Normandië

Vallei van de Seine

Cotentin

 

Donderdag 12 – woensdag 18 september 2013

7 dagen – 6 nachten

Vertrek: Do 12.9 om 7u

Terugkeer: Wo 18.9 om 22u

 

Normandië is een schitterende reisbestemming. De Haute Normandie bestaat uit de Pays de Bray, de Pays de Caux en de Pays d’Auge. Doorheen de Haute Normandie kronkelt de Seine voorbij Rouen tot aan Honfleur en Le Havre. De Basse Normandie strekt zich uit van Caen tot aan de Mont-Saint-Michel aan de grens met Bretagne en vormt westwaarts het schiereiland Cotentin.

Normandië biedt een waaier aan landschappen. Uitgestrekte landbouwgebieden vormen de rijkdom van de Pays de Bray en de Pays de Caux, die uitloopt op de krijtrotsen van de Côte d’Albâtre met Sainte-Adresse en Etretat. De Pays d’Auge vormt het achterland van de Côte Fleurie met Deauville en Honfleur. Deze streek is bekend voor de kazen, de cider en de calvados. Het westelijke punt van de Cotentin met zijn grillige kusten doet al denken aan Bretagne. De schilderachtige meanders van de Seine hebben een groot aantal schilders geïnspireerd. Monet bracht de laatste jaren van zijn leven door in Giverny. De oevers van de Seine liggen bezaaid met pronkstukken van kastelen en abdijen.

 

Vallée Seine

 

Pays d’Auge

Cotentin

 

De oorsprong van Normandië gaat terug op Willem de Veroveraar, die halfweg de 11de eeuw van Caen zijn residentie maakte. In die periode ontwikkelde zich de karakteristieke Normandische romaanse stijl, die in zijn puurheid juwelen van architectuur heeft nagelaten zoals de kerk van Lessay, de Abbaye-aux-Hommes en de Abbaye-aux-Dames in Caen, de abdijen Saint-Georges-de-Boscherville en Jumièges. Van unieke waarde is de tapisserie van koningin Mathilde, een juweel van romaanse kunst. Op een uiterst levendige manier wordt het verhaal verteld van de strijd bij Hastings tussen Willem de Veroveraar en zijn rivaal Harold. In de 13de eeuw infiltreerde de gotische stijl in Normandië. De kathedraal van Coutances is daar een schitterend voorbeeld van. In Rouen viert de vlamgotiek hoogtij in de kathedraal en in Saint-Maclou.

Tussen Caen en Carentan werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geschiedenis geschreven met de landing in Normandië op 6 juni 1944.

 

 

Donderdag 12 september

 

Wij vertrekken om 7u uit Gent en houden een korte koffiestop in Rue, hoofdplaats van Marquenterre. Rue was in de middeleeuwen een welvarend havenstadje, dat ook bekend was om zijn zoutpannen. Het belfort, dat teruggaat op de 15de eeuw, domineert het stadsbeeld. Het staat op de lijst voor Werelderfgoed van de Unesco. Rue was ook een vermaard bedevaartsoord. Vandaar dat we hier La Chapelle du Saint-Esprit aantreffen, zonder twijfel het mooiste monument van de Marquenterre. De kapel is een schitterend voorbeeld van flamboyante gotiek, met overdadige versiering van beeldhouwwerk, zowel buiten als binnen. Het beeldhouwwerk is zo verfijnd dat het aan kant doet denken.

 

Wij rijden verder naar het goed bewaarde Saint-Riquier, dat helemaal Frans aandoet en trots mag zijn op zijn abdijkerk. De bouw van deze kerk begon reeds in de 13de eeuw. De bouw werd vrij vlug gedurende anderhalve eeuw stilgelegd. Het huidige bouwwerk is van de 15de-16de eeuw. De façade met zijn opvallende, vierkante toren is overvloedig versierd met beeldhouwwerk. In tegenstelling tot de vrij drukke buitenkant is het interieur een oase van rust en harmonie. In de schatkamer zijn intrigerende 16de-eeuwse fresco’s te zien. Vermeldenswaard zijn verder de prachtige kunstvoorwerpen zoals reliekhouders en houtsnijwerk, het albasten retabel en de doopvont in renaissancestijl. Deze kerk is net zoals de kapel van Rue een voorbeeld van flamboyante gotiek.

 

Rue

Saint-Riquier

Saint Martin-de-Boscherville

 

We gebruiken in Saint-Riquier onze zelf meegebrachte lunch of bevoorraden ons in een plaatselijke gelegenheid.

