Zwijnaarde3

 

Driedaagse Thuin

 

Programma

 

Dit jaar gaan we op driedaagse naar Thuin en omgeving. Thuin is een Middeleeuws stadje aan de Samber. We bezoeken in het stadje zelf:

­     De hangende tuinen in de bovenstad

­     Het schipperskwartier, het trammuseum en een chocolatier in de benedenstad.

In de omgeving bezoeken we het museum van het masker in Binche, de kerk van Lobbes, het dorpje Ragnies, de mijnsite ter herdenking van de ramp in Marcinelle, het koninklijk museum van Mariemont en de scheepsliften van Strépy-Thieu.

 

Een programma rijk aan inhoud en vol afwisseling.

 

Hieronder het programma en tijdsschema voor deze dagen:

 

Vrijdag 20 april 2018

07u00

Vertrek op de carpoolparking langs de buitenring R4 in Merelbeke

09u30

Koffie op de markt in Binche

10u15

Musée international du Carnaval et du Masque

Rue Saint Moustier, 10 - 7130 Binche

064/33 57 41

info@museedumasque.be

 

Het museum bewaart bijna 10 000 maskers, kostuums, marionetten, rituele voorwerpen en muziekinstrumenten, maar ook affiches, partituren en iconografische documenten. Het bezit in totaal ongeveer 30 000 voorwerpen. Ze komen van heinde (Binche, België en Europa) en ver (Amerika, Azië, Oceanië, Afrika). Hoewel deze voorwerpen van een indrukwekkende rijkdom getuigen, zijn ze toch maar een beperkte weergave van de culturele diversiteit van de wereld waarin we leven. Ze bieden de gelegenheid om de tradities, de mythologieën, de praktijken en de geloofsovertuigingen van andere volkeren te ontdekken en maken ons ervan bewust dat we “wereldburgers“ zijn.

 

 

 

12u00

De abdijkerk van Sint-Ursmarus

Rue de l’ église 1

6540 Lobbes

 

 

De huidige Sint-Ursmaruskerk is niet de eigenlijke, oude abdijkerk. Ze was bedoeld als grafkapel voor de abdij. De aanwezigheid van relieken van de apostel Petrus liet niet toe dat ‘eenvoudige’ kloosterlingen (zelfs niet de abten) konden begraven worden in de abdijkerk zelf. Deze werd als een hoogheilige plaats beschouwd. Daarom werd op de tegenoverliggende heuvel een grafkerk gebouwd. De kerk stamt uit de Karolingische tijd. Het is het één van de oudste kerken van België. Het koor en de crypte zijn romaans en vallen op door hun helderheid en soberheid. De toren met portaal aan de westzijde is een mooi voorbeeld van Maaslandse bouwkunst. In de 19e eeuw is de spitse vieringtoren toegevoegd. In de crypte bevinden zich de graftomben van de abten Ursmarus en Erminus, evenals de fraaie grafstenen van enkele andere 16e-eeuwse abten.

 

12u45

Middagmaal in “Relais de la Haute Sambre

rue Fontaine Pépin, 12

6540 Lobbes

Tél: +32 (0)71 59 79 70

Gsm: +32 (0)478 38 06 02

restaurant@rhs.be

 

 

 

 

14u30

Kennismaking met Ragnies

Rue de l’ Escafène

6532 Ragnies

 

 

Ragnies is opgenomen in de lijst van de mooiste dorpen van Wallonië. Het dorp bevat enkele gebouwen die tot het bouwkundig erfgoed van ons land gerekend worden. De ‘Ragnicoles’, zoals de inwoners van Ragnies zich noemen, zijn vooral trots op hun grote hoeven opgetrokken in kalk- en baksteen. Deze bevinden zich aan de rand van het dorp. Het lijken heuse miniatuurdorpen, met woonkwartieren, schuren, paardenstallen en veestallen, werkplaatsen… Deze boerderijcomplexen hebben welluidende namen: maison Espagnole, ferme de la Cour, ferme Rose …Ragnies is de thuisbasis van de Distillerie de Biercée, gehuisvest in één van de grootste schuren van ons land, de Ferme de la Cour.

