Zwijnaarde3

 

Friesland 21/22/23 april 2017

Programma

 

 

 

Vrijdag 21 april: Schiermonnikoog

 

 

 

06u00

Vertrek vanop de Carpool park and ride parking langs de buitenring van Gent (R4) aan de afrit Merelbeke Lemberge.

Je neemt de afrit. Je houdt links op de afrit. Het is een zeer korte afrit met verkeerslichten op het einde. De baan oversteken en de parking oprijden. Mocht uw gps deze afrit niet kennen dan kan je ook Heidestraat ingeven of Guldensporenlaan in Merelbeke. Zo kom je zeker bij de parking.

06u20

Opstappen van de deelnemers uit het Waasland aan de park and ride zone in Waasmunster

06u30

We rijden met de bus naar Lauwersoog in Noordwest-Friesland. De afstand naar Lauwersoog bedraagt nu nog 352 km. Het grootste deel van de reisweg is autosnelweg of autoweg. We houden evenwel rekening met mogelijke fileproblemen en de drukte van de ochtendspits. Het is vrijdag, een gewone weekdag, met druk verkeer. Zowel de overzetdienst als de busmaatschappij adviseerden ons om een grotere tijdsmarge te nemen om zeker tijdig de bestemming te halen. Er wordt een pauze voorzien als sanitaire stop maar ook om de rij- en rusttijden van de chauffeur te respecteren in het AC restaurant in Meerkerk (tussen Breda en Utrecht).

12u00

Aankomst rond 12u in Lauwersoog. We gaan onmiddellijk naar de overzet.

12u30

Overzet naar Schiermonnikoog. Het is de bedoeling dat wij een picknick nemen tijdens de overzet. Wil daarvoor het nodige voorzien. Wie hier tegenop ziet kan ook aan boord een koek of een broodje kopen. Grote keuze is er niet, maar er is voldoende aanbod. De bar draait behoorlijk vlot.

Schiermonnikoog is het meest Noordelijk gelegen eiland van de vier Waddeneilanden. Het is het kleinste eiland. We hebben dit eiland gekozen omdat de overtocht er naartoe slechts vijfenveertig minuten bedraagt. Anderhalf uur overzet is haalbaar binnen een dagtrip.

Het grootste deel van dit eiland is natuurreservaat.

13u15

Aankomst in de haven. Hier staan we dan. Geen vervoer, geen verkeer. Alleen een paar bussen. Met onze eigen bus begeven we ons naar het VVV-kantoor in het dorp.

13u45

De excursie met de Balgexpres kan helaas niet doorgaan omdat het juist vanaf 12u hoogwater is. De Balgexpres rijdt alleen ’s morgens vroeg.

 

We hebben gezorgd voor een volwaardig alternatief met hulp van het VVV-kantoor van Schiermonnikoog. We splitsen onze groep in twee voor twee gegidste wandelingen.

We hebben eerst en vooral de cultuurhistorische excursie. We leren Schiermonnikoog op ludieke wijze kennen. Onder leiding van eilandergids Arend Maris komen we alles te weten over het heden en verleden van Schiermonnikoog.
Eilander Arend Maris kan prachtige verhalen vertellen over Schiermonnikoog. In ongeveer 2 uur tijd wandelen onder begeleiding over us Lytje Pôle (bijnaam voor Schiermonnikoog). Deze wandeling blijft in hoofdzaak binnen het dorp zelf. Het dorpsgezicht is beschermd. Schiermonnikoog heeft een zeer boeiende geschiedenis. Deze wandeling is vooral aangewezen voor diegenen die geen te grote afstand willen afleggen en hun krachten willen doseren.