 

Zuidwaarts rijden wij Normandië binnen en in de vallei van de Seine vinden wij Saint-Martin-de-Boscherville. De vroegere abdijkerk Saint-Georges en de resten van de abdij behoren tot de parels van de streek. Het waren de benedictijnen die in de 11de eeuw een heel aparte bouwstijl ontwikkelden in Normandië, die getuigt van zuiverheid en soberheid. De decoratie blijft vooral geometrisch.

 

 

Vrijdag 13 september

 

De tocht gaat naar de prachtige Côte d’Albâtre met de imposante falaisekust. Fécamp bezit een lange traditie als vissershaven. Het is bekend om zijn interessante kerk van de H. Drievuldigheid, die in oorsprong teruggaat op de 12de en 13de eeuw en waar een reliek wordt bewaard van het Heilig Bloed. Het Palais Bénédictine herbergt de distillerie van de gerenommeerde drank en bezit ook een gevarieerde kunstcollectie met o.a. albasten sculpturen, ivoren en merkwaardige miniaturen. Guy de Maupassant, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Franse realisme, verbleef er vaak en hield veel van deze plek.

 

Fécamp

Eretrat

Honfleur

 

Langs Etretat, dat een onvergetelijk zicht biedt op de falaisekust met de falaise d’Aval en de falaise d’Amont, bereiken wij het elegante Honfleur.

 

Lunch in Honfleur.

 

Met zijn haventje, zijn pittoreske straatjes en huizen, het Sint-Catharinakwartier met houten kerk, was Honfleur voor een heel aantal schrijvers en schilders uit de 19de en 20ste eeuw een onuitputtelijke inspiratiebron. De liefhebbers kunnen in het Sint-Catharinakwartier het interessante Musée Boudin bezoeken, genoemd naar de voorloper van de impressionisten. Het is ingericht in een voormalig augustinessenklooster en bezit een uitgebreide collectie schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw.

 

 

Zaterdag 14 september

 

We rijden richting Caen en volgen daarna de kust van de landing in Normandië. We stoppen in Arromanches, waar we zicht hebben op de kunstmatige haven, aangelegd voor de landing. Mulberry was de codenaam voor twee kunstmatige havens (A en B), die onmiddellijk na de landigen in Normandië op 6 juni 1944 werden aangelegd. Mulberry A bevond zich in de Amerikaanse sector bij Saint-Laurent-sur-Mer (Omaha Beach). Mulberry B was gesitueerd in de Britse sector (Arromanches). Hij werd ook ‘Port Winston’ genoemd.

 

Mulberry B

Mulberry B

Mulberry B

 

De havens bestonden uit afgezonken Phoenix-caissons en drijvende kaden. Golfbrekers werden aangelegd door naast caissons oude schepen af te zinken. De caissons waren gemaakt in Engeland. Ze werden over het kanaal gesleept. Door het openen van schuifdeuren konden ze in minder dan een half uur tot zinken worden gebracht. Ze vormden een dam, waarbinnen een constructie mogelijk was voor het overslaan van vrachtladingen uit schepen. Daartoe werden drijvende loskaden en verbindingspieren aangebracht. Tijdens de storm van 19 tot 21 juni werden de havens ernstig beschadigd. Mulberry A werd volledig onbruikbaar. Mulberry B bij Arromanches kon worden hersteld. Deze haven heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bevoorrading van de manschappen.

 

Nadien bekijken we een film in 360° over de landing in Normandië. De film ‘De prijs voor de vrijheid’ wordt geprojecteerd op 9 schermen in een cirkelvormige zaal. Hij duurt 18 minuten. Archiefbeelden uit juni 1944 worden afgewisseld door recente beelden van dezelfde plaatsen in vredestijd. De belangrijkste plaatsen van de invasie worden getoond. De bezoeker staat als het ware in het centrum van de actie.

 

Film 360

Film 360

Film 360

 

Vervolgens houden we even halt in Colleville-sur-Mer, waar we onder de indruk komen van het Amerikaans kerkhof bij Omaha Beach. Het is de grootste Amerikaanse begraafplaats in verband met de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk.

Vanaf de rand van het kerkhof kijk je naar de zee. Het strand ligt beneden voor ons. Er is geen dekking voor de wandelaars, die beneden langs de vloedlijn lopen. Er was geen dekking voor de duizenden soldaten, die destijds het strand opgestuurd werden. Je kan niet anders dan onder de indruk komen van dit vergezicht.

 

American cemetery

Memorial

American cemetery

 

Het kerkhof is 70 hectare groot. Het werd gerealiseerd in Carraramarmer. Er liggen hier 9386 Amerikaanse soldaten begraven. Bovenaan de toegangsdeur van de kapel vind je een copij van de eremedaille van het Congres (de hoogste militaire Amerikaanse onderscheiding). Het koor van de kapel is in marmer van de Pyreneeën. Het mozaïek op het plafond stelt Amerika voor, dat zijn zonen opoffert voor de principes van de vrijheid. Het memoriaal bestaat uit een zuilengalerij in de vorm van een halve cirkel. In het midden staat een groot bronzen beeld, dat de ziel voorstelt van de Amerikaanse jongeren. De kruisjes van de graven staan steeds in een rechte lijn, vanuit welke hoek je ze ook bekijkt.

