Gezellig samenzijn

Gastland IJsland

OC Sint-Jozef

E. De Deynestraat 1

9000 Gent

12.02.2011 vanaf 18u00

 

²  Deelnameprijs (formule all-in):

o     Voor DF-leden: € 36

o     Niet-leden: € 42

²  Inschrijven voor 21.1.2011. Schrijf het verschuldigde bedrag over op rekening 891-0140131-73 van Davidsfonds Zwijnaarde, Brouwerijstraat 27 bus 10, 9810 Eke. Uw overschrijving geldt als aanmelding. Als je het niet laten kan mag je ook bellen of mailen naar voorzitter Luc De Vos (0479/337684 of ldv.zwyn@skynet.be)

²  Gastspreker: Karen Fontijn, wetenschappelijk medewerker en vulcanologe van de Universiteit Gent. Zij kan ons uitstekend informeren over de vulcanologische activiteit die zich hier recent heeft voorgedaan en die onze economische en toeristische activiteit heeft beïnvloed. Zij beschikt ook over beeldmateriaal dat zij ons die avond zal tonen.

²  Menu:

o     Aperitiefhapjes en -drankje

o     Vissoep

o     Hoofdgerecht: lamsstoofpotje met groenten en gekarameliseerde aardappelen

o     Dessertbuffet

 

²  Eyjafjallajökull

 

De Eyjafjallajökull (IJslands voor Eilandbergengletsjer) is een vulkaan en een gelijknamige gletsjer op deze vulkaan.

 

Gletsjer

De gletsjer Eyjafjallajökull is één van de kleinere gletsjers op IJsland en heeft een oppervlakte van ongeveer 100 km². De Eyjafjallajökull ligt ten noorden van het plaatsje Skógar en ten westen van de grotere gletsjer Mýrdalsjökull.

 

Vulkaan

De ijskap Eyjafjallajökull bedekt een 1,651 meter hoge vulkaan die ook de naam Eyjafjallajökull draagt. Maar de benamingen Eyafjalla of Eyjafjoll mogen ook gebruikt worden. De rand van de hoofdkrater aan de top van de Eyjafjallajökull, heeft 3 belangrijke pieken, de de Hámundur (1651 meter), Guðnasteinn (1500 meter), en de Goðasteinn (1,497 meter). De vulkaan is relatief vaak uitgebarsten sinds de laatste ijstijd. De op-een-na-laatste uitbarsting vond plaats van 1821 tot 1823 en veroorzaakte een gletsjerdoorbraak (IJslands: jökulhlaup). De hoofdkrater van de vulkaan heeft een diameter van drie tot vier kilometer.

 

Uitbarstingen in 2010

Op de oostflank van de vulkaan, nabij de bergpas Fimmvörðuháls die de Eyjafjallajökull verbindt met de Katla-vulkaan, vond op 20 maart 2010 nieuwe vulkanische activiteit plaats. Een tweede explosievere uitbarsting in de hoofdkrater van de Eyjafjallajökull, begon op 14 april 2010. Nabij de Guðnasteinn, een ijsformatie die de 2de hoogste piek vormt van Eyjafjallajökul. Deze uitbarsting sluimert tot de dag van vandaag 9 november 2010 (CET) nog voort. In grote delen van Europa werd het vliegverkeer dagenlang volledig stilgelegd vanwege de aswolken die de vliegtuigen kunnen beschadigen.

Fotogalerij

 

Eyjafjallajökull gezien vanuit Skógar            Eyjafjallajökull 's winters

 

 

De uitbarsting op 27 maart 2010.            situatie op 2 April 2010.

 

 

Vulkanische uitbarsting op 17 April 2010.            Eyjafjallajökull (in uitbarsting) en Katla-vulkaan.

 

 

 

 

²  Over IJsland

 

IJsland, dat ongeveer drie keer zo groot is als Nederland, ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan net ten zuiden van de poolcirkel. Het heeft een oppervlakte van 103.000 km² en is daarmee het op één na grootste eiland van Europa, alleen Groot-Brittannië is groter. IJsland is het meest westelijk gelegen land van Europa.

 

Er wonen zo’n 300.000 mensen (2009) op IJsland, hiervan woont ruim de helft in de hoofdstad Reykjavík en zijn voorsteden. De rest van de bevolking woont verspreid over het land in de boerderijen en dorpjes. Het binnenland is zo goed als onbewoond, het bestaat vooral uit lavavelden, bergen, rivieren, grind- en steenwoestijnen en gletsjers.

 

IJslanders spreken oud-Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd. Tegenwoordig spreken en verstaan de meeste IJslanders Engels.

 

Veel IJslanders werken in de visserij en de visverwerkende industrie, deze sector neemt ca. 72% van de uitvoer voor zijn rekening. Men richt zich vooral op de haring- en kabelvangst. De kabeljauw wordt ingevroren, gezouten of gedroogd en is voornamelijk voor de export bestemd. De haring wordt voornamelijk tot vismeel en visolie verwerkt. De uitvoer van vis is echter erg gevoelig door de veranderingen en schommelingen van de prijzen, vanuit de overheid worden dan ook pogingen gedaan de economie een bredere basis te geven. Men verwacht daarom veel van de ontwikkeling van geothermische energie en het gebruik van waterkracht.