We hebben ook de natuurexcursie. Natuurkenner Kees van der Wal neemt ons mee naar de mooiste plekjes van Schiermonnikoog. Kees weet alle geheimen van de natuur en deelt deze op boeiende wijze met ons. Voor deze wandeling is het aan te raden een verrekijker mee te nemen

 

Tijdens deze wandelingen krijgen we vele verhalen en anekdotes te horen van meestervertellers. Bij wijze van inleiding graag dit klein stukje verhaal van Kees:

Het was in de jaren zeventig. Ik kreeg telefoon van de politie Schiermonnikoog met de mededeling dat er mensen in zeer dichte mist op het wad liepen en schreeuwden om hulp. Of ik kans zag om ze op te sporen en van het wad te halen? Met kompas en Landrover reed ik richting de plek des onheils. De beslissing was snel genomen; met auto en al het wad op. Laten we wel wezen, een auto verspelen weegt niet op tegen een aantal mensenlevens. Ik stopte regelmatig om buiten de auto te luisteren waar de kreten vandaan kwamen. Het was bepaald geen gezellig gekeuvel!

Gelukkig merkte ik dat het geroep steeds luider werd, en uiteindelijk kreeg ik schimmen in het vizier. Ik meen mij te herinneren dat het gezelschap uit 8 personen bestond, die al nabij de vaargeul liepen. Toen ze mij zagen, renden ze mij vol opluchting tegemoet. Omdat de vloed opkwam was er geen tijd te verliezen, dus allemaal in de laadbak. Gelukkig was het spoor van de auto in het zand nog gedeeltelijk te zien, en reed ik snel over de afdrukken terug naar "veiliger haven".

Onderweg kreeg ik te horen dat ze toch een oriëntatiepunt hadden, en wel de misthoorn. Toen ik vertelde dat deze misthoorn op Lauwersoog stond, en het tot ze doordrong dat ze juist in de verkeerde richting waren gelopen, viel er een grote stilte in onze Landrover. Het had ook heel anders kunnen aflopen!'

 

15u50

Terug aan het VVV-kantoor. Dit is de plaats en het uur van afspraak voor wie de groep niet zou gevolgd hebben en voorkeur zou gegeven hebben aan een tocht met de fiets.

16u00

Met onze bus terug naar de haven

16u30

Overzet naar Lauwersoog

17u15

Terug in Noord-Friesland

17u30

Met de bus naar ons hotel in Oranjewoud (72 km) (Zuidoost-Friesland)

18u45

Aankomst in ons hotel Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud

19u30

Avondeten

 

 

Zaterdag 22 april: Leeuwarden, Franecker en Woudagemaal

 

 

9u00

Met de bus naar Leeuwarden (40 km) (Noord-Friesland)

9u45

Stadswandeling in Leeuwarden

Historisch centrum

Groeneweg 1

hester.postma@leeuwarden.nl

Tel.: 00 31 58 233 4092 | 

Mobiel: 00 31 648 231501

De bus kan hier parkeren.

We bekijken eerst een korte film over Leeuwarden. Aansluitend wordt er gewandeld. Onze gids laat ons de highlights van Leeuwarden zien en vertelt mooie verhalen over de stad en haar inwoners.

11u30

Met de bus naar Franeker (20km) (Noordwest-Friesland)

12u00

Lunch in Franeker

De Stadsherberg

Oud Kaatsveld 8

8801 AB Franeker

0517-392686, 

We hebben de keuze uit:

·         Franeker runderstoofpot met huisgebakken brood

·         Tagliatelle met paddestoelen, zwarte truffel en geraspte oude kaas

13u00

Bezoek aan het planetarium

Het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium in Franeker is het oudste planetarium in de wereld. Het werd in de 18de eeuw gebouwd door de natuur- en scheikundige Eise Eisinga. Dit was een autodidact, maar een echt wiskundig genie. Hij bouwde in zijn eigen woonkamer een  schaalmodel van ons zonnestelsel. Dit planetarium is tot op heden nog werkzaam. We gaan het met eigen ogen bekijken. Het museum bevat veel degelijke en waardevolle stukken. Er wordt doorlopend ook een film geprojecteerd die we de bezoeker ten zeerste aanbevelen. Het planetarium zal binnenkort erkend worden als werelderfgoed.

