Beste leden van het Davidsfonds Sint-Denijs-Westrem/Afsnee en Zwijnaarde, 

 

Graag nodigen we u uit op een boeiende lezing over:

 

 

“ STEM - WOORD - ZINGEN “

Causerie door tenor Zeger Vandersteene

 

Zeger Vandersteene, geboren Gentenaar, zong reeds als knaap de sopraansolo’s in de toenmalig bekende Schola Cantorum van de Sint-Baafskathedraal. Vier jaren lang zong hij er de gregoriaanse proprium gezangen en de grote polyfonisten, maar ook Bach, Händel, en vele romantische muziek onder de bezielde deskundige leiding van E.H. Jacques Du Buisson.

Jarenlang werkte hij met een keur van ervaren zangpedagogen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en

Italië.

Hij startte een internationale carrière als contratenor en maakte vele opnamen voor Harmonia Mundi en Erato.

Als tenor zong hij Lied, oratoria en opera over gans Europa, Israël, de V.S.A, Mexico, Zuid-Amerika en Japan.

Hij creëerde zelf zes hedendaagse opera’s op de internationale scène ( München, Venetië, Berlijn, Amsterdam en Zürich). Hij maakte een vijftigtal platen en cd’s en geeft masterclasses in Japan, Mexico, Oostenrijk en Brugge.

Hij is ereprofessor aan het departement Muziek en Drama van de Hogeschool te Gent.

 

In deze lezing gaan we dieper in op het fenomeen STEM  :wat is “de stem “ ? De definitie alleen is reeds een probleem . Hoe komen we van een totaal onpersoonlijke sinusoïde frequentie van de stembanden tot een echte klankvorming die zo persoonlijk is zo veelzeggend ,afstotend ,mooi rond , aangrijpend emotioneel ,vol ,sterk , fluisterend …kan zijn? We gaan in op het wezenlijke van de zangtechniek.

 

Vandaar :hoe bouwt men een stem uit ? Wat komt daar allemaal bij kijken ?

 

Het WOORD: de signalen die een woord moet overbrengen op de luisteraar zijn de dragers van hun schoonheid en moeten ontleed en gekoesterd worden .Aan de hand van enkele voorbeelden wordt dit uitgediept en verklaard . De beoefening van de “mededelingen “ die een geladen woord tot zijn echte waarde brengen  is een grote maar zo mooie opgave voor een zanger die het Lied wil vertolken.

 

Het ZINGEN  nu is hoe dan ook de combinatie van Stem en Woord en de grote liedcomponisten hebben zich daar zeer mee bemoeid . De opgave die beiden “uit te zingen” , “ toe te zingen” tot een luisterend publiek, hen daarmee te raken ,te ontroeren  is vooral bij de Liedkunst een  must . Dit  vraagt eigenlijk een grote rijpheid en een brede achtergrond en is een blijvende uitdaging .

 

We verwelkomen U graag op deze boeiende uiteenzetting.

               

Wanneer: Dinsdag 5 december 2017 om 20:00 u.

            Waar:          Gildenhuis, Loofblommestraat 10, Sint-Denijs-Westrem

Inkom:         Leden Davidsfonds Sint-Denijs-Westrem/Afsnee en Zwijnaarde: gratis

Niet-leden: 5 euro