Zwijnaarde3

 

 

De vernieuwde collectie van het MSK te Gent

Van Bosch tot Tuymans: een vitaal verhaal

 

25.11.18 om 15u

Museum voor Schone Kunsten Gent

Fernand Scribedreef 1

9000 Gent

Deelnameprijs: € 8

Aanmelden bij Luc De Vos vόόr 9 november

 

Vergeet bij je aanmelding niet te vermelden of je al dan niet vervoer nodig hebt.

 

 

Tien jaar na de renovatie van het museumgebouw schrijft het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) een nieuw verhaal. Met de volledige herinstallatie van de vaste collectie kijken we vandaag met een nieuwe blik naar de kunst van de middeleeuwen tot vandaag. Er is een nieuw parcours. Tal van ongeziene werken worden voor het eerst aan het publiek getoond. Drie actuele kunstenaars laten voor het eerst hun sporen achter.

 

Een transhistorische aanpak

 

Voor de herinrichting kiest het museum resoluut voor een transhistorische aanpak. Kunstwerken uit verschillende periodes communiceren met elkaar en met de bezoekers. Met dit soort van dialogen bewijst het museum hoe ideeën bewegen doorheen de tijd. Want de vragen die mensen via kunst hebben willen beantwoorden, waren vroeger niet zoveel anders dan vandaag…

 

Zo ontmoeten landschappen en menselijke figuren elkaar in de salonzalen, om de evolutie van de 19de-eeuwse Belgische en Europese kunst te illustreren, en komen er zalen rond het artistieke leven tijdens de Eerste Wereldoorlog, of het gezinsleven. Ook elders worden ‘oud’ en ‘modern’ met elkaar geconfronteerd, om de continuïteit van de beeldende kunst sinds de middeleeuwen te accentueren.

 

Bosch

Smits

Van der Goes

Jordaens

Navez

Hals

Van der Weyden

Tintoretto

 

 

Belgische en Internationale topwerken

 

Andere hoogtepunten worden de nieuwe zalen gewijd aan de kunst uit Sint-Martens-Latem en de Leiestreek, het Belgische en internationale expressionisme, de abstracte kunst van de jaren 1920 en het surrealisme. Deze Belgische en internationale collectie heeft een moderniteit die nog te weinig bekend is bij het brede publiek.

 

Publiekslievelingen James Ensor, Théo Van Rysselberghe en George Minne krijgen voortaan hun eigen ruimte.

Er worden ook een bijzondere reeks nieuwe aanwinsten voor het eerst aan het publiek getoond. Hieronder absolute meesterwerken, zoals een aquarel van Léon Spilliaert, een gipsen beeld van Auguste Rodin en abstracte schilderijen van Pierre-Louis Flouquet en Jules Schmalzigaug.

 

Een grote groep nieuwe werken is afkomstig uit de legaten De Blieck. Die bevatten meer dan twintig schilderijen en beeldhouwwerken uit de Leiestreek, waaronder Emile Claus, Valerius De Saedeleer, George Minne en Gustave Van de Woestyne.

Het zijn stuk voor stuk onbekende topwerken, die 50 jaar in privéverzamelingen doorbrachten. Lees hier meer over deze uitzonderlijke collectieverrijking.

 

De Smet

Ensor

Van de Woestyne

Van den Berghe

Tytgat

Wouters

Van Rysselberghe

Kokoschka

Permeke


 

 

Oud ontmoet nieuw

 

Het museum waaruit ooit het S.M.A.K. ontstond, heeft ten slotte ook een lange traditie van samenwerking met actuele kunstenaars. Bij de herinstallatie gaan drie hedendaagse kunstenaars in dialoog met de historische collectie.

 

Luc Tuymans (°1958), die hier in 1990 zijn eerste grote publiekstentoonstelling hield, schildert op één van museummuren voor het eerst in zijn carrière een fresco. Lees hier verder over zijn 'Arena'.

 

Patrick Van Caeckenbergh (°1960)  creëert in de Noord-Nederlandse zalen een curieuze wonderkamer. Meer informatie over zijn imposante bruikleen vind je hier.

 

En Ria Verhaeghe (°1950) toont in de laatmiddeleeuwse zalen haar 'Vertikals', die met hun houten drager en bladgoud doen denken aan onze Vlaamse Primitieven. Klik hier voor info.