14u15

Naar Lemmer(65 km) (Zuid-Friesland)

15u15

Bezoek aan het Woudagemaal

Dit gemaal is reeds erkend als werelderfgoed. Het is een stoomgemaal dat nog gedurende één tot twee weken per jaar in gebruik genomen wordt.

Ondertussen zijn modernere en grotere gemalen gebouwd die werken op basis van elektriciteit en een veel grotere capaciteit hebben. Deze lozen hoofdzakelijk in de Waddenzee.

Wanneer de waterstand in de Friese boezem te hoog staat en er niet meer voldoende kan geloosd worden in de Waddenzee, dan loost men tijdelijk via het Woudagemaal in het IJsselmeer. De capaciteit van dit gemaal is toch nog relatief groot. Het gemaal kan 6 miljoen m³ water per dag wegpompen, dat is in twee dagen de hele inhoud van het Sneekermeer.

Door dit bezoek komen we heel veel te weten over de waterhuishouding in Friesland en de technieken die onze Noorderburen hiervoor ontwikkeld hebben.

Dit is toch wel noodzakelijk om iets te begrijpen over deze streek. Zeggen dat je Friesland bezocht hebt gedurende drie dagen, maar dat je weinig of niets afweet over de Friesen en het water, dat zou toch echt een tekort zijn. Dat wil Davidsfonds Zwijnaarde niet in de schoenen geschoven krijgen.

17u00

Naar Oranjewoud (30km) (Zuidoost-Friesland)

17u30

Aankomst in ons hotel Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud

17u45

Ontspanning naar eigen keuze (bos, wandelen, fietsen, zwemmen, sauna)

19u

Avondmaal

 

 

Zondag 23 april: Sneek, Hindeloopen en Workum

 

 

9u00

Vertrek naar Sneek (27 km)

9u30

Wandeling in Sneek

Sneek staat qua grootte op de derde plaats in de provincie en ligt in de gemeente Sûdwest Fryslân. De stad telt zo’n 33.000 inwoners. Met de centrale ligging in het merengebied van Friesland is het wel duidelijk dat dit een echte waterstad is. Het vervult een centrale functie voor de regio zuidwest en heeft zelfs in 15de eeuw de titel hoofdstad mogen dragen. Er is veel te doen rondom de watersport, maar ook voor cultuur, gezelligheid en leuke eettentjes ben je in Sneek aan het juiste adres.

Het oudste gebied ligt rondom de terp de Grote of Martinikerk. Hier vond in de 10de eeuw al een eerste bouw plaats.

Het meest bekende bouwwerk in Sneek is de Waterpoort. Deze werd in 1613 gebouwd. Ze is symbool voor de rijkdom van de stad.

Daarnaast mag je een bezoek aan het Fries Scheepvaart Museum eigenlijk niet overslaan. Dit veelzijdige museum over de geschiedenis van de Friese scheepvaart is elke dag te bezoeken behalve op zondagvoormiddag. Pech dus voor ons.

10u45

Met de bus naar Hindeloopen (30 km)

11u15

Wandeling in Hindeloopen

Drie eeuwen geleden groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke handelsstad. De stad had een grote vloot van ruim 100 schepen die de wereldzeeën bevoeren. Nog steeds is Hindeloopen een aantrekkelijke (pittoreske!) stad om te bezoeken. Vele oude karakteristieke woningen zijn bewaard gebleven. Ook de haven en de structuur van de stad met zijn smalle straatjes zijn een bezienswaardigheid. Er zijn veel houten bruggetjes. Ja, het is hier aangenaam wandelen en vertoeven.

12u00

Lunch in Hindeloopen

Sudersee

Piet Bakker

Buren 1

8713 KA  Hindeloopen

Telefoon: 00 31 514 850475

Mobiel: 00 31 646 178995

E-mail: sudersee@gmail.com

Voor de lunch heb je keuze uit:

·         Visvariatie

Drie soorten vis die op de afslag zijn ingekocht. Iedere dag kunnen de vissoorten variëren omdat ook op de visafslag geen garantie is op de vissoorten die gevangen gaan worden en vervolgens aangeboden worden op de afslag.

