Een Jihad van Liefde

Een programmatie van Nieuwe Melac

28.01 om 20u

Kaarten via uitbureau

Uitbureau Gent - Voorstelling

 

Amara Reta, Rashif El Kaoui & Hans Van Cauwenberghe / Rataplan

Rashif El Kaoui, Amara Reta en Hans Van Cauwenberghe bewerkten ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri, opgetekend door David Van Reybrouck, tot een beklijvende theatervoorstelling.

 

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkte op dat moment als chauffeur in de Brusselse metro.  In het boek praat hij over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op

moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

De getuigenis van Mohamed El Bachiri raakte heel veel mensen en kreeg aandacht in ‘De Afspraak’ en in ‘De Wereld Draait Door’ met meer dan 200.000 views op YouTube. 

 

In de theaterbewerking zien we Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?

 

‘Een Jihad van Liefde’ (De Bezige Bij) verkocht ondertussen al meer dan 100.000 exemplaren en werd vertaald in het Duits, Engels en Frans. In november 2019 verscheen het tweede boek van Mohamed El Bachiri (opnieuw in samenwerking met David Van Reybrouck), ‘De Odyssee van Mohamed’, waarin zijn stem scherper klinkt dan ooit. De getuigenissen uit dit tweede boek werden mee verwerkt in de voorstelling.

 

Bekijk de trailer https://vimeo.com/333333124

 

Een heel integere vertaling van El Bachiri’s boekje, die de lijdende mens toont achter de oproep tot menselijkheid. Wat het stuk toevoegt, is het slepende rouwproces achter de façade. 'Een Jihad van Liefde’ illustreert hoe de boodschap die hem overal staande ovaties opleverde, hem binnenshuis staande hield. (Gilles Michiels – Etcetera)

 

Sober, maar mooi en doeltreffend. Het stuk gaat verder waar het boek eindigt. De dialogen tussen de levende Mohamed El Bachiri en de overleden Loubna Lafquiri wérken… Het is in die waardevolle ontroerende toevoeging dat deze theaterversie het verschil maakt. (Filip Tielens – De Standaard ***)

 

De voorstelling voegt iets aan het boek toe, omdat het geen betoog is, maar een kwetsbaar portret van twee mensen die elkaar heel graag zien. Een kleinood om te koesteren. (Magali Degrande – Het Nieuwsblad ****)