 

IJsland heeft geen fossiele brandstoffen zoals gas, olie of steenkool, deze moeten daarom ook ingevoerd worden. Dat geld ook voor allerlei machines, drank en tabak. De belangrijkste handelspartners zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan, zij kopen van IJsland vooral vis, kunstmest, aluminium en ijzerverbindingen.

 

Er is ook landbouw op IJsland, deze bestaat vooral uit veehouderij, tuin- en akkerbouw. Een klein deel van het land, ongeveer 10%, is geschikt voor akkerbouw. Dat komt omdat een groot deel van het land bestaat uit bergen, lavavelden, gletsjers en puinwoestijnen. Men teelt er voornamelijk aardappelen, suikerbieten, rapen en kolen.

Rond de hoofdstad vind je ook tuinbouw die bestaat uit het telen van bloemen, tomaten, druiven, komkommers en verschillende zuidvruchten. Deze kassen worden verwarmd met het warme water vanuit de bodem.

 

Ruim 22 % van het landoppervlak wordt gebruikt voor de veeteelt, en dan vooral de rundveehouderij en schapenteelt. De rundveehouderij zorgt voor de melkproductie en de schapenteelt voor het vlees en de wol. Zo kan het land in de eigen behoeften aan vlees- en melkproducten voorzien. De wol, en dus ook de textielindustrie, neemt ook een belangrijke plaats in de IJslandse economie.

 

De overheid heeft met enkele maatregelen wel het aantal schapen weten terug te dringen om de overproductie van vlees te beperken, maar ook een ander groot probleem, de erosie een halt toe te roepen. Daarom propageert de overheid ook bebossing om de bodemerosie te voorkomen.

 

Toerisme is tegenwoordig ook een grootte bron van inkomsten. Het land wordt jaarlijks door bijna 300.000 mensen bezocht, zij komen af op het ruige landschap met de indrukwekkende geisers, vulkanen en watervallen.

 

IJsland heeft niet officieel de commerciële walvisjacht afgezworen, maar in augustus 2007 maakte de minister van Visserij bekend dat hij geen nieuwe vangstquota zal vaststellen voor de walvisjacht, omdat er geen markt meer is voor het vlees.

 

Aan het begin van de 21ste eeuw maakte de IJslandse financiële sector een snelle groei door en het vormde uiteindelijk zelfs ongeveer een derde deel van de totale economie.

IJslandse banken waren actief in landen als het Verenigd Koninkrijk en Nederland en door het bieden van een aantrekkelijke rente wisten ze vele spaarders over te halen om bij hen een rekening te openen. Toen kwam de kredietcrisis en kwamen vele banken wereldwijd in de financiële problemen, ook op IJsland. De banken konden niet meer aan hun verplichtingen voldoen en een groot aantal klanten deed een beroep op het "garantiestelsel" dat was opgezet om met name kleinere spaarders te beschermen tegen een faillissement van de bank. Ook de overheid was niet in staat om alle ingelegde gelden terug te betalen.

IJsland kreeg een lening aangeboden zodat het land alsnog aan alle verplichtingen kon voldoen. Maar de aflossing van die schuld zou nog vele jaren een zeer negatieve invloed kunnen hebben op de IJslandse economie.

 

²  Biografie Karen Fontijn

Karen Fontijn werd geboren op 7 juni 1984 in Antwerpen, en groeide op in de Noorderkempen. Reeds van kinds af gefascineerd door de Aarde en allerlei geologische fenomenen als vulkanen, besloot ze om Geologie te studeren aan de Universiteit Gent. Deze studies beëindigde ze met succes in 2006, met een licentiaatscriptie over de Minoïsche uitbarsting van het Griekse eiland Santorini, waar ze haar passie voor veldwerk en vulkanologie kon combineren. Onmiddellijk nadien kreeg ze de kans om met een doctoraat verder te specialiseren in vulkanologie, en te werken rond de Rungwe Vulkanische Provincie in Tanzania, een voordien zeer slecht bestudeerd gebied. De bedoeling van dit onderzoek was voornamelijk om een reconstructie te maken van de eruptiegeschiedenis van de vulkaan Rungwe en zo een eerste risico-analyse te maken van deze unieke vulkaan. Daarbij wordt ingeschat welke soort uitbarstingen in de toekomst kunnen verwacht worden aan deze vulkaan, en wat de mogelijke impact zou zijn op de lokale bevolking. Dit type werk was dan ook de voornaamste drijfveer voor Karen om vulkanoloog te worden. Om meer voeling te krijgen met het werk van vulkanologen in vulkaanobservatoria, volgde ze een cursus Field Methodology aan het Center for the Study of Active Volcanoes in Hawai in de zomer van 2009. Het doctoraatsonderzoek van Karen zal beëindigd worden in januari 2011, waarna ze zich verder zal specialiseren als post-doctorale onderzoeker in het buitenland, en daarbij nieuwe vulkanen zal exploreren.