·         Vleesgerecht

Steak van het Ierse O'Sullivan Angusrund met kruidenboter.

13u30

Bezoek aan:

·         Museum Hindeloopen

In Museum Hindeloopen zijn de sporen uit het rijke verleden van het voormalige Zuiderzeestadje op een smaakvolle wijze tentoongesteld. In meerdere vertrekken maakt u kennis met de kleurrijke Hindelooper klederdracht, het prachtige Hindelooper schilderwerk en de rijke interieurs. Ook aan de visserij, de koopvaardij en de toenmalige haven wordt in het museum uitgebreid aandacht besteed.

Verken dit museum via volgende link:

http://www.museumhindeloopen.nl/

·         Schaatsmuseum

In een karakteristiek pand in het pittoreske Hindeloopen is het al even karakteristieke eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. Het is klein gestart in 1983. Inmiddels mag het zich het grootste museum noemen op schaatsgebied. Het Schaatsmuseum bezit niet alleen de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld, maar de complete geschiedenis van de Elfstedentocht is hier te bewonderen.

Zie ook:

http://www.schaatsmuseum.nl/home/

Dit museum maakt deel uit van een winkeltje waar je heel leuke toeristische souvenirs kan vinden, gaande van kleine snuisterijen tot grotere voorwerpen. Krijgt het museum niet direct jouw interesse dan durven we jullie dit winkeltje aanbevelen. Leuk om hier even binnen te lopen en goed rond te kijken.

15u00

Met de bus naar Workum (7 km)

15u30

Bezoek aan het museum van Jopie Huisman

Bekijk dit museum vooraf via volgende link:

http://www.jopiehuismanmuseum.nl/

Jopie Huisman is de schilder van het mededogen. De Friesen zijn heel fier op hem. Zijn museum krijgt jaarlijks ongeveer 70 000 bezoekers. Sinds de oprichting in 1986 ontving men hier meer dan twee miljoen bezoekers.

Jopie was voddenkoopman. Hij wist zelf een tijd nauwelijks van hout pijlen maken. Hij was een autodidact met een natuurlijk en groot talent voor tekenen en schilderen. Hij schildert heel vaak gewone, alledaagse gebruiksvoorwerpen. Hiermee identificeerde hij zich met de maatschappelijk zwakke, de dompelaar, de sukkelaar. Zo schilderde hij de onderbroek van meuke Albertje. Honderdrieëndertig keer had ze hem versteld, meestal goed in de kleur. Na de dood van haar man heeft ze kennelijk gedacht: “Nu ziet toch niemand me meer in die broek”. Ze heeft een willekeurige bal stopgaren uit de la genomen. Ze was onverschillig geworden voor de kleur.

Jopie heeft ook schitterende natuurschilderijen gemaakt en prachtige portretten. Zo is er onder meer het portret van zijn vader, kort nadat moeder was overleden. Hij stond daar in de deuropening met de pet in de hand. Hij was alles kwijt. Ik pakte een doek waar al een lucht op stond voor iets anders. Ik schilderde hem alsof hij aan het graf staat. Alle verdriet zit in die manfiguur. De tranen zijn door de verf heen gesmeerd.

We bezoeken het museum met een audiogids. We raden aan om te beginnen met het middengedeelte waar de meeste schilderijen hangen. Opzij van de ingang wordt een mooie film vertoond. In het verste, wat hogere gedeelte van het museum gaat men dieper in op zijn biografie. Dit is een tijdelijke tentoonstelling die nog tot 25 april open is. Dertig verschillende verhalen en getuigenissen zijn hier te horen. Zijn beste vrienden, maar vooral Jopie zelf komen hier aan het woord. Dit op zich is reeds zo’n boeiend gedeelte dat je hier gemakkelijk kunt blijven hangen. Dan blijft er te weinig tijd over voor het eigenlijke werk van deze grote Fries. Dat zou jammer zijn.

