Afbeelding met tekst, Lettertype, Graphics, logo

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Molen Sint-Martens-Latem

Gust De Smet Museum Deurle

 

Gegidst bezoek aan molen van Sint-Martens-Latem.

Gegidst bezoek aan Gust De Smet Museum te Deurle.

Gust De Smet Wandelroute (6,5 km).

 

Zondag 29 oktober 2023

Van 14:00 uur tot 18:00 uur

 

Deelname

Leden: Ä 10

Niet-leden: Ä 15

 

 

Bezoek aan de Koutermolen van Sint-Martens-Latem o.l.v. molenaar Chris Meerschaut.

De Koutermolen is een vroeg 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type staak- of standaardmolen met gesloten voet, de enige resterende van de Oost-Vlaamse Leiestreek, gelegen op de molenkouter ten oosten van de kerk.

De molen is gelegen op een vrij lage molendam. Vier gemetselde, witgekalkte teerlingen, ingeplant volgens de windroos, dragen de draaibare romp of molenhuis met gevlucht.

 

De ruime molenkast heeft een traditioneel zadeldak, een windweeg met achteruithellende top en bekleed met eiken schaliŽn, en een voorweeg en zijwegen met verticaal schuddeberd. Een steile trap (27 treden) zonder balkon leidt naar de meelzolder aan de voorzijde. Het staartwerk is gedeeltelijk van ijzer. Het gevlucht of wiekenkruis met typische Vlaamse vorm bestaat uit geklinknagelde Verhaegheroeden. De houten as heeft een gietijzeren insteekaskop gefabriceerd door J. Van Aerschot.

De molen is maalvaardig en behoudt de technische infrastructuur met twee koppels maalstenen (oorspronkelijk drie) en drie bewaarde bovenwielen.

 

 

Afbeelding met windmolen, hemel, buitenshuis, Molen

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Gegidst bezoek aan Gust De Smet Museum te Deurle.

Het museum is het laatste woonhuis en atelier van de grote Vlaamse expressionist Gust De Smet (1877-1943). 
Het museum bevat de volledig ingerichte huiskamer, het atelier en de slaapkamer op de eerste verdieping. De kunstwerken op de bovenverdieping zijn thematisch en per periode voorgesteld. Bovendien werden de kasten en commodes ingericht als minidepot. De archiefdocumenten, persoonlijke bibliotheek en gebruiksvoorwerpen werpen een interessant licht op het leven van de kunstenaar. Ook het legaat, de (bouw)geschiedenis, heropeningen en voormalige conciŽrges komen aan bod door middel van artikels, fotomateriaal en documenten.

 

Gust De Smet Wandelroute (6,5 km).

Voor de amateurs.


Deze wandelroute verbindt verschillende lokale musea met elkaar doorheen het dorp en de bosrijke omgeving van Deurle.
Kan ingekort worden.

 

De deelnameprijs is uiterlijk 19 oktober e.k. over te maken op bankrekening BE27 8910 1401 3173 van het Davidsfonds Zwijnaarde met melding '29.10.23 Sint-Martens-Latem'.

 

Gelieve u ook aan te melden op

willem@davidsfondszwijnaarde.be.

 

Info: Willem Vermeulen 0475/52.30.17