Op bezoek bij kunstenaar Ludo Giels

Uitgesteld wegens Corona

Zondag 10 mei om 15u

Bosstraat 8A

9120 Beveren

Deelname:

Regio Gent: leden DF € 10, niet leden: € 15

Regio Waasland: leden DF € 5, niet leden € 10

 

 

Op zondag 10 mei 2020 mogen wij te gast zijn bij kunstenaar Ludo Giels in Beveren. Hij is reeds lange tijd bedrijvig als schilder, beeldhouwer en vooral als assemblage-kunstenaar.

 

 

Ludo Giels werd geboren in 1931 in het Limburgse Oostham. Reeds vroeg werd hij aangetrokken door het artistieke. Na zijn middelbare studie in Antwerpen begon hij te schilderen en volgde les aan de academie in Berchem bij kunstschilder Franck Mortelmans en beeldhouwer Geeraert Verlinden. In de klas ‘beeldhouwen’ leerde hij boetseren en steenkappen. Werken met metaal boeide hem evenwel het meest. Op dat moment begon de artistieke loopbaan die Ludo Giels zou afleggen: van schilder naar beeldhouwer, van beeldhouwer naar assembleur. Doorheen de jaren ging de kunstenaar op zoek naar een ‘eigen taal’ om zich uit te drukken: een eigen werkwijze en persoonlijke uitdrukkingsvormen. Bij Paal in Zeeuws-Vlaanderen betrok hij een atelier, een scheepswerf, waar hij materiaal vond en waar hij werkte in contact met een smid. Vanaf midden de jaren 70 werkt hij in zijn atelier in de Bosstraat te Beveren als assemblage-kunstenaar. Assembleren betekent: ‘voorwerpen opnieuw gebruiken om er iets nieuws van te maken’.

Het oeuvre van Ludo Giels bestaat uit twee componenten. In een eerste groep gaat het om werken die gemaakt worden uit onderdelen van machines en toestellen. De kunstenaar speurt naar afgedankte onderdelen van motoren, apparaten, huishoudelijke toestellen, schrijfmachines, fietsen, kortom naar niet meer te gebruiken voorwerpen. Hiermee gaat hij aan het werk om stukken samen te brengen, aan elkaar te lassen tot een beeld met een eigen verschijningsvorm. Met een grenzeloze fantasie en inventiviteit schept de kunstenaar beelden, die een eigen leven gaan leiden, verrassend, charmant, humoristisch en soms zelfs bewegend. Veel van zijn werken lonken naar de kijker en de kijker antwoordt met een glimlach. Internationaal bekend zijn de ‘danseresjes’, die geassembleerd werden uit afgedankte typemachines.

 

 

 

 

 

Een tweede groep bestaat uit beelden die gemaakt worden uit schroot. Op zoek naar bruikbaar materiaal vond Ludo Giels een hoop schroot op de linkeroever van de Schelde. Het zijn resten van een in1953 gezonken schip, die in het slib waren blijven steken; grote stukken gepatineerde staalplaten met grillige vormen. Hierin ziet de creatieve geest van de kunstenaar reeds een beeld geboren worden, want  met eerbied voor het materiaal worden onder zijn hand de stukken ‘herschapen’ tot een vogel, een dier, een menselijke figuur. Zij gaan letterlijk een eigen leven leiden. Ook hier ontbreekt de spirituele geest van Ludo Giels niet. Hij blijft in zijn werken de ‘homo ludens’, de ‘spelende mens’. Wij mogen ervan genieten in gesprek met de kunstenaar en zijn werk.

 

 

We rijden met eigen vervoer. De chauffeurs die vanuit Zwijnaarde rijden krijgen een kleine vergoeding voor de verplaatsing. We proberen om 14u50 ter plaatse te zijn in Beveren aan het huis van de kunstenaar. Voor wie vanuit Zwijnaarde vertrekt verzamelen om 14u aan het nieuw kerkhof Scheldeakker, Hondelee 2 te 9052 Zwijnaarde (zijstraat van Zandvoordestraat, aan kapelletje links als je vanuit het dorp komt).

Meld je aan bij Luc De Vos : ldv.zwyn@skynet.be, 0479/337684 of 09/2211589. Stort het verschuldigde bedrag op rekening van DF Zwijnaarde met vermelding ‘Giels Ludo’.