstraat.