British Vision – observatie en verbeelding in de Britse kunst 1750 - 1950


Zondag 2 december 2007,
Museum voor Schone Kunsten, Gent


 

Een tentoonstelling van topniveau

 

In het najaar 2007 organiseert het Museum voor Schone Kunsten Gent een indrukwekkende tentoonstelling over Britse kunst: 'British Vision. Observatie en verbeelding in de Britse kunst, 1750-1950'. Het is decennia geleden dat in Europa nog een overzicht van Britse kunst te zien was. In het Gentse museum voor Schone kunst zijn alle grote namen vertegenwoordigd: Hogarth, Gainsborough, Stubbs, Blake, Fuseli, Constable, Turner, Burne-Jones, Milais, Rossetti, Spencer, Sutherland, Bacon, Hockney, enz. Het gaat hier echter niet alleen om een overzicht van twee eeuwen Britse kunst. De tentoonstelling wil vooral het eigenzinnige en unieke karakter ervan in beeld brengen.

 

Focus op Englishness

 

Image                         JMW Turner, Norham Castle, Sunrise, circa 1845

 

Wat maakt de Britse kunst zo typisch Brits? Om dat duidelijk te maken focust de tentoonstelling op twee fundamentele kenmerken die de originaliteit van de Britse kunst bepalen: een talent tot observatie en een neiging tot het visionaire. Hogarth en Constable bijvoorbeeld blijven de toeschouwer verwonderen met hun scherpe observatie van de werkelijkheid. Het visionaire en fantastische vinden we terug bij figuren als Blake en Bacon. Het werk van Turner en Spencer brengt dan weer een synthese tussen die twee ogenschijnlijk tegenstrijdige visies.

 

Een unieke verzameling meesterwerken

 

Image                                  Page Images Available for The Blue Bower

 

Voor het publiek is deze tentoonstelling een langverwachte gelegendheid om de Britse kunst te leren kennen. Het landschap, het portret en concerstation piece, de satire en sociaal geëngageerde kunst, de literair en Bijbels geďnspireerde kunst van de Pre-Rafaëlieten, de typische kunst uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, dit alles is te bewonderen in een tentoonstelling met maar liefst meer dan 300 schilderijen, beelden, tekeningen, prenten en foto's van uitzonderlijk niveau. De talrijke bruiklenen van meesterwerken uit gerenommeerde musea zoals de Tate Galery, het Victoria and Albert-Museum, het Yale Centre for British Art, maar ook uit kleinere collecties en privé-verzamelingen maken van deze tentoonstelling een uniek en niet te missen evenement.

 

Praktische informatie

 

Toegangsprijzen

Individuele bezoeker:                                         € 8

55plus, studenten, groepen:                               € 6

 

Catalogus

'Britisch Vision. Observatie en verbeelding in de Britse kunst, 1750-1950'.

Mercator Fonds, 24 x 31,4 cm, 400 pp, 400 ills., Nederlandse en Engelse editie, € 50.

 

Openingsuren

Dinsdag-zondag: 10-18u

Woensdag: tot 21u

 

Inlichtingen en reservaties groepen

Tel.: 32/(0)9/269.60.06

Fax: 32/(0)9/225.18.14

 

Bezoek DF Zwijnaarde

We bezoeken samen deze tentoonstelling op 2.12 om 14u.

Kostprijs voor de deelnemers: € 11 (€ 6 voor ticket en € 5 voor de betaling van de gidsbeurt)

Aanmelden bij Lut Goossens (09/3843020) of Luc De Vos (09/2211589) voor 15.11.2007.

 

 

 

 


Terug naar naar de kalender.