 

De dorpskern is omgeven door akkerlandschappen met bekoorlijke namen, zoals Blanchamps, Cocriamont, Gravelotte, Champ du Marais of Champ d’Hymnée. De gedeeltelijk romaanse Sint-Martinuskerk nodigt ons uit om in dit dorp even op verkenning te gaan!

 

We maken een korte wandeling van de ferme de la Cour naar de dorpskern.

 

15u30

Bezoek aan Le Bois de Cazier

Rue du Cazier 80

6001 Marcinelle-Charleroi

071/88 08 56

 

 

Gegidst bezoek aan de mijnsite van Marcinelle waar in 1956 de grootste mijnramp uit onze geschiedenis heeft plaats gevonden.

We volgen de voetstappen van de mijnwerker. Aan de portiersloge krijgt hij zijn nummerpenning. Daarna gaat hij naar de ‘zaal der gehangenen’, de kleedkamer. Vervolgens ruilt hij in de lampenzaal zijn penning voor een lamp. Van hieruit gaat hij naar het schachtgebouw.

 

De bovengrondse installaties tonen ons hoe de mijn werkt. We zien de karakteristieke schachtbokken of liftschachten.

 

Tijdens ons verder bezoek wordt ons meer uitleg gegeven over de ramp van  8 augustus. Deze kostte het leven aan 262 mannen van 12 nationaliteiten.

 

Het bezoek eindigt in de ruimte van 8 augustus 1956. Deze gaat dieper in op de situatie van de migranten op dat ogenblik. Er is ook een korte film te zien met getuigenissen van oud-mijnwerkers en redders.

 

Het Bois du Cazier behoort tot het werelderfgoed van de Unesco. Het is de belangrijkste mijnsite van Wallonië, geprezen om de authentieke en integere weergave van de geschiedenis.

 

 

18u00

Avondmaal en overnachting in Ibis centre

Quai Paul Verlaine 12

6000 Charleroi

Tel: 071/206060

 

 

 

20u30

Avondwandeling en verkenning van Charleroi voor de liefhebbers

 

 

Zaterdag 21 april 2018

09u30

Vertrek naar Mariemont

10u00

Bezoek aan het koninklijk museum van Mariemont

Chausée de Mariemont 100

7140 Morlanwelz

064/21 21 93

info(at)musee-mariemont.be

 

 

Het Koninklijk Museum van Mariemont stelt de rijke collecties voor die werden verzameld door de stichter van het museum, Raoul Waroqué, een oud-mijndirecteur.

 

Warocqué stierf op 28 mei 1917 zonder officiële nakomelingen. Hij liet zijn park, zijn kasteel, zijn bibliotheek en zijn verzamelingen als legaat na aan de Belgische staat met als opdracht er een museum van te maken.

 

Op kerstavond 1960 ontstond er een grote brand in het museum. De schade aan de collecties was miniem, maar het kasteel werd verwoest. De ruïnes werden later met de grond gelijk gemaakt, behalve een kleine vleugel die  nu als ingang voor het moderne museum gebruikt wordt. Het hedendaags gebouw werd opgetrokken volgens de plannen van Roger Bastin, die ook het Museum voor Moderne Kunst ontwierp in Brussel.

 

Het nieuwe museum werd geopend in 1975. Het is uitgegroeid tot één van de belangrijkste musea van Wallonië. Het is gevestigd in een schitterend park van 45 ha in Engelse stijl. We zien er de ruïnes van het paleis van Karel van Lotharingen.

 

Verder bevat het schitterende collecties en werken:

­      De Burgers van Calais van Rodin

­      Honderden werken uit Egypte, Griekenland en Rome zoals:

o       Het monumentale beeld van Cleopatra

o       De fresco's van de villa Boscoréale in Pompeï

o       De Efebe van Mariemont (Arès Somzée)

o       De mummie van Hor (een sarcofaag da uit de 7de eeuw voor Christus)

­      De meest volledige verzameling Chinese antiek in België

­      Een schitterende verzameling Doorniks porselein

­      Een theepaviljoen

­      Verzamelingen uit Japan, Korea, Vietnam

­      Archeologische en historische verzamelingen, manuscripten, kostbare boeken, en zoveel andere schatten...

