Zwijnaarde3

 

Daguitstap naar

 

Van Dongen2

 

Lam Villeneuve d'ascq

Museum voor moderne kunst te Rijsel

Ploegsteert

Informatie- en interpratatiecentrum

Memoriaal vermiste soldaten

Mesen

Vredestoren

Watou

Dorp van kunst, bier en spiritualiteit

 

11 april 2015

 

 

08u30

Vertrek Begraafplaats Scheldeakker, Hondelee1, 9052 Zwijnaarde

 

10u00 - 11u45

Bezoek Lam, Allée du Musée 1, 59650 Villeneuve 'd Ascq. 00/33/3/20196885

 

12u30 - 13u30

Buffet-lunch Auberge Ploegsteert, Rue de Messines 159, 7782 Ploegsteert (Warneton). 00/32/56/588441

 

13u30 - 16u00

Interpretatiecentrum Ploegsteert, Rue de la Munque 18, 7782 Ploegsteert (Warneton). 00/32/56/484000

 

16u00 - 16u30

Naar Watou

 

16u30 - 17u45

Brouwerij Van Eecke, Rue de Messines 159, 7782 Ploegsteert. 00/32/56/588441

 

17u45 - 18u15

Korte wandeling in Watou

 

18u15 - 19u30

Avondmaal in Het Ovenhuis, Watouplein1, 8978 Watou. 00/32/57/398383

 

19u30 - 21u00

Naar Zwijnaarde

 

21u00

Aankomst in Zwijnaarde

 

 

 

In de voormiddag nemen we ruim de tijd om het nieuwe museum voor moderne kunst te bezoeken. Dit museum bestaat reeds sinds de jaren 80. Het was evenwel verouderd en had een grondige opknapbeurt nodig. Bij deze gelegenheid werd het uitgebreid met een flink stuk nieuwbouw. Het vernieuwde museum werd op 25 september 2010 geopend. We bezoeken het museum met audiogids. We vragen geen gegidste rondleiding en geven op die manier aan iedereen de kans om datgene te selecteren wat hij of zij persoonlijk als waardevol en mooi ziet.

 

Het museum bevat een waardevolle selectie van moderne kunstenaars. Hierbij de gekendste voorbeelden:

 

 

Braquecompr

Klee

Léger

Bracque

Klee

Léger

 

 

 

Modigliani2

Picasso2

Utrillocompr

Modigliani

Picasso

Utrillo

 

 

 

Van Dongen

Van Heckecompr

Bombois

Van Dongen

Van Hecke

Bombois

 

 

Er zijn ook mooie voorbeelden van wat men noemt 'Art Brut'

 

 

Artbrut

Lam9

 

 

In de tuin rond het museum is prachtig beeldhouwwerk te bezichtigen

 

Lam8

Lam10

Lam11

 

Na dit bezoek wordt het tijd om aan het middagmaal te denken en ons een rustpauze te gunnen. Daarvoor verplaatsen we ons naar Ploegsteert. We gebruiken de lunch op basis van een buffet in Auberge Ploegsteert. De maaltijd bestaat uit een eenvoudige broodmaaltijd met keuze uit hesp, kaas of paté. Groenten zijn hierbij voorzien. Bij de maaltijd is een drankje inbegrepen. De bierliefhebbers hebben verschillende keuzemogelijkheden van het vat.

 

In de namiddag gaat onze aandacht naar Ploegsteert en Mesen. Het belangrijkste centrum dat we bezoeken is het bijzonder moderne informatie- en interpretatiecentrum van Ploegsteert. Dit is een interpretatiecentrum van bijzonder hoge kwaliteit. We hebben zeker een uur nodig voor dit bezoek. Er is een bijzonder goed gedocumenteerde film te zien over de het ontstaan en verloop van de eerste wereldoorlog. Het is een film die echt inzicht bijbrengt. Nadien verplaatsen we ons naar een landkaart waar op dynamische wijze de troepenbewegingen weergegeven worden van de beide fronten tijdens de verschillende oorlogsjaren. Ook dit dit is een bijzonder waardevol en leerzaam kijkstuk. De ruimte is verder gevuld met bijzonder veelzijdig fotomateriaal en tekstmateriaal dat verheldering brengt over de meest diverse aspecten van de grote oorlog (militair, economisch, sociaal, politiek, menselijk, financieel, strategisch, verslaggeving, feiten en gebeurtenissen, verwoestingen ...) Aparte aandacht wordt op het einde besteed aan de meest memorabele monumenten en herdenkingstekens in de onmiddellijk omgeving. Het museum is voorzien van de meest recente apparatuur en aanrakingsschermen. Wie oud is kan ook op dit vlak heel wat leren. Het werd pas geopend in 2013.

