Bezoek aan de afdeling Plantenveredeling van de
Universiteit Gent


Zondag 5 juni 2005

 
ROZENGEUR & MANESCHIJN
bezoek aan het Dept. voor Plantengenetica en Veredeling (DvP) te Melle

 

 

 

Sinds 2002 is het Ministerie van Landbouw geregionaliseerd en behoort het CLO (Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek) tot de Vlaamse Gemeenschap.  Eén van de onderzoeksentiteiten is het DvP. 

De krachtlijnen van het DvP-CLO-onderzoek, onder het motto ‘Kwaliteit voor een duurzame land- en tuinbouw’ situeren zich rond:

-         Toegepaste plantenbiotechnologie met onderzoek omtrent het gebruik van in-vitrotechnieken, moleculaire merkers en genetische modificatie in de plantenveredeling en bij de bescherming van de gebruikers.

-         Veredeling van voedergewassen en vollegrondsgroenten met veredelingsonderzoek en rasontwikkeling.

-         Veredeling van siergewassen met onderzoek en rasontwikkeling bij azalea, roos, gazongrassen en boomkwekerijgewassen.

 

Veredelen is een werk van lange adem, doorgaans liggen er meer dan tien tot vijftien jaar tussen het begin van een selectieprogramma en het beschikbaar zijn van een nieuwe cultivar.  Het DvP beschikt over uitgebreide genencollecties van de gewassen waarin veredelingswerk gebeurt.  Door recombinatie en selectie beoogt het DvP duurzame culturen te produceren waarbij verhoging van kwaliteit en weerstand tegen allerhande stressfactoren, ziekten en plagen centraal staat.  Toegepaste plantenbiotechnologie is hierbij een uitstekend hulpmiddel.

Méér dan 100 DvP-cultivars hebben kwekersrecht of zijn opgenomen in de Europese rassencatalogus.  Zeer velen daarvan kennen een ruime internationale verspreiding.

Dienstverlening aan de maatschappij gebeurt niet alleen door de creatie van nieuwe culturen.  Zo wordt ook kwaliteitsuitgangsmateriaal (zaaizaad en stekken) ter beschikking gesteld van de diverse sectoren in land- en tuinbouw, ook met het oog op vermeerdering voor de biologische landbouw. 

Daarnaast is de ontwikkelde technologie, onder andere in verband met ploïdiebepaling, in-vitrovermeerdering en het gebruik van DNA-merkers voor identificatie (ter bescherming van kwekersrecht en als garantie voor authenticiteit) beschikbaar voor derden.  Fraudebestrijding, zuiverheids- en transgenencontrole zijn hiervan een voorbeeld.  Er is een samenwerking met diverse binnen- en buitenlandse instellingen en bedrijven.

Op zondag 5 juni worden we om 14.30 u door gastheer Kristiaan Van Laecke op het CLO-DvP ontvangen. We krijgen een voorstelling van de onderzoeksinstelling en bekijken een korte videofilm. Daarna bezoeken wij de serre en krijgen uitleg over de rozenveredeling. Aansluitend wandelen wij langs de proefvelden en blijven even staan bij de gazonveredeling. Het bezoek duurt anderhalf tot twee uren.

We verzamelen om 14 u aan zaal Melac, Dorpsstraat 31 te Zwijnaarde en rijden met eigen wagens naar het CLO-DvP (Caritasstraat 21 te 9090 Melle).  De deelnameprijs bedraagt € 3 voor DF-leden en € 4,5 voor niet-leden.  Vooraf inschrijven is noodzakelijk.  Dit kan door u vóór 30 mei aan te melden bij Luc De Vos op 09-221.15.89 of via ldv.zwyn@skynet.be. Wie over geen vervoer beschikt en graag wenst mee te rijden deelt dat graag ook even mee.  Betalen kunt u ter plaatse bij de aanvang van het bezoek.

Terug naar naar de kalender.