 

 

13u00

Lunch

14u30

Vertrek naar Strépy-Thieu

15u00

Aankomst bij de kabellift van Strépy-Thieu

Rue Raymond Cordier 50

7070 Thieu

 

Op de 8ste verdieping, op meer dan 100 meter hoogte krijg je een film van een dertigtal minuten te zien waarin het verhaal wordt verteld van de Belgische engineering.

 

Bovenaan heb je goed zicht op de lift zelf en haar omvang. Je ziet een  indrukwekkende betonblok dat 102 m boven de grond hangt. De oppervlakte is zo groot als een voetbalterrein.

 

De vervoerscapaciteit van de schepen van vroeger was beperkt tot 300 ton. De Europese Conferentie van de Ministers van Transport raadde in 1957 aan om de kanalen aan te passen aan schepen van 1350 ton. Het project van Strépy-Thieu is het sluitstuk van de geplande werken aan de Belgische binnenwateren.

 

Europees gezien zijn deze werken belangrijk omdat ze zorgen voor een verbinding tussen de bekkens van de Schelde en de Maas, maar ook tussen de haven en de streek van Duinkerke en het Rijnbekken.

 

Na jaren van onderzoek werden de bouwwerken voor deze internationaal unieke Scheepslift aangevat in februari 1982. Twintig jaar later, in 2002, werd het nieuwe kanaal met de lift opengesteld voor de scheepvaart.

 

De Kabellift is 102 m hoog en 135 m lang. Met de lift kan er een niveauverschil overbrugd worden van 73 m 15. Deze lift vervangt op haar eentje de vier hydraulische liften van het historisch Centrumkanaal en de twee sluizen.

 

De lift voldeed bij de constructie aan de vereisten van de toenmalige commerciële scheepvaart. Toch werd het economisch nut door sommigen sterk in twijfel getrokken. Het diende ook gekaderd te worden in de sfeer van de wafelijzerpolitiek die op dat ogenblik van toepassing was tussen Vlaanderen en Wallonië. Vermoedelijk is het op dit ogenblik reeds als een stuk archeologie te beschouwen.

 

16u00

Met een boemeltreintje naar de boot die stroomopwaarts van de lift ligt aangemeerd

16u30

Inscheping aan boord van de boot en afvaart

De excursie duurt een uur, waarvan 7 minuten om het niveauverschil van 73.15 m te overbruggen. Dit is een behoorlijk snel tempo.

 

 

 

17u30

Ontscheping aan de benedenzijde van Strépy-Thieu

17u45

Terug naar Charleroi

18u15

Avondmaal en overnachting in Ibis centre

 

 

Zondag 22 april 2018

 

 

08u30

Vertrek naar Thuin

09u00

Ontmoeting met de gids

09u15

Historische introductie bij de hangende tuinen

Via middeleeuwse steegjes verkennen we de bovenstad met zijn bekende hangende tuinen. Dit is een geklasseerde site met 210 schilderachtige terrastuinen.

 

 

 

10u15

Bezoek van de Museum van de binnenvaart en aan het schipperskwartier.

Kaai van de Samber op de rechteroever ons aangeduid door de gids.

Langs de Samber verkennen we de benedenstad met zijn schipperskwartier. Hier bevond zich ooit de tweede grootste haven van het land. Ook vandaag nog is de schippersgemeenschap een wereld apart met een eigen burgemeester. De huizen zijn hier gedecoreerd met bootattributen. We bezoeken het binnenscheepvaartmuseum op het binnenschip Thudo.

 

 

 

12u00

Lunch

14u00

Bezoek aan chocolatier Herve

Rue ’t Serstevens 61

6530 Thuin

071/59 53 04

 

 

Proeven van hoogwaardig ambachtelijk werk mag er ook bij zijn tijdens deze driedaagse!

