Lezing door Prof. P. Schotsman


Dinsdag 7 december 2004,
20u00,
Melac Zwijnaarde

Tot halfweg vorige eeuw ging men algemeen akkoord om de West-Europese cuhuur'christelijk' te noemen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam daarin verandering. In een razendsnel tempo. Het instituut Kerk kwam fel in discrediet. Erger was dat onze westerse beschaving geen algemene waarden en normen meer kende. Sommigen wierpen alles over boord. Anderen stelden een persoonlijke waardenschaal samen, à la carte, zoals je in een restaurant kiest wat je gaat eten. VooraJ de problematiek rond leven en dood kreeg het zwaar te verduren.

 

Ondanks een vrij sterk protest werden ook in ons land wetten goedgekeurd. die niet lijken te stroken met christelijke waarden en normen. Voortaan is abortus - mits enige voorwaarden - niet meer strafbaar. Door middel van allerlei technieken wordt zwangerschap verhinderd of afgebroken.

 

In verband met het einde van het leven is er eveneens heel wat gekanteld. De politici zijn wel begaan met het probleem van de vergrijzing. Zij zoeken middelen om in staat te blijven redelijke pensioenen uit te betalen. Maar de toegewijde zorg voor bejaarden is vaak ver te zoeken. In elk geval zijn er duizenden verzorgende harten en handen tekort Zullen de. 'witte marsen' onze regeringen tot andere gedachten brengen? Euthanasie is nu wettelijk toegelaten. Nochtans roept de problematiek rond levensbeëindigend handelen een groot aantal vragen op, zowel op ethisch als op maatschappelijk vlak.

 

Gelukkig zijn er in de voorbije jaren in een aantal ziekenhuizen palliatieve afdelingen opgericht; een hoopgevende evolutie. De laatste dagen van een doodzieke mens worden daar immers op de meest vindingrijke en liefdevolle wijze begeleid.

 

Tegelijk is bet verheugend te constateren dat binnen groeiende kernen, ook van jongeren, een zoektocht op gang is gekomen naar een brede waardenschaal, die op de eerste plaats aandacht heeft voor de mens als persoon. Er verschijnen tal van boeken en artikels die de bezinning voeden en oriënteren op een ethiek van « zorg voor en bescherming van het 1even ». Een dergelijke ethiek pleit o.m. voor een integrale zorg t.a.v. ouders vóór de geboorte van een kind; voor een band tussen arts en patiënt. die gedragen wordt door wederzijdse verantwoordelijkheid; voor een delicate relatie in de eindfase van het leven tussen de zieke, zijn familie en de zorgverleners.

 

Rond deze fundamentele vragen en allerlei recente ontwikkelingen o.m. op het vlak van de genetica zijn informatie en bezinning vanzelfsprekend van het grootste belang. Daarom verheugen wij ons als parochiegemeenschap een uiterst interessante uiteenzetting te kunnen aanbieden op dinsdag 7 december 2004 om 20.00 uur in Zaal Melac. Niemand minder dan Prof: dr. Paul Scbotsmans komt ons zijn visie toelichten. Hij is sedert 1984 verbonden aan de K. U. Leuven en doceert er medische ethiek in de faculteit Geneeskunde. Daarnaast is hij o.m. benoemd tot voorzitter van het departement Maatschappelijke Gezondheidszorg, Faculteit Geneeskunde K.U. Leuven. In tal van tijdschriften schreef hij tientallen artikels. Tevens staat een hele reeks publicaties op zijn naam, waarin hij rond waarden en ethiek op voornoemde domeinen zijn inzichten formuleert. Hij behoort ongetwijfe1d tot de meest bekwame denkers terzake. Er zijn dus redenen te over om dinsdag 7 december vrij te houden om te 20.00 uur in de Melac deze gespreks- en debatavond mee te maken. Van harte uitgenodigd.

Terug naar naar de kalender.