 

Wij vervolgen onze route naar Bayeux.

 

Kathedraal

Haven

Gracht

 

Lunch in Bayeux.

 

In Bayeux gaat onze hoofdaandacht naar de vermaarde ‘tapisserie de la Reine Mathilde’. Dit is werkelijk een unieke revelatie. Een brok geschiedenis uit de 11de eeuw ontrolt zich in een geborduurd beeldverhaal, aangrijpend levendig en gedetailleerd.

 

Bayeux tapisserie

Bayeux tapisserie

Bayeux tapisserie

 

 

Naargelang de tijd het toelaat, verloopt de terugweg over Lessay, waar de kerk als voorbeeld geldt van wat de romaanse stijl in Normandië aan perfectie heeft voortgebracht. We vervolgen onze weg via Coutances. Hier bevindt zich een waardevolle gotische kathedraal, waarvan de lantaarntoren aan de binnenkant getuigt van een uitzonderlijke finesse.

 

Lessay

Coutances

 

 

Zondag 15 september

 

Rouen staat op het programma. In de oude stadskern waant men zich letterlijk in de middeleeuwen en in de renaissance. Het is er gezellig flaneren door de straten met rijk versierde vakwerkhuizen. Wij bezoeken de gotische kathedraal Notre-Dame. Zij bezit prachtig beeldhouwwerk aan de portalen, glasramen uit de 13de eeuw en waardevolle grafmonumenten uit de renaissance. De Saint-Macloukerk is een mooi voorbeeld van flamboyante gotiek. Wij kunnen er de eucharistieviering bijwonen.

 

Rouen bewaart ook de herinneringen aan Jeanne d’Arc, wiens proces gehouden werd op 29 mei 1431 in het aartsbisschoppelijk paleis, dat grenst aan de kathedraal. Een moderne kerk is in Rouen toegewijd aan Jeanne d’Arc.

 

Lunch in Rouen.

 

Rouen kathedraal

Rouen Saint-Maclou

Jumièges

 

 

In de namiddag rijden wij langs de Seine naar de imposante ruïnes van de 11de eeuwse abdij van Jumièges. Een bezoek aan deze idyllische site is fascinerend en onvergetelijk.

De eerste stichting van de abdij is reeds te situeren in de 7de eeuw. In de kleine kerk Saint-Pierre zijn trouwens nog resten te vinden uit de Karolingische tijd.

De inwijding van de grote abdijkerk Notre-Dame gaat terug op 1067, een jaar na de slag bij Hastings, in het bijzijn van Willem de Veroveraar. Tijdens de Franse Revolutie viel de abdij in ruïne.

 

 

Maandag 16 september

 

Wij maken een rondrit in de Pays d’Auge, waar de geest van Normandië ten volle ademt. Het is een ‘bocagelandschap’, waarin de percelen afgeschermd worden door hagen of heggen of muurtjes. Wij vinden er de typische vakwerkhuizen, karakteristieke boerderijen en rustieke manoirs in harmonie met het landschap. Wij rijden langs Pont-l’Evêque, centrum van kaasproductie, Saint-Hymer (met eventueel een kort bezoek) naar Coquainvilliers (degustatie van Calvados). De schilderachtige, kronkelende weg loopt tussen hagen, die de boomgaarden begrenzen.

 

Pont-l’Evêque

Saint-Hymer

Coquainvilliers

 

Lunch.

 

Verder gaan we over Ouilly-le-Vicomte met zijn oude kerk naar Saint-Germain-de-Livet met zijn kleurrijk kasteel (eventueel bezoek interieur) en verder langs het pittoreske Beuvron-en-Auge.

 

Quilly-le-Vicomte

Saint-Germain-de-Livet

Beuvron-en-Auge

 

 

Dinsdag 17 september

 

Wij bezoeken de stad Caen, die de herinneringen oproept aan de tijd van Willem de Veroveraar (11de eeuw). De stad wordt gedomineerd door het kasteel en kan bogen op de pracht van twee abdijen, de Abbaye-aux-Hommes en de Abbaye-aux-Dames. De abdijkerken zijn allebei opgetrokken in de  Normandische romaanse stijl met een onovertroffen zin voor strenge harmonie en soberheid met eenvoudige decoratie. De aanpalende kloostergebouwen dateren uit het begin van de 18de eeuw, op het moment dat de benedictijnenabdijen een hervorming meemaakten onder invloed van de congregatie van Saint-Maur. Immers na de godsdienstoorlogen was een aantal abdijen aan heropbouw toe en tevens moest de Regel van Benedictus opnieuw in zijn zuiverheid worden beleefd.

