Tweedaagse naar de Westhoek


Weekend van 20 en 21 oktober 2007


 

Voor een tweedaagse in de Westhoek presenteren wij u het volgende gevarieerde programma:

 

Zaterdag 20 oktober 2007

 

07u30

Vertrek aan zaal Melac

09u00

Bezoek met gids aan de Abdij Ten Duinen te Koksijde

12u00

Vrij middagmaal in Veurne

14u00

Bezoek aan Lo en tocht doorheen de Vlaamse en Franse Moeren o.l.v. Godfried Vandenberghe, licenciaat geschiedenis, die de streek grondig kent in al haar aspecten zowel op het vlak van de geografie als op het vlak van de cultuurgeschiedenis

18u00

Eucharistieviering in de kerk van O.-L.-Vrouw-ten-Duinen te Koksijde of een wandeling

19u30

Avondmaal en logies in het zeer comfortabele hotel Cosmopolite (***) te Nieuwpoort met gerenommeerd restaurant Comilfo.

 

 

Zondag21 oktober 2007

 

09u30

Geleid bezoek aan Beauvoorde, fusiegemeente van Vinkem en Wulveringem (kerk, kasteel en dorp)

11u00

Bezoek aan de Stichting van beeldhouwer Georges Grard te Gyverinckhove

12u30

Gezamenlijk middagmaal in het gezellige restaurant - een vroegere afspanning - Driekoningen te Beauvoorde

15u30

Terugreis via De Haan. Naar keus:

Wandeling doorheen de architectuur van de Belle Epoque

Duinenwandeling

Korte fietstocht

20u30

Na een gezamenlijke afsluiting in De Haan terug in Zwijnaarde

 

'Er is maar één land dat het mijne kan zijn". Deze verzen van dichter Anton van Wilderode echoën ons in het hoofd wanneer wij plannen maken voor een tweedaagse in de schilderachtige en unieke streek die de Westhoek is: land van zee en vaarten, van sloten en eindeloze polders; land van sluimerende stadjes, van stille dorpen, van stoere torens en rustende molens. Een streek die het groot toerisme nog niet heeft ontdekt.

 

 

ABDIJ O.-L.-VROUW-ten-DUINEN te KOKSIJDE

 

In 1107 vestigde zich hier een kleine religieuze gemeenschap. In 1138 sloot deze zich aan bij de orde van Cîteaux (cisterciënzers), zoals even later ook de abdij Ter Doest.

De abdij kende snel een grote uitbreiding en had grote invloed. Zij bezat ook een aantal uithoven en refuges: o.a. Hulst en Ten Bogaerde bij Veurne.

In 1214-1237 werd de abdij uitgebouwd tot een imposant complex, een schitterend voorbeeld van baksteenarchitectuur.

 

In de loop van de geschiedenis had zij te lijden van overstromingen, twisten en oorlogen, ook van plunderingen tijdens de beeldenstorm. In 1798 tenslotte werden de bezittingen aangeslagen en de monniken verdreven. In het begin van de 19de eeuw volgde er een korte heropleving tot in 1833, toen de abdij bezit werd van het bisdom Brugge.

 

Sinds 1949 werden er opgravingen gedaan en zijn de resten van de abdij blootgelegd: interessante delen van de gotische kloosterarchitectuur ( sobere vroeg-gotiek van de cisterciënzers) o.m. de muren, de abdijkerk, het kloosterpand en de conventsgebouwen.

Naast het abdijcomplex is ook een museum te bezichtigen, dat met grote kunde als multi-mediaal museum is ingericht. Het voert de kijker op boeiende wijze terug in de tijd en belicht de verschillende aspecten uit het leven van deze monniken uit de Lage Landen.

 

 

LO en de VLAAMSE EN FRANSE MOEREN

 

In het stadje LO lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In alle waardigheid spreekt LO over zijn rijk verleden en toont belangrijke resten hiervan. Zo kan het prat gaan op een oude stadspoort, de grootse gotische Sint-Pieterskerk, het klooster van de Grauwzusters en het sierlijke renaissance-stadhuis.

 

Langs intieme dorpen zoals Vinkem trekken wij naar DE MOEREN - LES MOëRES: een uitgestrekt polderlandschap met slechts twee dorpjes en een luttel aantal inwoners, schaarse boerderijen en windmolens. De Sint-Gustaafmolen doet nu dienst als atelier van Willem Vermandere. Het is een idyllisch landschap met een net van sloten en grachten, dat zo vaak door dichters werd bezongen.

 

Een tocht door De Moeren is een heel aparte en tevens een heel interessante belevenis. Oorspronkelijk waren het moeraspoelen, die vanaf 1619 door Wenceslas Coberger werden drooggelegd. Tijdens WO 2 werd het gebied onder water gezet. Sinds 1950 kan het tot de meest vruchtbare streken gerekend worden.

 

 

BEAUVOORDE

 

BEAUVOORDE met zijn beschermde dorpskom, laaggezeten huisjes en gekasseide straten is als een miniatuurdorpje. Het was en blijft een aantrekkingspool voor kunstenaars. Achter een rij van oude linden verschuilt zich de O.-L.-Vrouwkerk, die zelfs nog tot de romaanse tijd teruggaat en een rij van kunstschatten bewaart. Ook het kasteel in Vlaamse renaissance is een bezoek overwaard.

 

 

GYVERINCKHOVE

 

Niet ver van Beauvoorde in het landelijke GYVERINCKHOVE ontdekken wij het werk van beeldhouwer Georges Grard (1901-1984). De Stichting Georges Grard bestaat hier sedert 1984 en is een museum op mensenmaat. Grard is één van onze grote figuratieve beeldhouwers. Hij woonde lang in Sint-Idesbald en onderhield een intense vriendschap met o.a. Paul Delvaux. Grard was, zowel in tekeningen als sculpturen, vooral geboeid door het vrouwelijk naakt in zijn fascinerende schoonheid.

Zijn vrouw, beeldhouwster Francine Van Mieghem, vereeuwigde haar man in een bronzen beeld te Sint-ldesbald

 

 

DE HAAN

 

DE HAAN bezit een schat aan architecturaal erfgoed uit de Belle Epoque. In 1886 werd een stoomtramlijn aangelegd tussen Oostende en Blankenberge. Kort daarna gaf de Belgische Staat een 5O-tal ha duinen in 'concessie' om een villapark te bouwen in Engels-Normandische stijl zonder hoogbouw. Dit is vrijwel intact bewaard. Ook het geklasseerde tramstation is een schitterend voorbeeld van de stijl rond de eeuwwisseling.

 

 

Prijs:

 

195 EUR (voor enkele kamer: 205 EUR)

Leden: -20 EUR

Voor inschrijvingen vóór 14 juli: - 5 EUR.

Inschrijven uitsluitend door overschrijving op ons rek nummer:

 

         891-0140131-73

Davidsfonds Zwijnaarde

Axelwalle 2,

9700 Heurne 

 

Is inbegrepen:

 

. Bus

. logies in Cosmopolite (half pension)

. Ingangen en rondleidingen

. Eén maaltijd zondag in Driekoningen

 

 

Niet inbegrepen:

 

. fooi buschauffeur

. vrije lunch in Veurne

. Fietsen in De Haan

 

 

 


Terug naar naar de kalender.