 

Daarna verlaten we dit centrum onder leiding van een gids. We bezoeken enkele sites en gedenktekens in de onmiddellijke nabijheid. We verplaatsen ons ook in een ietwat bredere omgeving in Ploegsteert en Mesen. Hierbij komen onder meer aan bod: het memoriaal van Ploegsteert, de begraafplaatsen, het monument voor het kerstmisbestand, de vredestoren van Mesen, de bekende crypte van de kerk van Mesen (restant van een grote Benediktijnerabdij en rustplaats voor Hiltler), het monument van Nieuw-Zeeland .... Kwestie zal zijn van onze tijd goed te besteden en niet uit te lopen op het tijdsschema. Indien nodig zullen we extra selectief zijn en de gids attent maken op de tijd die voorzien is.

 

Het memoriaal voor vermiste Britse soldaten in Ploegsteert is bekend. Hier eindigde de lichtroute bij de herdenking recent van de grote oorlog. Hier gaf onze prinses Elisabeth toen haar eerste officiële toespraak namens de kinderen als getuigen van oorlog.

 

Ploegsteertmemorial2

 

Het monument wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en herdenkt 11.390 Britse militairen die in de omgeving sneuvelden, maar geen gekend graf hebben. Binnenin bevinden zich panelen waarin de namen van de gesneuvelden zijn gegraveerd. Deze mannen stierven niet tijdens de grootscheepse offensieven zoals de slagen om Ieper in het noorden of Loos in het zuiden. Ze stierven meestal tijdens de dagdagelijks schermutselingen die kenmerkend waren voor de loopgraven in deze sector of tijdens iets grotere aanvallen die meestal opgezet werden ter ondersteuning van grootschalige acties op andere plaatsen. Aanvankelijk wilde men een monument oprichten in Rijsel. Het Ploegsteert Memorial werd ingewijd op 7 juni 1931 door de hertog van Brabant, de latere koning Leopold III. Elke eerste vrijdag van de maand wordt hier de Last Post geblazen.

 

Mesen is vooral bekend - na Ieper - als vredesstad. We bezoeken er de Ierse Vredestoren.

 

Mesenvredestoren4

 

‘The Island of Ireland Peace Park’ of het ‘Ierse vredespark’ wil een nationaal gedenkteken zijn waarbij alle Ieren herdacht worden die omgekomen waren tijdens de Eerste Wereldoorlog, en dit zonder rekening te houden met afkomst, religie of militaire eenheid. Aan de basis ligt ‘A Journey of Reconciliation Trust’, een vereniging(opgericht in oktober 1998) waarin een groep mensen zetelt, afkomstig uit zowel de Republiek als uit Noord-Ierland, met zowel katholieke/nationalistische als protestantse/unionistische achtergronden. Met hun vredespark willen ze verwijzen naar de Mijnenslag van 7-14 juni 1917, toen de 2 belangrijkste Ierse eenheden,de katholieke ‘16th (Irish) Division’ en protestantse ‘36th (Ulster) Division’ zij aan zij vochten in de omgeving van Wijtschate. De toren werd evenwel gebouwd op een paar kilometers verwijderd van de plaats waar hij zich historisch gezien eigenlijk had moeten bevinden.

Er werd gezocht naar een typisch Iers symbool, dat echter geen van beide partijen tegen het hoofd kon stoten. De ‘Round Tower’ is gebaseerd op de torens, die vermoedelijk in de 10de eeuw werden gebouwd door de Kelten als verdedigingswerk tegen de Vikingen. Toen was nog geen sprake van verdeeldheid op het eiland. Vandaag de dag zouden er nog een 65-tal in Ierland bewaard gebleven zijn. De stenen waarmee de toren aan de buitenkant is opgetrokken, zijn afkomstig van het ‘St.Mary’s Hospital’ te Mullingar dat werd afgebroken. Dit hospitaal werd gebouwd tijdens de grote hongersnood die het eiland teisterde tussen1846 en 1849. Hierbij kwamen minimum 1 miljoen Ieren door honger en ontbering om het leven. Nog eens een miljoen Ieren is later nog geëmigreerd.

