Natuurwandeling


Zondag 20 april 2008
Verzamelen om 14u

aan de ingang van het park in de Hutsepotstraat

Leiding: natuurgids Hugo De Bruycker

Deelnameprijs: 4,5 EUR (leden: 3 EUR)

BELANGRIJK:
Aanmelden bij Luc De Vos voor 4 april.

Telefoon: 09/221.15.89 of e-mail: ldv.zwyn@skynet.be

Geen honden toegelaten

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Het huidige domein is 42 ha groot. Men zou het willen uitbreiden tot 47 ha. Het is momenteel nog in privé-bezit. De gemeenschap zoekt dit te verwerven om het deel te laten uitmaken van het parkbos rond Gent. Men zou een recreatieve bestemming willen geven aan het domein.

 

Bronnen:

De Baets, H. een Duitse munitieopslagplaats te Zwijnaarde tijdens de tweede wereldoorlog. In: Jaarboek Heemkring Scheldeveld 1998, p 143-144.

Antheunis, G., Het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem en het De Ghellinckdomein te Zwijnaarde tijdens wereldoorlog I en II. In: Jaarboek Heemkring Scheldeveld 2007, p. 16

 

Dit domein dat stilaan een der zeldzame groene hoekjes van Zwijnaarde wordt en dat eigendom is van de heer Claude de Ghellinck d'Elseghem Vaernewyck (overleden in 2007) strekt zich uit over een oppervlakte die begrensd is tussen de Grotesteenweg-Zuid (Oudenaardse baan), de Hutsepotstraat, de Eedstraat en de bosrand bijna parallel lopend met het Gebuurtestraatje. Behalve een kasteel dat in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd en in 1947 afgebroken werd, staat op het domein ook een mooie kasteelhoeve. Ze werd gebouwd in 1906 en het is de enige ‘vierkanthoeve’ in Zwijnaarde.

Het bos zelf werd als park aangelegd in 1777; middenin stond een landhuis, dat later plaats maakte voor het eigenlijk kasteel. De huidige eigenaar kwam in het bezit van het domein via zijn voorvader, Charles de Ghellinck, die er in 1810 op zijn beurt door huwelijk eigenaar van geworden was.

Een groot deel van dit alles ging door de oorlogsomstandigheden van de Tweede Wereldoorlog verloren waarbij het kasteel totaal onbewoonbaar werd. Gelukkig had de eigenaar aan de rand van het bos, omstreeks 1912-13, een nieuwe villa laten bouwen zodat de familie er in augustus 1942 haar intrek kon nemen.

Tijdens de eerste wereldoorlog werd het park en de aanpalende gebouwen, waaronder de vierkantshoeve en de stallingen aan de Eedstraat/Hutsepotstraat, voornamelijk gebruikt als Pferdenlazarett door het Etappen-Pfrededepot van het Duitse Vierde leger.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd er door de Duitse bezetter een munitiedepot ingericht. De beslissing hiervoor werd genomen in oktober 1940. Het met loofbomen begroeide domein was een ideale plaats om alles wat vanuit het luchtruim het daglicht niet mocht zien in onder te brengen. Natuurlijke camouflage en dus simulatie waren dan ook ideaal om de munitieopslagplaats aan het oog van de vijand te onttrekken. Waarschijnlijk werkte alles zoals voorzien, want nooit werd het depot door geallieerde luchtaanvallen verontrust.

Om onbevoegden de toegang tot het domein te ontzeggen werd heel wat bewakingspersoneel ingezet, maar ook de natuurlijke hindernissen staken een handje toe: langs de Oudenaardse steenweg, de Hutsepotstraat en een gedeelte van de Eedstraat was een brede, met water gevulde wal. Waar nodig werden zelfs schuilplaatsen voor de schildwachten gebouwd.

Een van deze verdedigingsbouwwerken is trouwens nu nog intact te zien op de zuidwestkant van het park, richting Eke. De schietgaten bestreken een hoek van 1800 en konden de ganse toenmalige steenweg volledig onder controle houden.

 

 


Terug naar naar de kalender.