17u00

Met de bus terug naar huis (215 km naar Van Der Valk Breda)

19u00

Avondmaal in Princeville (Van Der Valk) in Breda

Princenhagelaan 5
4813 DA Breda
00 31 76 522 60 55

princeville@valk.com

 

In het restaurant ‘De Barones’ genieten we van volgend eenvoudig menu:

 

Licht gebonden ossenstaartsoep|

rijkelijk gevuld met ossenstaart en bosuitjes

***

Vis stoofpotje

samengesteld uit kabeljauw, zalmfilet en roze garnalen, geserveerd met een kreeftensaus

***

Coupe Blanc,

vanille ijs met een toefje slagroom

20u30

Verder richting Zwijnaarde (114 km)

22u00

Aankomst op de carpool park and ride parking in Merelbeke

…………

Oef, we zijn terug thuis. Hopelijk kunnen we onmiddellijk zeggen dat het een mooie, geslaagde reis was! Dan zijn we geslaagd in ons opzet. Hopelijk tot een volgende keer.

 

Logement

 

 

Koningin Julianaweg 98, 8453 WH Oranjewoud

0513 - 43 35 33

info@tjaarda.nl

 

Het Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud is een viersterrenhotel midden in het groen van Oranjewoud. Het is er heerlijk rustig en de wandelaar komt er volop aan zijn trekken.

 

Het museum Belvédère ligt op 20 minuten wandelafstand.

 

Het beschikt over 70 kamers. Deze zijn heel verzorgd. Elke kamer heeft een zithoek met kabel-tv, een combi-magnetron en een minibar. Ze heeft tevens een eigen badkamer. Het sanitair is prima in orde.

De andere accomodaties zoals het zwembad en de sauna zijn voortreffelijk.

 

Er is een goed draaiend restaurant de ‘Oranjetuin’. De keuken is er fijn en verzorgd. Men serveert Nederlandse gerechten met Franse invloed.

 

De omgeving is ideaal om te fietsen en het hotel beschikt over een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

 

Kostprijs

 

We kunnen je deze driedaagse aanbieden tegen volgende kostprijs per persoon:

 

 

Dubbel

Enkel

Leden

420

480

Niet-leden

430

490

 

In deze prijs is inbegrepen:

­      De busreis

­      Het logement op basis van halfpension (tweemaal overnachting in comfortkamer, 3 gangen diner, uitgebreid ontbijtbuffet)

­      Overzet naar Schiermonnikoog

­      Tocht met de Balgexpres

­      Stadswandeling in Leeuwarden

­      Twee lunches in Franeker en Hindeloopen)

­      Bezoek aan het planetarium in Franeker

­      Bezoek aan het Woudagemaal in Lemmer

­      Bezoek aan het museum Hindeloopen

­      Bezoek aan het schaatsmuseum

­      Bezoek aan het museum van Jopie Huisman

­      Avondmaal in Princeville van Van Der Valk Breda

 

In deze prijs is niet inbegrepen:

­      Persoonlijke uitgaven

­      Drank tijdens de maaltijden en lunches

 

Inschrijving

 

We vragen u om ten laatste eind februari te reserveren voor deze reis. Meld je aan bij Luc De Vos (ldv.zwyn@skynet.be 0479/337684 09/2211589).

 

Wil het verschuldigde bedrag ten laatste op 15 maart storten op:

BE27 8910 1401 3173 van Davidsfonds Zwijnaarde, Brouwerijstraat 27 bus 10, 9810 Eke

 

Dit is een uitstap die we jullie echt durven aanbevelen. Dit wordt een uitstap van hoge kwaliteit waar je van zal genieten. Zowel op het vlak van cultuur als natuur zal heel wat te beleven vallen. Zeg dat wij het gezegd hebben.