De toren werd voor een groot deel opgetrokken met medewerking van jongeren van zowel katholieke als protestantse achtergrond. De werkzaamheden startten in mei 1998. Op 11 november 1998 werd het vredespark ingehuldigd door de Ierse president McAleese, in aanwezigheid van Koningin Elizabeth II en Koning Albert II en tal van hoogwaardigheidsbekleders.

 

We eindigen onze uitstap met een bezoek aan Watou. Dit is een klein dorp met amper 1600 inwoners. Het is momenteel een deelgemeente van Poperinge. Watou is een dorp met veel kwaliteiten: kunst, spiritualiteit, bier.

 

Jaarlijks wordt hier een kunstroute georganiseerd waar werk van verschillende schrijvers en dichters wordt samengebracht rond een bepaal thema. Vorig jaar stonden de verhalen in het teken van de menselijke zoektocht naar geluk in tijden van overvloed. Jaarlijks worden concerten georganiseerd met Gregoriaanse gezangen.

 

Watou7

Watou8

Watou13

Watou11

 

 

Watou is ook een dorp met hoge gisting. Wie Watou bezoekt proeft er het Patersbier. Ook de kaas is bekend en gegeerd.

 

Watoubier6

Watoubier5

Watoukaas2

Watoukaas1

 

Wanneer je in Watou komt op de meeste ogenblikken van het jaar, dan is er eigenlijk niet zoveel te zien en beleven. Vooral in juli wordt het er plots heel druk. Het is wel een dorp met een aparte sfeer, een bijzondere markt en een kenmerkend dorpsplein. Hier zijn veel Horecazaken. We willen even van deze sfeer proeven en gebruiken het avondmaal in Het Ovenhuis. Dit is een gezellige, drukbezochte taverne en tea-room, een plaats waar veel jongeren op afkomen. Men heeft er een zaaltje bovenaan waar men een groep kan samenzetten. We zullen er in principe een 'Vispannetje van het huis nemen' met een passend drankje en nadien koffie of thee. Wie geen vis lust, neemt best contact met de voorzitter. Het alternatief zou kunnen zijn: 'Konijn op basis van Sint Bernardus (Watoubier)'

 

Vooaleer we ons aan tafel begeven bezoeken we eerst brouwerij van Eecke. Hier wordt het 'Hommelbier gebrouwen. We worden rondgeleid door de vroegere brouwer-meestergast Walter Lignel. Na de rondleiding nemen we tijd voor een korte proeverij in Het Brouwershof, juist naast de brouwerij. We proeven ook hier van het vat.

 

Ziezo, ik denk dat ik u alle informatie gegeven heb die van belang is. Er is vooral nog die ene vraag: "Wat zal dit allemaal kosten?"

 

De kostprijs voor deze uitstap bedraagt € 90. In deze prijs zijn inbegrepen: toegang Lam, audiovisuele gids Lam, lunchbuffet, interpretatiecentrum Ploegsteert, wandeling en rondrit onder leiding van gids, bezoek aan brouwerij met degustatie nadien, avondmaal, bus. In de maaltijden is een drankje inbegrepen. Bij het avondmaal voorzien we nadien koffie of thee.

 

A arzel niet om te beslissen of je meegaat. Verwittig zo vlug mogelijk de voorzitter Luc De Vos (09/2211589 0479/337684 of ldv.zwyn@skynet.be). De voorzitter zou graag ten laatste op 19 maart weten met hoeveel deelnemers we zullen zijn.

 

Wil het verschuldigde bedrag storten op de rekening van Davidsfonds Zwijnaarde: : BE27 8910 1401 3173 Davidsfonds Zwijnaarde, Brouwerijstraat 27 bus 10, 9810 Eke met vermelding Lam

 

De prijsberekening is gemaakt op een minimumaantal van 20 personen. Indien we met onvoldoende in aantal zijn om een bus te betalen, dan rijden we in principe met personenvervoer.

 

Tot hier de gegevens over onze jaarlijkse, grote uitstap. De prijs kunnen we echt niet lager laten zakken. We verzekeren u dat je waar krijgt voor jouw geld. Het is een programma vol kwaliteit, met gezellig afzakken en tafelen op het einde. Bij Davidsfonds Zwijnaarde kom je nooit bedrogen uit.