Mia Doornaert over christendom en islam


11 februari 2003

 

Na 11 september 2001 is de wereld veranderd.  De bloedige aanslagen stelden prangend de vraag of er echt een “clash of civilisations” dreigt.  Die vraag werd opnieuw tragisch actueel na de zware aanslagen van 12 oktober op een discotheek op Bali en 27 november op het Paradise hotel in de Keniaanse havenstad Bombasa.

 

De Islam heeft “Bloody borders”, schrijft de Amerikaanse historicus Huntingdon.  Op veel plaatsen langs het raakvlak tussen “christenheid” en “islam” zijn er inderdaad sluimerende of open conflicten, van de Balkan tot de Filippijnen.  Binnen onze landen zijn er problemen met de integratie van immigranten uit moslim-landen.

 

Sinds het ontstaan van de islam hebben de twee werelden een complexe geschiedenis van militair conflict én culturele kruisbestuiving.  In 1453 werd de islamitische verovering van Byzantium/Constantinopel, het “tweede Rome”, een blijvend trauma voor het orthodoxe christendom.  De middeleeuwse kruisvaarten waren een van de vele episodes in die confrontatie.

 De lezing wil een dieper inzicht bieden in de relatie die naast bloedige conflicten ook altijd intense commerciële en culturele uitwisselingen omvatte.

 Mia Doornaert is “diplomatic editor” en commentaarschrijfster van   De Standaard.  Van september 1995 tot juni 2000 was ze permanent correspondente van De Standaard in Parijs.  Voordien was ze op de redactie Buitenland gespecialiseerd in internationale onderwerpen: de Navo, Noord-Amerika, de Oost-West-betrekkingen, Europese veiligheid, en de omwentelingen in Centraal- en Oost-Europa.  In die functie heeft zij veel gereisd, vooral maar niet uitsluitend in Europa en Noord-Amerika.

Naast haar journalistiek werk zet Mia Doornaert zich in voor de verdediging van de persvrijheid en de arbeidsvoorwaarden van journalisten.

In 1995-97 was ze lid en in 1998-2001 voorzitster van de Adviescommissie Persvrijheid van de Unesco.

Zij is redactrice van De Standaard sinds 1970.  Voordien was ze twee jaar lerares Latijn en Grieks.

 Zij studeerde klassieke talen, oosterse talen (kandidatuur hiëroglyfen en Arabisch) en politieke wetenschappen aan de KUL.

 

De lezing “Christendom en Islam, een eeuwenoude confrontatie” vindt plaats op dinsdag 11 februari om 20 u in zaal Melac, Dorpsstraat 31 te Zwijnaarde.  De toegangsprijs bedraagt voor DF-leden en studenten € 4 en voor niet-leden € 6.

 

Terug naar naar de kalender.