 

Lunch in Caen.

 

We vatten de reis aan naar Chartres. Onderweg proeven wij nog even de eigenheid van Normandië in Crèvecoeur-en-Auge met zijn charmant kasteel in de karakteristieke stijl van de streek.

 

Caen Abbaye-aux-Hommes

Caen Abbaye-aux-Dames

Crévecoeur-en-Auge

 

 

Woensdag 18 september

 

In de voormiddag nemen wij uitvoerig de tijd om in de Beauce de kathedraal van Chartres te bezoeken, gewijd aan O.-L.-Vrouw in 1260. Doorheen de eeuwen bleef zij een pelgrimskerk. Zij is een wonder op het vlak van de architectuur, van het beeldwerk aan de portalen en de alles doorzinderende glasramen. Begonnen in romaanse stijl, ging de bouw ervan door in de gotiek vanaf het einde van de 12de eeuw, wat de vergelijking tussen de visie van de twee periodes bijzonder boeiend maakt.

 

Het ‘portail Royal’ aan de voorzijde met zijn ‘statues-colonnes’ illustreert op magistrale wijze de hiëratische sacraliteit van de romaanse kunst. De beelden aan de twee zijportalen getuigen met hun groter realisme van de veranderde tijdsgeest in de gotische periode.

 

Het interieur van de kathedraal tintelt van het licht, dat doorheen de glasramen een symfonie van kleuren spreidt in de grandioze ruimte.

 

Lunch in Chartres.

 

Chartres

Chartres

Chartres

 

Wij kuieren nog door de schilderachtige steegjes en pleintjes van het oude Chartres en langs de Eure met een laatste blik op de kathedraal.

 

Daarna vatten wij de terugreis aan naar Gent. Terugkeer rond 22u.

 


Logement

 

Wij logeren het grootste deel van de reis in hotel Eden Park in Pont-l’Evêque.

Av. de la Libération. RD 48 14130 PONT-L'EVEQUE

Tél : 02.31.64.64.00 | Fax : 02.31.64.12.28

Email : info@edenparkhotel.com

http://www.edenparkhotel.com/hotel-restaurant-deauville

 

Dit driesterrenhotel beschikt over 50 comfortabele kamers. Ze zijn rustig gelegen aan de oever van het meer. Ze zijn warm en functioneel aangekleed en voorzien van alle comfort (TV, haardroger, telefoon, wifi)

 

 


 

Op de terugreis logeren we in Chartres in het Mercure hotel

3 rue du General Koenig

28000 – CHARTRES

Telefoon : (+33)2/37331111Fax : (+33)2/37331212

E-mail : H7386@accor.com

http://www.mercure.com/nl/hotel-7386-mercure-chartres-cathedrale/index.shtml

 

 

 

L'hôtel Eden Park propose 50 chambres confortables, calmes et fonctionnelles L'hôtel Eden Park propose 50 chambres confortables, calmes et fruits frais.

 

Kostprijs van deze reis

 

De kostprijs per persoon is als volgt:

 

Leden

 

Voorschot

Resterend

Totaal

Enkel

350

810

1160

Dubbel

285

655

940

 

 

Niet leden

 

Voorschot

Resterend

Totaal

Enkel

355

830

1185

Dubbel

290

675

965

 


 

Deze prijs omvat

o   Luxe touringcar gedurende het volledige verblijf

o   Nederlandstalige begeleiding gedurende het volledige verblijf

o   Eén overnachting in Chartres in hotel Mercure Chartres Cathedral op basis van half pension

o   Vijf overnachtingen in hotel Eden Park in Pont l’ Evêque op basis van half pension

o   Zes middagmalen met inbegrip van water en wijn

o   Toegangen voor alle vermelde uitstappen en bezienswaardigheden

o   Annulatie- en bijstandsverzekering

o   Btw, baantaksen en garantiefonds

 

Deze prijs omvat niet

o   Persoonlijke uitgaven

o   De lunch de eerste dag

 

Praktische afspraken

 

o   U wordt later nog via een afzonderlijk schrijven op de hoogte gebracht van de verdere afspraken en inlichtingen in verband met de plaats en het uur van vertrek en aankomst.

 

o   Meer inlichtingen bij de voorzitter Luc De Vos (09/2211589 of 0479/337684 of ldv.zwyn@skynet.be) of bij de reisleidster Irene Vander Cruyssen (03/2542841 of 0472:854840 of dar.de.smet@skynet.be

 

o   Wil steeds onze website volgen, waar alle documenten raadpleegbaar zullen zijn: www.davidsfondszwijnaarde.be