Zwijnaarde3

V3_Davidsfonds Zwijnaarde

Berlijn

7 dagen / 6 nachten

12 - 18 september 2019

 

 

In geen enkele andere stad is in de 20e eeuw zoveel geschiedenis geschreven als in Berlijn. Door de Nazi’s beheerst, door de geallieerden gebombardeerd tot één grote ruïne, door de overwinnaars bezet en drie decennia door een grauwe muur in twee gedeeld. Maar ook de metamorfose die de stad ondergaan heeft, de laatste tien jaar, kennen we nergens in Europa.

 

 

 

 

 

 

Programma

 

Dag 1   Zwijnaarde  – Zaventem – Berlijn  

Vertrek met de taxi vanop het thuisadres naar Zaventem. We nemen onze vlucht richting Berlijn. Daarna genieten we van onze lunch. Na de lunch vertrekken we met onze bus voor een verkennende busrit door de stad Berlijn. Zo rijden we ondermeer langs de Reichstag, de Siegessäule, de congreshal en de boeroemde Philharmonie, het Russiche Monument in het Treptow-park, de Alexanderplatz en de Nikolaiviertel. Verder langs de fameuze laan ‘Unter den Linden’, de Nationale bibliotheek, de Humboldt universiteit, de staatsopera, de Dom, het Rotes Rathaus,...  Intrek in ons hotel Leonardo**** te  Berlijn voor avondmaal en overnachting.

 

Dag 2  Berlijn

800px-Pergamonmuseum_FrontNa het ontbijt brengen we een bezoek aan het Pergamonmuseum (deels gesloten tot 2019). Het museum bestaat uit drie afdelingen met  Assyrische, Babylonische en Perzische kunst evenals een Islamitische afdeling. Nadien brengen we een bezoek aan de Berliner Dom die zwaar beschadigd werd in WO II. Wereldberoemd is het Sauerorgel in de kerk. We genieten van onze lunch waarna we een rondleiding krijgen in het vernieuwde centraal station. Het Berlin Hauptbahnhof, het grootste kruisingsstation in Europa,werd in 2006 geopend. Het is niet enkel uniek door zijn groote maar ook doordat dit het eerste gebouw is die na de val van de Berlijnse muur werd gebouwd in het Lehrter Stadtquartier. We genieten van ons avondmaal in het hotel. Na het avondmaal begeven we ons naar de Reichstag voor een bezoek aan de prachtige koepel. Overnachting.  

 

Dag 3  Berlijn – Potsdam – Berlijn

Gerelateerde afbeeldingNa ons ontbijt rijden we naar Potsdam. Bij aankomst in Potsdam brengen we een bezoek aan Cecilienhof. In 1945 vond hier de Conferentie van Potsdam plaats, waar de geallieerden onderhandelden over de verdeling van het verslagen Derde Rijk. Na de lunch brengen we een bezoek aan het Slot Sanssouci. Als een zuidelijke  droom, zweeft dit kasteel boven de zes terrassen van een groene wijngaard. Slot Sanssouci ligt in het oostelijke deel van het park en is een van de beroemdste residenties ter wereld. De Pruisische koning Frederik II liet midden in de vrije natuur vanuit het niets een grandioos totaalkunstwerk ontstaan. Het Sanssouci met zijn kastelen en het bijhorende kasteelpark werd in 1990 door de UNESCO tot beschermd moment verklaard en opgenomen in de werelderfgoedlijst. We eindigen de dag met een wandeling door de Hollandse wijk en Alexandrowka Avondmaal en overnachting in Berlijn.

 

Dag 4  Berlijn

Gerelateerde afbeeldingVandaag starten we de dag met een bezoek aan  het  Joods Historisch Museum,  een ontwerp van architect Daniel Libeskind  die  is uitgegroeid tot een van de iconen van Berlijn. Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen, echter het exterieur en het interieur hebben niet de aanblik van een museum. De ruimtes hebben veel hoeken en geven steeds weer andere gezichtspunten. Er zijn zowel grote als kleine hallen en gangen, waardoor het geheel een labyrint lijkt te vormen. De inrichting van het gebouw moet de bezoeker dan ook bewust maken van de grote verliezen die de geschiedenis van de Joden kenmerkt.  We nemen onze lunch. In de namiddag genieten we van een vrij moment in deze bruisende stad waar men op eigen houtje de vele musea kan ontdekken. Avondmaal en overnachting in ons hotel.

 

Dag 5  Berlijn

Bestand:HambgBhf 1a.jpgOntbijt. Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de oude Stasigevangenis Höhenschonhausen. Deze gevangenis deed tijdens het DDR tijdperk dienst als gevangenis voor tegenstanders van het communistische regime. Nadien brengen we een bezoek aan het Hamburger Bahnhof- Museum für Gegenwart, een museum voor hedendaagse kunst. Het museum stelt werken van onder andere Andy Warhol tentoon. Lunch. We brengen een bezoek aan het spektakulaire bankgebouw van Frank O’Gehry aan de Pariser Platz en de Branderberger Tor, het symbool van Berlijn. Nadien brengen we een bezoek aan het Holocaust-Mahnmal, een monument ter herdenking van de Jodenvervolging. We sluiten onze dag af aan de prachtige Gendarmenmarkt van waaruit we verder wandelen naar Checkpoint Charlie. Dit was een voormalige controlepost in de Berlijnse muur. Het was voor buitenlanders de enige doorgang over de weg naar Oost-Berlijn. Enkel het wachthuisje staat er nog, en is een kopie. Kort na de val van de muur werd alles met de grond gelijk gemaakt. Avondmaal en overnachting.