 

15u30

Bezoek aan het museum van de tram

Rue du Fosteau 2A

6530 Thuin

071/370105

 

 

In het Museum van de Buurtspoorweg in Thuin zijn 30 voertuigen te zien die vroeger gebruikt werden door de NMVB (Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen). De oudste tram die tentoongesteld is, dateert van 1888. Vanaf het museum doen we een rit met een tram. De tramlijn die Thuin en Lobbes verbindt, volgt een traject waar geen auto’s kunnen komen. Het circa 6 km lange traject voert ons onder meer langs het college Sint Ursmarus en het klooster van Lobbes. Het oversteken van de Samber is een leuke ervaring met een schitterend uitzicht.

 

17u15

Vertrek naar Nivelles

18u15

Bezoek aan de abdijkerk van Sint-Gertrudis

Place Albert 1er 2

1400 Nivelles

 

 

De Sint-Gertrudiskerk is een romaanse kerk uit de elfde eeuw. Ze is toegewijd aan Gertrudis van Nijvel.

Deze kerk is het resultaat van aanpassingen en verbouwingen aan de Sint-Pauluskerk die rond het jaar 1000 door brand vernield werd. De Sint-Pauluskerk was een van de drie kerken van de abdij van Nijvel Ze werd oorspronkelijk gebouwd als grafkerk. Toen Gertrudis hier werd begraven verdrong haar verering die van Paulus. Toen veranderde de kerk van naam.

Als bezoeker heb je het gevoel in een heel grote ruimte aanwezig te zijn. De afstand tussen de twee koren bedraagt meer dan 100m. De breedte van het schip ligt tussen 25 en 44m.

 

Voor de verwoesting door de oorlog had de kerk een gotische torenspits. Later kwam een nieuwe, achthoekige romaanse toren in de plaats.

 

Het interieur bevat onder meer een naturalistische preekstoel van Laurent Delvaux en Philippe Lelièvre (1772). Het is een uitzonderlijk mooie combinatie van een marmeren beeldengroep binnen een eikenhouten geheel. Christus en de Samaritaanse vrouw worden afgebeeld aan de put van Jacob. De medaillons vertellen de parabels van de zaaier, de verloren zoon en de goede huisvader. In de kerk bevinden zich enkele bas-reliëfs uit 1629 en enkele nog oudere heiligenbeelden van de hand van Jean Thonon.

De kerk werd in 1936 beschermd als monument.

 

 

19u00

Avondmaal

20u30

Terug naar onze startplaats in Merelbeke

22u00

Terug thuis

 

Kostprijs

 

We kunnen je deze driedaagse aanbieden tegen volgende kostprijs per persoon:

 

 

Dubbel

Enkel

Leden

420

480

Niet-leden

430

490

 

In deze prijs is inbegrepen:

·           De busreis

·           Het logement op basis van kamer en ontbijt

·           Twee avondmalen in een restaurant naast Ibis

·           Drie lunches

·           Stadswandeling in Charleroi (voor de geïnteresseerden)

·           Bezoek aan het museum van het masker in Binche

·           Bezoek aan de kerk van Lobbes

·           Bezoek aan de mijnsite van Le Bois de Cazier in Marcinelle

·           Bezoek aan het koninklijk museum in Mariemont

·           Bezoek aan de scheepslift van Strépy-Thieu

·           Bezoek aan de abdijkerk van Nijvel

·           Avondmaal in Nivelles

·           Drank tijdens de maaltijden en lunches

 

In deze prijs is niet inbegrepen:

·           Persoonlijke uitgaven

 

Inschrijving

 

We vragen u om ten laatste eind februari te reserveren voor deze reis. Meld je aan bij Luc De Vos ( ldv.zwyn@skynet.be of 0479/337684 09/2211589).

 

Wil het verschuldigde bedrag ten laatste op 15 maart storten op:

BE27 8910 1401 3173 van Davidsfonds Zwijnaarde, Brouwerijstraat 27 bus 10, 9810 Eke

 

Dit is een uitstap die we jullie echt durven aanbevelen. Zowel op het vlak van cultuur als natuur zal heel wat te beleven vallen. Zeg dat wij het gezegd hebben.