Poëzie-aperitief met Stan Milbou


Zondag 20 februari 2005, 11:00

 

KADDISJ (GEBED) OM HET GELUK

 

zondag 20 februari 2005

 

Voordrachtkunstenaar Stan Milbou brengt:

 

Poëzie van Rutger Kopland

Proza uit ‘Kaddisj voor een niet geboren kind’ van Omre Kertèsz

Proza uit ‘Oscar en oma Rozerood’ van Eric-Emmanuel Schmitt

 

RUTGER KOPLAND

Geboren in 1934, is Rutger Kopland één van de populairste en grootste dichters in het Nederlands taalgebied. Zijn literair werk genoot verschillende onderscheidingen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1988. Het werd in 17 talen vertaald.

Hij studeerde geneeskunde en promoveerde tot hoogleraar in de psychiatrie.

 

Rutger Kopland zelf weigert zijn gedichten uit te leggen. Als het mogelijk zou zijn het gedicht op een andere manier te verwoorden, dan zou hij dat doen. Melancholisch, bedachtzaam, filosofisch, helder en direct, soms ironisch, overweegt hij zijn situatie ten opzichte van de wereld die hem omringt. Overwegingen over heden en verleden en vooral over geluk. Een aangrijpende dichter.

 

IMRE KERTESZ

Imre Kertèsz werd in 1929 geboren in Boudapest in een joodse familie. In 1944 werd hij door de nazi’s opgepakt. Hij werd eerst naar Auschwitz en nadien naar Buchenwald overgebracht. Daar werd hij in 1945 bevrijd. Deze ervaring is bepalend voor zijn leven en werk. Hij zei ooit: ‘Als ik aan een nieuwe roman denk, denk ik altijd aan Auschwitz’.

‘Kaddisj voor een niet geboren kind’ publiceerde hij in 1990. Het woord ‘Kaddisj’ staat voor het gebed van de joden voor hun doden. In deze indrukwekkende monoloog vertelt de ik-figuur waarom zijn kampverleden hem van het ouderschap weerhield. Het is immers haast ondoenbaar om zelf te overleven. Zo wordt ook het schrijverschap van Kertèsz door deze gedachte overheerst.

Het werk van deze auteur werd in verschillende talen vertaald. In 2002 kreeg hij de Nobelprijs voor literatuur.

 

ERIC-EMMANUEL SCHMITT

Deze in het Frans schrijvende auteur werd geboren in 1960. In een tiental jaren werd hij één van de meest gelezen en gespeelde schrijvers in Frankrijk, België, Zwitserland en ook daarbuiten. Hij begon met het schrijven van theaterstukken. Hij kreeg de ‘Grand Prix du Théâtre’ in 2000 voor het geheel van zijn werk.

Naast filosofisch werk en romans schreef hij ook een reeks monologen o.a. ‘Oscar et la dame rose’ vertaald als ‘Oscar en oma Rozerood’. De twaalfjarige Oscar lijdt aan leukemie en vanuit zijn ziekbed schrijft hij brieven aan God over alles wat in zijn hoofd opkomt nu zijn ziekte niet te genezen valt. Hij veracht het medische personeel en zelfs zijn ouders, behalve oma Rozerood die hem regelmatig bezoekt en met wie hij over alles kan praten.

De brieven van Oscar geven een ontroerend beeld van zijn dagen, die waarschijnlijk de laatste zullen zijn.

 

STAN MILBOU

Deze voordrachtkunstenaar werd in 1936 in Kalmthout geboren. Van 1964 tot 1998 was hij lector en producer van Radio 3 (Klara) van de VRT. Vanaf 1971 was hij assistent, leraar en coördinator aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunst aan de Hogeschool Antwerpen. Thans is hij er gastprofessor.

Hij is freelance vertolker van literatuur.  Zijn optreden getuigt van degelijke vakkennis en een invoelende vertolking.

 

Het literaire aperitief vindt plaats op zondag 20 februari 2005 om 11 u in de vernieuwde zaal van Het Kerksken, Dorpsstraat 14 te Zwijnaarde (ingang langs de pastorietuin).  Deelname kost 4 Euro voor DF-leden of 6 Euro voor niet-leden, aperitief en hapjes inbegrepen.  Wil je erbij zijn, bel dan om praktische redenen eventjes naar ons secretariaat op het nummer 09-221 15 89.

 

Terug naar naar de kalender.