 

Dag 6  Berlijn

Bestand:Schloss Charlottenburg.jpgOntbijt. We starten de dag met een bezoek aan de Gemäldegalerie, een Berlijns museum met een grote collectie Europese schilderkunst van de 13de tot de 18de eeuw. Het museum bezit onder meer werken van Van Eyck, Brueghel en Titiaan. Voor de lunch begeven we ons nog even naar de Gedenkstätte Berliner Mauer. Hier staat een ensemble van monumenten ter herinnering aan de Berlijnse Muur. Na de lunch begeven we ons naar Dahlem. We brengen een bezoek aan het Brückemuseum. Daarna volgt een kort bezoek aan het Käthe Kollwitz Musemu. Na dit bezoek genieten we van wat vrije tijd om op eigen tempo Berlijn wat verder te verkennen. Avondmaal en overnachting. 

 

Dag 7   Berlijn – Zaventem - Zwijnaarde

 

Na het ontbijt en check-out uit ons hotel, brengen we een bezoek aan het Neues Museum. Het museum die de geschiedenis van de 19e-eeuwse kunst huisvest, werd in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. Pas eind vorige eeuw werd het opnieuw opgebouwd door de architect David Chipperfield die de facade en interieur van het voormalige museum behield. Toen het museum zijn deuren heropende in 2009 koos men ervoor om geografische en thematische collecties te combineren. De meest bekende collectie is de de collectie van het Oude Egypte van het ägyptisches Museum und Papyrussammlung die ondermeer de buste van de Egyptische konigin Nefertiti bevat. Na de lunch is er wat vrije tijd om de stad op eigen houtje te ontdekken. In de late namiddag begeven we ons naar de luchthaven voor onze vlucht terug naar Brussel.

Terug met de taxi naar het huisadres.


 

Kostprijs

 

Prijs per persoon

 

Leden

 

Voorschot

Resterend

Totaal

Enkel

530

1230

1760

Dubbel

450

1070

1520

 

Niet leden

 

Voorschot

Resterend

Totaal

Enkel

540

1250

1790

Dubbel

465

1085

1550

 

Deze prijs omvat

 

­      Vluchten Brussel – Berlijn – Brussel met Brussels Airlines

­      Transport met lokale touringcar waar nodig

­      Ervaren Nederlandstalige lokale  gids gedurende het volledige verblijf

­      6 overnachtingen in hotel Leonardo****  te Berlijn op basis van half pension

­      7 middagmalen (1 hoofdschotel + 1 consumptie ‘glas fris, 1/5 wijn of kleine pils)

­      Berlin Museum Pass

­      Uitstappen en ingangsgelden zoals vermeld

­      Audioguidesysteem

­      Annulatieverzekering

­      Btw, huidige taksen en garantiefonds

 

Deze prijs omvat niet

 

­      Persoonlijke uitgaven

­      Overige dranken bij de maaltijden

­      Bijstandsverzekering : 5.00 € per persoon / dag = 35.00 €

­      Vrijblijvende fooien voor de gids en chauffeur

­      Taxivervoer naar en van de luchthaven in België

 

Vlucht

 

Vlucht

Datum

Bestemming

Vertrek

Aankomst

SN2579

12SEP

BRUTXL

0620

0745

SN2590

18SEP

TXLBRU

2040

2200

 


 

 

 

Aanmelding

 

­      Meld je zo vlug mogelijk aan bij Luc De Vos (ldv.zwyn@skynet.be 0479/337684 09/2211589).

 

­      Uiterste inschrijvingsdatum: 1 maart.

 

­      Wil meedelen: Naam (officieel), geboortedatum, nummer identiteitskaart, adres, telefoon, email). Voor de trouwe medereizigers zijn deze gegevens bekend. Controleer voor alle zekerheid of jouw identiteitskaart nog geldig is op het moment van de reis.

 

­      Meer inlichtingen bij de voorzitter Luc De Vos (09/2211589 of 0479/337684 of ldv.zwyn@skynet.be)

 

­      Wil steeds onze website volgen, waar alle documenten raadpleegbaar zijn: www.davidsfondszwijnaarde.be

 

Betaling

 

­      Wil het voorschot voor deze reis ten laatste op 1 maart storten op:

BE27 8910 1401 3173

Davidsfonds Zwijnaarde, Brouwerijstraat 27 bus 10, 9810 Eke

 

­      Het resterend bedrag verwachten we tegen 1 juli op onze rekening.

 

Annulatie

 

Wie annuleert na 1 maart verliest de helft van de waarborg (15% van de kostprijs).

Twee maanden voor de afreis wordt de annulatieverzekering in werking gesteld.

Medische attestering dient vanaf dan opgemaakt op de formulieren van de verzekeringsmaatschappij.