Nacht van de Geschiedenis: Vlaams Meesterschap, selectie uit privécollectie Nokere.

De Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds staat dit jaar in het teken van ‘meesterschap’. Voor deze gelegenheid stelt mudel - Museum van Deinze en de Leiestreek – in samenwerking met het Davidsfonds Deinze, Kruishoutem en Landegem, een selectie uit een privécollectie te Nokere tentoon.

Emile Claus - Meisje met wit lint (1915)Deze collectie werd grotendeels opgebouwd door kunstcriticus, curator, dichter en recensent Jan D’Haese. De tentoonstelling focust niet op één oeuvre maar toont werk van een 50-tal kunstenaars, uit verschillende stromingen, in verschillende technieken zoals olieverf, aquarel, pastel, beelden, keramiek, stripplaat, grafiek, tekeningen en schetsen van o.a. Emile Claus, James Ensor, Panamarenko, Gustave De Smet, Paul Van Gysegem, George Minne, Walter De Buck, José Vermeersch, Achiel Pauwels, Gilbert Declercq, Michel Seuphor, Raoul De Keyser, Emiel Hoorne, Prosper De Troyer, Rik Wouters, Anna De Weert, Edmond Van Dooren, Henri Van Straten, Fred Bervoets, Jacob Smits, Octave Landuyt, Berten Van De Velde, Fons Roggeman, Ronald Ergo, Edgard Tytgat, Jos Verdegem, Oscar Colbrandt, Frans Masereel, Frits Van den Berghe e.a.

Het Davidsfonds en mudel nodigen u van harte uit op de vernissage van de tentoonstelling tijdens de Nacht van de Geschiedenis.

Wanneer: dinsdag 19 maart 2019

Start: 19u30

Waar: Museum van Deinze en de Leiestreek, Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze.

Inkom: gratis

Meer info: museum@deinze.be of 09 381 96 70

-          Verwelkoming door museumconservator Wim Lammertijn

-          Lezing door Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen en nationaal voorzitter van Davidsfonds:  ‘Het belang van private kunstcollecties en de rol van musea voor het toerisme in hun regio’

-          Receptie

De tentoonstelling loopt van 19 maart tot 21 april 2019 in het Museum van Deinze en de Leiestreek. Openingsuren tentoonstelling: di-vrij: 14u – 17u30, za-zo: 10u-12u en 14u-17u. Toegangsprijs: €5, leden Davidsfonds: €3, scholen: €1 per leerling.

Verenigingen en groepen van meer dan 12 personen kunnen gratis een geleid bezoek aanvragen aan herveclaeys@hotmail.com.

WEDSTRIJD: alle bezoekers kunnen tijdens de expo gratis deelnemen aan een wedstrijd door volgende vraag juist te beantwoorden: ‘Hoe oud is het hondje van Emile Claus dat afgebeeld is op het schilderij van zijn goede vriend Alfons Dessenis?’ Er zijn drie originele werken uit deze privécollectie te winnen, nl. van JoLi, Geertje De Maesschalck en Gilbert Declercq.

Een samenwerking tussen mudel en Davidsfonds Deinze, Kruishoutem en Landegem.