DAGUITSTAP NAAR NIJMEGEN

 

Op zaterdag 20 oktober gaan we met zijn allen op uitstap naar Nijmegen. We maken er een volledige en gevarieerde dag van met drie belangrijke doelstellingen:

à        Een gegidst bezoek aan de oude en nieuwe stad

à        Bezoek aan het klooster De Westerhelling van de fraters Maristen waar er een zeer mooie kruisweg hangt van ons lid Elie Van Damme

à        Bezoek aan het museum Orientalis over de drie grote heilige boeken en de grote monotheïstische godsdiensten

 

We verplaatsen ons met de bus. ’s Middags nemen we de tijd voor een gezellige lunchpauze. ’s Avonds gebruiken we een warme maaltijd in de buurt van Breda.

 

Het tijdsschema voor deze uitstap ziet er als volgt uit:

 

07u30

Vertrek aan Zaal Melac, Dorpsstraat 31, 9052 Zwijnaarde

10u00

Te gast in het klooster Westerhelling van de fraters Maristen

Dit klooster is gelegen in de Sophiaweg 4, 6523 NJ Nijmegen. Tel.: 00/331/24/3607409

Bezoek aan de kruisweg van Elie Van Damme

11u30

Aankomst op de markt in Nijmegen. Geleide stadswandeling. Tel. VVV Nijmegen: 00/31/900/1122344

13u15

Vrije lunch.

14u30

Vertrek naar Orientalis

15u00

Bezoek aan het museumpark Orientalis.

Het museum is gelegen in de Profetenlaan 2, 6564 BL Heilig Landstichting. Tel.: 00/31/24/3823110

17u00

Terug richting Zwijnaarde

18u30

Gezamenlijk avondmaal in ‘De Boschwachter’

Het restaurant is gelegen in de Huisdreef 4, 4836 AM Breda. Tel: 00/31/76/5652880

20u00

Vervolg van de reis naar Zwijnaarde

21u30

Aankomst in Zwijnaarde

 

 

Eerst brengen we een bezoek aan het klooster ‘De Westerhelling’ van de Broeders Maristen. Hun congregatie werd gesticht in 1817. Ze werd bekend door haar onderwijs en haar missiewerk. Het klooster in Nijmegen is momenteel vooral een stilte- en bezinningsoord. Wat hier gebeurt sluit nauw aan met de spiritualiteit van de congregatie. De kern van de spiritualiteit van de fraters Maristen vind je in de woorden: "aandachtig aanwezig". Deze twee woorden geven weer wat de fraters, en allen die met hen verbonden zijn, beweegt en bezielt. Zij willen met aandacht aanwezig zijn bij jonge mensen in deze wereld. Het is de missie van de fraters Maristen zich in te zetten voor het welzijn en de spirituele vorming van jongeren.

 

Frater Victor Vermeersch, een West-Vlaming, is onze gastheer. We gebruiken onze lunch bij de fraters.

 

In het klooster bevindt zich een prachtige kruisweg, gemaakt door ons lid Elie Van Damme. Het is dit werk dat we in het klooster gaan bewonderen.

 

 

We geven geen uitvoerige biografie over Elie, wetend dat hij dit zelf niet wenst. Hij studeerde aan Sint-Lucas te Gent, waar hij later ook zou gaan lesgeven. Hij heeft daarnaast ook verschillende andere onderwijs- en vormingsopdrachten gehad. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Elie is een zeer veelzijdig kunstenaar die verschillende technieken en materialen beheerst. Hij is vooral bekend door zijn plastisch werk met keramiek. Op het vlak van religieuze kunst heeft hij heel mooi werk gerealiseerd. Het werk dat we in Nijmegen te zien krijgen is een pareltje.

 

Vervolgens is er een geleide stadswandeling. We bezoeken zowel de oude als de nieuwe stad. De wandeling duurt anderhalf uur.

 

 

Oude gebouwen uit de middeleeuwen en overblijfselen uit de Romeinse tijd, afgezet tegen nieuwe winkelstraten met een groot, cultureel centrum; Mariënburg. Tijdens deze combinatiewandeling komt u meer te weten over het historische deel van de stad en de moderne architectuur van Nijmegen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de binnenstad van Nijmegen per ongeluk door de geallieerden verwoest. In het Mariënburggebied overleefden alleen de kapel en het Arsenaal het bombardement. Na een grondige facelift in 2000 is een nieuw Mariënburg tot stand gekomen. Kenmerkend zijn de gebouwen die naar voren hellen, met uitstekende wanden, gekleurde gevels en aparte ramen. Deze grootschalige vernieuwing in de binnenstad geniet internationale belangstelling. Tijdens de stadswandeling brengt de gids ons naar de mooiste plekjes van de oude en nieuwe stad.

 

 

In de namiddag brengen we een bezoek aan het Museumpark Orientalis. Het openluchtmuseum in Heilig Landstichting, neemt ons mee op reis door de wereld van de drie Heilige Boeken.

 

 

Na de inleidende expositie “Toen God nog schreef” in het binnenmuseum, bezoeken we de dorpjes in het buitenmuseum, waarin we worden meegenomen naar het Palestina van omstreeks 1900. Ruik de geuren in de Arabische soek. Ervaar de stilte of juist de bedrijvigheid in het Bedoeïenenkamp in de woestijn. Beleef de oudheid in de Romeinse straat. Proef het versgebakken brood van de Bedoeïenen. Wij krijgen een gegidste rondleiding. Deze duurt twee uur.

 

Na het bezoek vatten we de terugweg aan naar huis. We stoppen in de omgeving van Breda om gezamenlijk het avondmaal te gebruiken in ‘De Boschwachter’


 

We hebben voor jullie volgend menu samengesteld:

 

Heldere groentesoep

Speenvarkenfilet met rozemarijsnsaus

Gepocheerde appeltjes met caramelsaus en vanilleijs

 

Dit is het arrangement dat wij u aanbieden voor één dag. Wat moet dit allemaal kosten? Leden betalen voor deze daguitstap € 95. Niet leden betalen: € 100.

 

In deze prijs is inbegrepen:

à        Gegidste stadswandeling

à        Toegang museumpark Ortientalis

à        Gids museumpark Orientalis

à        Koffie bij de fraters

à        Avondmaal

à        Busreis

 

Wil zo vlug mogelijk na het lezen van dit bericht uw deelname bevestigen aan de voorzitter Luc De Vos (0479/337684 of 09/2211589 of ldvzwyn@skynet.be).

Wil het verschuldigde bedrag storten op rekeningnummer BE27 8910 1401 3173 van Davidsfonds Zwijnaarde, Brouwerijstraat 27 bus 10, 9810 Eke tegen 30 september 2012.

We hopen dat je er bij bent.

Het belooft een prachtige dag te worden.